شروط آمریکا برای مذاکره کذایی است و هیچ کشوری آنها را نمیپذیرد
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی و بینالملل گروه بینالملل خبرگزاری آنا، اولین نشست خبری هفتگی سیدعباس موسوی پیش از ظهر امروز در وزارت امور خارجه برگزار شد.
وی در خصوص تحریمهای اقتصادی واشنگتن گفت: تحرکات دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران با اعمال تروریسم اقتصادی آمریکا وارد فاز جدیدی شد. ظریف به کشورهای مختلف سفر کرد که بیشتر منشاء آسیایی و منطقهای داشت. علاوه بر این، سفر ظریف به سوریه، ترکیه، قطر، روسیه، هند، ترکمنستان، ژاپن، چین، پاکستان و عراق در راستای منافع و تبیین مواضع ایران انجام شد و در آینده نزدیک تحرکات دیپلماتیک با همسایگان شمالی خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا علیه ایران که بعضاً متناقض است نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران به لفاظیها توجه ندارد. تغییر رؤسا باید به تغییر رویکرد منجر شود. این تناقض در هیئت حاکمه آمریکا مشاهده میشود.
رئیس سابق اداره دیپلماسی رسانهای در خصوص صفر شدن واردات نفت و گاز ترکیه از ایران گفت: ترکیه بهعنوان یکی از شرکای ما مطرح بوده است و روابطی راهبردی با آنها داریم. اظهارات آنها درباره قطع واردات و اقداماتشان با یکدیگر تناقض ندارد.
ایده معاهده عدم تجاوز جدید نیست
وی درباره معاهده «عدم تجاوز» که از سوی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان و در سفر به عراق مطرح شد، تصریح کرد: کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس از مهمترین همسایگان ما هستند. ایده مذکور جدید نیست و ظریف پیشتر نیز موضوع مجمع گفتگوهای منطقهای را برای رفع سوءتفاهمها مطرح کرد و این پیشنهاد هم در راستای پیشنهادهای قبلی است. جمهوری اسلامی ایران نمیخواهد در منطقهای ناامن و بیثبات حضور داشته باشد و در تلاش برای حل مشکلات است. امیدواریم دیگر طرفها با حسن نیت با این پیشنهاد برخورد کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکره ایران و آمریکا نیز گفت: هیچ مذاکرهای با آمریکا نداریم و مبنای سیاست ما احترام به توافقات بینالمللی است. ما و آمریکا در مذاکرات بودیم، ولی با برخی توهمات آنها این روند شکسته شد و باید منتظر تحولات بعدی باشیم.
اروپا قطعاً به برجام عمل نکرده است
موسوی درباره اظهارات اخیر رهبر انقلاب و پایبندی اروپا به برجام گفت: اروپا قطعاً به برجام کاملاً عمل نکرده و ایران بارها تذکر داده است که اگر صرف بیانیه باشد، ما هم بیانیه میدهیم که پایبندیم. ایران طبق سیاست خود به دیپلماسی فرصت داد، ولی این امر به معنای اعتماد به اروپا نیست و خواهان تعهد اروپاییها به توافقاتشان هستیم. جمهوری اسلامی ایران طبق ملاحظات سیاسی، ملی و امنیتی و سابقه تاریخی خودش که ملتی اهل تعامل و گفتگو است، راه دیپلماسی را با هیچ کشوری نبسته و همواره به دیپلماسی فرصت داده است و این به معنای اعتماد به اروپا و امید داشتن به اروپا نیست.
وی درباره دیدار ظریف با سناتور آمریکایی (دایان فاینستاین) گفت: مذاکره، با گفتگو و دیدار تفاوت دارد. ما سناتورها را دولت آمریکا تلقی نمیکنیم، آنها هم مجوزی برای مذاکره که منتج به پیشنهاد یا نتیجهای شود، ندارند. جمهوری اسلامی ایران نیز بنا ندارد فعلاً با هیچیک از مقامات دولتی آمریکا مذاکره کند، ولی گفتگو با مقامات و سناتورهای سابق منعی ندارد.
سخنگوی وزارت امور همچنین درباره تأیید و تکذیب سفر شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن به تهران گفت: ما گمانهزنیها را تأیید نکردهایم. در حال رایزنی برای تعیین تاریخ سفر نخستوزیر ژاپن هستیم که قطعاً این سفر نقطه عطفی در روابط دیرینه دو کشور خواهد بود.
میانجیگری الزاماتی دارد
وی درباره میانجیگری ژاپن و عمان میان ایران و آمریکا افزود: نگرانی کشورهای مختلف از تنشها و تحولات منطقه طبیعی است. کشورهای مختلف با ارتباط با ایران اقتصادشان را سامان میدهند. من از لفظ میانجیگری استفاده نمیکنم، ولی شنونده نقطه نظرات کشورهایی که نظراتشان را درباره منطقه میگویند هستیم. میانجیگری الزاماتی نیز دارد. ریشه تنشهای میان ایران و آمریکا به بدعهدیها و تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران بازمیگردد. کشورهای مختلف نظراتشان را مطرح میکنند و ما به آن گوش میدهیم و امیدواریم آنها اوضاع منطقه را درک کنند.
موسوی گفت: همزمان با سفر ظریف به عراق، سیدعباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه به عمان، کویت و قطر سفر کرد تا مواضع ایران را برای این کشورهای دوست تبیین کند. پیام ما به آنها پیام دوستی و تمایل برای افزایش همکاریهاست. پیام ویژهای از طرف کشورهای دوست دریافت نکردیم و پیامی هم ندادیم. صرفاً رایزنیهایی میان مقامات ایرانی با مقامات این کشورها انجام شد. دیپلماسی فعال و متوازن ایران با همسایگانش همچنان ادامه خواهد یافت و ثمراتش را خواهیم دید.
اجازه دستدرازی کشورهای ثالث به روابط تهران-بغداد را نمیدهیم
موسوی درباره فشار آمریکا علیه بغداد گفت: ایران و بغداد کشورهایی با سابقه تاریخی و روابط دیرینه هستند و اجازه نخواهند داد و اجازه نمیدهیم کشورهای ثالث به آن دستدرازی کنند. ظریف در سفر اخیر علاوه بر پیگیری توافقات قبلی، مواضع ایران را درباره تحولات منطقه به بغداد بیان کرد.
مهلت اروپا تمام شود، گام دوم را قاطعانه برخواهیم داشت
دبیر اول و سرپرست سابق کنسولگری ایران در هنگکنگ درباره ضربالاجل ایران به اروپا تأکید کرد: نامهای که حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان به 4+1 نوشت و همچنین بیانیه شورایعالی امنیت ملی، مواضع ایران را بهخوبی بیان کرد. حساب چین و روسیه از باقی طرفهای برجام جداست، ولی لازم بود دیدگاه خود را با همه کشورها مطرح کنیم. آنچه ایران بر آن تأکید میکند، شروطی است که باید آنها ظرف 60 روز رعایت کنند. اگر در این مدت تحولات مناسبی رخ ندهد، بعد 60 روز ایران گام دوم را قاطعانه برخواهد داشت.
خاک سوریه کاملاً آزاد خواهد شد
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اوضاع جاری سوریه ابراز خوشبینی کرد و گفت: خاک سوریه کاملاً آزاد خواهد شد و دمشق حاکمیت خود را بازخواهد یافت. کشورهای خارجی سوریه را رها کنند و اجازه دهند ملت سوریه سرنوشت خودشان را تعیین کنند. کشورهای منطقه نیز طبق توافقات موجود عمل کنند تا گام بعدی که سیاسی و تشکیل قانون اساسی است، اجرایی شود.
اسناد کارشناسی مذاکره ایران و آمریکا در قالب برجام موجود است
رایزن اقتصادی پیشین ایران در هلند درباره پیشنهاد مذاکره ایران و آمریکا صرفاً بر سر برجام، گفت: ما 12 شرط ترامپ را کذایی میدانیم که هیچ کشور مستقلی آن را نمیپذیرد. مبنایی به نام برجام همچنان زنده است و ایران از آن خارج نشده است. هیچ مذاکره دیگری خارج از آنچه انجام شده بود انجام نمیشود و اسناد کارشناسی آن وجود دارد.
وی درباره سفر ظریف به پاکستان گفت: یکی از مهمترین محورهای این سفر، موضوع مرزبانان و امنیت مرزبانی بود. متأسفانه فعلاً سه نفر از مرزبانان ما گروگان هستند که در سطوح امنیتی، نظامی و دیپلماتیک پیگیر آزادی آنها هستیم.
غرب با ایرانهراسی منطقه را به انبار باروت تبدیل کرده است
موسوی درباره هدف از پیشنهاد ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز گفت: منطقه دچار یک بحران بیهوده است و باعث شده تا غربیها با ایرانهراسی منطقه را به انبار باروت تبدیل کنند. در این راستا تهران اعلام کرده که حاضر است برای رفع سوءتفاهمها و مشکلات در قالب گفتگو و امضای معاهده آن را حلوفصل کند. امیدواریم گوش شنوایی برای پیشنهاد ما پیدا شود و آغوش ما برای هرگونه مذاکره با هدف حل اختلافات باز است.
برخی از مدیران اینستکس به ایران میآیند
وی درباره اظهارات فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای تبادل مالی با ایران گفت: بخش نخست این فرایند انجام شده و شنیدهها حاکی از آن است که برخی از مدیران اینستکس به ایران میآیند، ولی مشخص نیست به چه اقدام عملی منجر شود، اما فرصت برای اروپاییها محدود است.
معامله قرن ابتر میماند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحولات فلسطین نیز گفت: متأسفانه اشغال سرزمین فلسطین معضلی است که در سطح جهانی و منطقهای حل نشده است؛ زیرا لابیهای آمریکا نفوذ دارند، ضمن اینکه خوشخیالی برخی کشورهای منطقه اجازه حلوفصل آن را نمیدهد. انشاءالله در روز قدس، آزادیخواهان جهان اقداماتی را که برای به حاشیه راندن این موضوع مطرح شده است افشا خواهند کرد و معامله قرن با همراهی نکردن کشورهای منطقه و جهان ابتر خواهد ماند.
انتهای پیام/4106/4033/
انتهای پیام/