دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 خرداد 1398 - 10:21
مرکز پژوهش‌های مجلس:

مدیریت بلایای جوّی را باید به سمت مدیریت ریسک هدایت کرد

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی تأکید کرد: باید مدیریت بلایای جوّی را با استفاده از خدمات هواشناسی به سمت مدیریت ریسک هدایت کرد.
کد خبر : 383460
_MID0562.jpg

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی مقایسه‌ای پیش‌بینی‌ها و اعلامیه‌های سازمان هواشناسی ایران با استانداردهای جهانی» آورده است: کشور ایران از جمله کشورهای مستعد برای بروز حوادث طبیعی و جوّی است. در سال‌های اخیر وقوع خشکسالی‌های پی‌درپی و همچنین سیل‌های مخرب، کشور را همواره در معرض خسارات اقتصادی و جانی قرار داده است.


بر اساس این گزارش بی‌تردید، پیش‌بینی رخداد این حوادث و به دنبال آن انجام برنامه‌ریزی‌های لازم در بخش‌های مهم و زیربنایی، می‌تواند ابعاد خسارات وارده را کاهش دهد. در این راستا، ارائه پیش‌بینی‌های هواشناسی در زمان مناسب و با دقت کافی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و با استفاده از خدمات هواشناسی می‌توان مدیریت بلایای جوی را به سمت مدیریت ریسک هدایت کرد.


بر اساس مطالعات مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی وقوع سیل‌های اخیر در کشور، اهمیت بخش هواشناسی و همچنین لزوم ارائه خدمات مربوطه در زمان و با دقت مناسب را نمایان ساخت. سازمان هواشناسی کشور با صدور 13 اطلاعیه و 16 اخطاریه در سطح ملی و در سطح استان‌های در معرض سیل با 37 اطلاعیه و 27 اخطاریه، وقوع سیل‌های اسفندماه 1397 و فروردین‌ماه 1398 را اطلاع‌رسانی کرد. موضوع زمان مناسب صدور این اطلاعیه‌ها و اخطاریه‌ها و محتوای آنها از مسائل مورد بحث سازمان‌ها و نهادهای متولی مدیریت سیلاب بوده است.


این گزارش تصریح می‌کند: بررسی‌های صورت‌گرفته نشان می‌دهد در حادثه سیل اخیر، در مقیاس زمانی کوتاه‌مدت، اطلاعیه‌ها و اخطاریه‌های سازمان هواشناسی کشور، در زمان مناسب و متناسب با استانداردهای موجود صادر شده است، اما در محتوا و متن این اطلاعیه‌ها و اخطاریه‌ها، به طور کلی کمبودها و نواقصی وجود دارد که در این گزارش تلاش شده با بررسی استانداردهای ارائه‌شده توسط سازمان هواشناسی جهانی و مقایسه اطلاعیه‌ها و اخطاریه‌های صادرشده توسط سازمان هواشناسی ایران، این نواقص و کاستی‌ها مشخص شده تا در آینده با رفع ایرادات موجود، کیفیت پیش‌بینی‌های ارائه شده افزایش یابد. 
بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در رابطه با پیش‌بینی‌های میان‌مدت، در حال حاضر در کشور این نوع پیش‌بینی‌ها انجام نمی‌شود. اگرچه صحت این پیش‌بینی‌ها در حد پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت نیست، اما در هر صورت می‌تواند زمان بیشتری را برای انجام برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات لازم، در اختیار قرار دهد.


در این گزارش همچنین تأکید شده است که در بخش پیش‌بینی‌های درازمدت فصلی، این نوع پیش‌بینی‌ها در کشور انجام شده، اما دقت کافی نداشته و با توجه به اینکه غالباً از نتایج این پیش‌بینی‌ها در برنامه‌ریزی‌ها و مدیریت ریسک سیلاب استفاده می‌شود، لذا لازم است دقت و صحت صدور این نوع پیش‌بینی‌ها در کشور افزایش یابد. اگرچه اصولاً این نوع پیش‌بینی‌ها با عدم قطعیت همراه است، اما لازم است به عنوان ابزاری مهم به‌خصوص در مدیریت مخزن، از صحت قابل قبولی برخوردار باشند.


این گزارش می‌افزاید: از آنجایی که احتمال وقوع حوادث مخرب جوّی در زمان صدور اخطاریه‌ها بیشتر است، در این گزارش متن قریب به 100 اخطاریه صادرشده در ماه‌های اسفند، فروردین و اردیبهشت سال‌های 1395 تا 1398 بررسی شده است.


بر اساس مطالعات مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نتایج به ‌دست آمده نشان می‌دهد که اهم اخطارهای صادرشده در این بازه زمانی شامل بارش‌های سیل‌آسا و وقوع سیل، باد، رعدوبرق، تگرگ و گردوخاک بوده است. به ‌منظور بررسی صحت این اخطاریه‌ها متن چند اخطاریه به صورت موردی با میزان بارش‌های روزانه ثبت‌شده برای مکان‌های مورد پیش‌بینی مقایسه شده است. بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد زمان صدور این پیش‌بینی‌ها، با توجه به نوع پدیده جوی (سیل)، از 24 ساعت تا 72 ساعت قبل از وقوع پدیده مذکور بوده است.


انتهای پیام/4076/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب