نامزدهای اولیه سومین دوره جایزه سالانه لاکپشت پرنده معرفی شدند
به گزارش گروه فرهنگی آنا به نقل از روابط عمومی نشان لاک پشت پرنده، درابتدای این نشست مهدی حجوانی دبیر پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان گفت : «نشان لاک پشت پرنده، یک نهاد غیردولتی است که از ۳ سال پیش با همکاری فروشگاه مرکزی شهر کتاب و پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان شکل گرفت و هدف از شکل گیری آن، معرفی آثار برتر ادبیات کودک و وجوان به جامعه بود که هدف بالاتر آن، ترویج کتاب و کتابخوانی بود.»
او اضافه کرد: «در انتخاب هیئت داوران تلاش کرده ایم تا داورها کم نباشند و از سویی، نگاه به کتاب ها هم فصلی نباشد. یعنی سعی شد این گونه نباشد که کتاب ها را یک سال در انبار نگهداری کنیم و بعد از چند داور بخواهیم در یک ماه، همه آن ها را بخوانند. مثالش این است که شما وارد یک عطرفروشی شوید و بخواهید در یک مرتبه مراجعه، ۵۰ عطر را با هم مقایسه کنید.»
حجوانی تصریح کرد: «بنابراین به جای استفاده از ۲ یا ۳ داور، ۱۵ داور با مهارت و استقلال رای برای داوری کتاب های فهرست لاک پشت پرنده، انتخاب شدند. این داورها از ۲ نسل و شرایط روحی متفاوت هستند. سعی شد کار داورها دائمی باشد و کتاب ها در طول سال، اندک اندک به دستشان برسد. اگر نگوییم تنها دغدغه، دغدغه اصلی زندگی آنها، انتخاب کتاب های خوب کودک است. آن ها خود می نویسند و ترجمه می کنند.»
او اضافه کرد: «در این ۳ سال، فهرست های متعددی به صورت فصلی منتشر شدند که نفس آن ها پیشنهاد است. یعنی قرار نیست داوران لاک پشت پرنده، حرف آخر را بزنند. در جامعه چندصدایی ما، داوران لاکپشت پرنده تنها پیشنهاد می دهند و کارشان جنبه تجویز یا دستوری ندارد. در فهرستی هم که از لاک پشت پرنده منتشر میشود، چکیدهای درباره هرکتاب وجود دارد که در حکم بوک ریویو هستند. به این ترتیب، کتابهای لاک پشت پرنده با زبانی ساده معرفی می شوند. مسلم است کسی که این فهرست را مطالعه می کند، در جریان مشارکتی که شکل گرفته سهیم می شود.»
در ادامه امجد مدیر فروشگاه مرکزی شهر کتاب نیز توضیح داد: « یک روز فصلنامه ادبیات کودک و نوجوان توسط حجوانی یک طرح پیشنهادی را به شهر کتاب مرکزی ارائه کرد که طرح خوبی بود. شهر کتاب مرکزی برای رخ دادن این اتفاق مشترک، بسیار شوق داشت. دغدغه های فرهنگی شهر کتاب و پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان، بسیار به هم نزدیک بود.»
امجد خاطرنشان کرد: « شهر کتاب هم تنها یک مجموعه فرهنگی نیست که کارش فروش کتاب یا کالای فرهنگی باشد بلکه علاقه مند است تا جایی که امکان دارد در حوزه فرهنگ، به بار آمدن سالم کودکان و نوجوانان کمک کند.»
مدیر فروشگاه مرکزی شهر کتاب گفت: « داورانی که برای داوری کتاب های فهرست لاک پشت پرنده انتخاب شدند، با وسعت دید کار خود را انجام می دهند و این مسئله باعث می شود تا کتاب های خوبی به وسیله بچهها انتخاب شود. متولیان لاک پشت پرنده به عنوان یک مسئولیت اجتماعی به این طرح نگاه کرده اند و برای اجرایی شدن آن پروسه ای با برنامه ریزی صرف شده است.»
در ادامه این نشست، مهدی یوسفی عضو هیئت داوران فهرست لاک پشت پرنده درباره تعداد آثار ترجمه و تالیف گفت: «حجم کتاب های تالیفی، آن قدرها هم پایین نیست. نکته اصلی این است که ما داریم یک سری کتاب کودک و نوجوان در ایران تولید می کنیم که دارند وارد رقابت با کتاب های خارجی می شوند. کتاب ها ما در یک چرخه رقابت با آثار خارجی قرار می گیرند که ضرورتا بهترین آثار نویسنده هایشان نیستند و از طرف دیگر می آییم بهترین کارهای نویسنده های خارجی را انتخاب کرده و ترجمه می کنیم. خب مقایسه این آثار با آثار خودمان، در چنین شرایطی کار صحیحی نیست.»
او اضافه کرد: «پس نسبت به آثار ترجمه، سوگیری وجود ندارد. بحث این است که کدام کتاب بهتر است. در یک سال، تعداد آثار ترجمه بیشتر می شود و در سال دیگر، آثار تالیفی بیشتر می شوند. شاید مساله ای که هست، این باشد که جایزه ای به طور جداگانه به آثار ترجمه اختصاص داده نشده است. ما هم مجبوریم کتاب های ترجمه و تالیف را با هم مقایسه کنیم.»
محمود برآبادی سخنگوی هیئت داوران لاک پشت پرنده نیز طی سخنانی تصریح کرد: «درباره نشان لاک پشت پرنده دو نکته وجود دارد. نخستن این که معیارهای انتخاب کتاب ها در هر شماره از پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان منتشر می شود که شفاف و روشن هستند. نکته دوم هم این است که به طور کلی ۳ معیار ساختاری ادبی،هنری، ارزرش های جامعه مدنی و جهان شمول و همین طور آرایش و کتاب سازی آثار از سوی داورها رعایت می شود.»
او اضافه کرد: «به این ترتیب کتاب ها از ۳ تا ۶ لاک پشت دریافت می کنند. کتاب هایی که در طول فصل، ۵ یا ۶ لاک پشت می گیرند، به فهرست نهایی راه پیدا می کنند. در حال حاضر ۱۸ کتاب به این فهرست رفته اند که قرار است تعدادشان به ۱۰ عنوان برسد. به این ترتیب این ۱۰ کتاب، نشان های لاک پشت طلایی و نقره ای دریافت خواهند کرد.»
این نویسنده ادامه داد: «نامزدهای دریافت لاک پشت طلایی باید دوسوم رای داوران را به خود اختصاص بدهند. یعنی از ۱۳ داور باید ۹ داور به آن ها رای داده باشند. خلاف سال گذشته که به ما انتقاد شد چرا نشان لاک پشت طلایی نداشتیم، امسال علاوه بر نشان طلایی نشان نقره ای هم داریم. تجربه نشان داده که گرفتن نشان لاک پشت پرنده توسط کتاب های مختلف، در فروششان تاثیر داشته است.»
امجد نیز گفت: «ارائه فهرست لاک پشت پرنده، یک اتفاق دوطرفه است که بین مخاطب و شهر کتاب می افتد و بارها شاهد بوده ایم که مردم، مراجعان و مدیران مدارس به دنبال کتاب هایی می آیند که نشان لاک پشت پرنده را گرفته اند.»
در پایان این نشست پوستر این دوره از نشان لاک پشت پرنده رونمایی شد. قرار است در این دوره به تبع سال گذشته و به احترام به مخاطبان، بچهها برگزار کنندگان این برنامه باشند. همچنین قراراست، بیست نوجوان کتابخوان حرفهای مسئولیت راهنمایی بچهها را در انتخاب کتاب به عهده بگیرند..
در این نشست همچنین،نامزدهای اولیه سومین دورهی جایزه سالانه لاکپشت پرنده به این ترتیب معرفی شدند:
این وبلاگ واگذار میشود/ فرهاد حسن زاده/ افق
کاکل قرمزی وسط خواندن پدرش میپرد
مقررات/ سینتیا لرد/افق
آواورزی با سیبیلک/ و الفبا ورزی با کلاکاکلاغه محمدهادی محمدی/ چیستا
خانهای در شب/ سوزان مری اسوانسون/آفرینگان
ماجراهای کامو، نابغه قهرمان/دانیل پناک/شهر قلم
مجموعهی گونی برد/لوئیس لوری/پنجره
یک اتفاق تازه/ آنتونی براون/ آفرینگان
جلسومینو/جانی روداری/افراز
در انتظار یک زندگی طبیعی/لسلی کانر/افق
در این خانه برای همیشه ماندم/احمدرضا احمدی/کانون پرورش
مجموعه شب هزار و دوم/مهدی فاتحی، حامد حبیبی/چکه
مجموعه ی فلکیس/آنت لنگن/زعفرانی
رستم و اسفندیار/ مرجان فولادوند/ کانون پرورش
پدر اسلاگ/ دیوید آلموند/ آفرینگان
سیاوش/ آتوسا صالحی/ کانون
اسم من میناست/ دیوید آلموند/ ایران بان
قصه هایی از اسرارنامه/علیرضا روشن
انتهای پیام/