دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 ارديبهشت 1398 - 08:30
باعقیده با آنا مطرح کرد:

ساخت‌وساز تا حریم 3 کیلومتری مسجد و شهر تاریخی زوزن ممنوع

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خواف گفت: هرگونه ساخت‌وساز تا حریم سه کیلومتری مسجد و شهر تاریخی زوزن ممنوع است.
کد خبر : 381254
IMG_4384.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، در فضای مجازی تصویر مسجد قدیمی در شهر زوزن توجهم را به خود جلب کرد. شهر زوزن، همان شهری که خواجه بونصر مشکان و بوسهل زوزنی که شاید نامدارترین مشاهیری باشند از آن خطه برخاسته و در داستان حسنک وزیر و در تاریخ بیهقی بارها از آنها نام‌برده شده است.


فضای مجازی هر ایراد و بدی داشته باشد برای خبرنگار کنجکاو محاسن زیادی دارد که بر امواج  سوار شده و تا اقصی نقاط جهان سفرکرده و با طرح سؤال، مسئولانی را که تصور می‌کنند، مسئولیت شغلشان است و آن را وظیفه نمی‌دانند به چالش می‌کشد.



با دیدن تصاویر مسجد ملک زوزن در فضای مجازی از هیبت و هیمنه‌ای که دارد افسوس و آه از نهادم برآمد که چرا باید چنین عمارتی در این وضعیت باشد بر خود فرض دانستم تا با تماس با رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان خواف از چندوچون این اثر تاریخی فاخر پرسش کرده و این اثر زیبا را به خوانندگان و علاقه‌مندان میراث فرهنگی و گردشگری و آثار تاریخی معرفی کنم.


رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری خواف درباره مسجد ملک زوزن در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا اظهار کرد: مسجد ملک زوزن از مساجد دو ایوانی خراسان است که سال 615 هجری ساخته‌شده و این مسجد فعلی که آثار آن برجا مانده، مربوط به دوره خوارزمشاهیان است، بااین‌حال  بر اساس کاوش‌هایی که انجام‌شده از قرن دوم و سوم هجری آثاری از این محوطه که مسجد در آن قرار دارد به‌دست‌آمده است؛ این مسجد چند مرتبه تخریب و بازسازی‌شده و مسجد فعلی روی مسجدی که در قرن دوم بوده، ساخته‌شده و ویژگی آن تزئینات آجری زیادی که بر نمای مسجد خودنمایی می‌کند، است.



محمود باعقیده گفت: در دوران خوارزمشاهیان وقتی می‌خواستند مسجد قبلی را که متعلق به قرن دوم هجری بوده است تخریب و بازسازی کنند، محراب گچی مسجد متعلق به قرن دوم هجری بوده که به‌دلیل زیبایی که داشته آن را حفظ کرده‌اند و اکنون نیز موجود است.


وی افزود: در دوره‌های مختلف در این مکان فقط مسجد بوده، سال 1369 تیم مرمت در کاوش‌هایی که داشتند محرابی کنار مسجد پیدا می‌کنند که متعلق به دوره سلجوقیان است، تا سال 69 این مسجد کاملاً متروکه بود و بیشتر قسمت‌های آن زیر خاک قرار داشت یعنی تا قسمت درگاهی بالای طاق‌نما یعنی دو سوم مسجد مدفون بود و از سال 69 تا سال‌های اخیر هر سال قسمتی از مسجد را آوار‌برداری کرده‌ایم.


رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خواف یادآور شد: این مسجد در شهر تاریخی زوزن قرار دارد و شهر زوزن در گذشته مرکز ایالت خواف که میان هرات و نیشابور در خراسان قدیم قرار داشته، بوده است و در اثر حمله مغولان به ایران، این شهر نیز دستخوش تاراج قرار می‌گیرد. اکنون این مسجد در شهر تاریخی زوزن قرار دارد و اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خواف هرگونه ساخت‌وساز و زندگی را تا حریم سه کیلومتری این مسجد و شهر تاریخی زوزن ممنوع اعلام کرده و کل محوطه جزء محوطه حفاظت‌شده میراث فرهنگی است.



باعقیده افزود: اکنون بحث حفاظت از مسجد مطرح است و هرساله بخشی از مسجد نیز مرمت می‌شود و با این علم که مسجد در محوطه تاریخی قرار دارد هیچ‌گونه اسکانی در منطقه تاریخی زوزن انجام نمی‌شود و اگر کشاورزی هم انجام شود یک‌ساله است و اگر احساس کنیم به بافت‌های تاریخی شهر آسیب وارد می‌شود، کشاورزی را نیز ممنوع می‌کنیم. 


وی خاطرنشان کرد: زمین‌های کشاورزی که اطراف مسجد ملک زوزن وجود دارد در مالکیت خصوصی است، درواقع  تا سال 76 کنار مسجد منازل مسکونی متروکه وجود داشت،  سال 57 که زلزله اتفاق افتاد، بنیاد مسکن با جانمایی مکان جدید برای شهروندان زوزنی اقدام به ساخت خانه‌های نو و ضد زلزله کرد و همه ساکنان را به شهر جدید زوزن انتقال داد و این خانه‌ها به‌صورت متروکه در مالکیت افراد و بخش خصوصی باقی ماند که به‌تدریج به‌دلیل متروکه شدن، محل زندگی اشرار و افغانستانی‌های مهاجر شد، بنا بر تصمیم شورای تأمین شهرستان این خانه‌ها تخریب و بعد از آن میراث به افراد اجازه ساخت منزل و کاشت درخت نداد؛ ولی زمین‌ها متعلق به افراد محلی است.


رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خواف مطرح کرد: فعلاً طرح گردشگری برای این محوطه باستانی داریم و در حال بازسازی و مرمت این مسجد هستیم، سال‌های گذشته با اعتباری که در اختیار این اداره قرار داده بودند، سازه‌ای برای ترمیم گچ‌بری‌های مسجد خریداری و جانمایی شد و بنا داریم در صورت تخصیص اعتبار، گچ‌بری‌های مسجد را نیز در سال جاری مرمت کنیم.



باعقیده با بیان اینکه طرح‌های گردشگری در قالب بومگردی در خواف در دست اجراست، افزود: 6 طرح بومگردی در خواف در حال فعالیت هستند که یکی از این بوم‌گردی‌ها در زوزن قرار دارد، سال گذشته خدمات خوبی به بومگردی‌ها داده شد و امسال نیز منتظر ابلاغ‌هایی هستیم تا خدمات خود را ادامه دهیم.


وی گفت: اکنون این مسجد فقط به‌عنوان یک اثر تاریخی و جاذبه گردشگری مطرح است،  زیرساخت‌های مناسبی در کنار مسجد ایجاد شده و گردشگران از این مکان استقبال خوبی کرده‌اند به‌طوری‌که در دو ماه ابتدای سال 98 حدود 80 گردشگر خارجی از این محوطه بازدید کرده‌اند.


رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خواف اظهار کرد: سعی کردیم با کمک از فضای مجازی و سایت اداره کل میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری استان خراسان رضوی قابلیت‌ها و جذابیت‌های گردشگری خواف را معرفی کنیم، علاوه بر این در نمایشگاه‌های گردشگری که در نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار شد، جاذبه‌های این شهرستان را معرفی کردیم، به‌طوری‌که در ایام نوروز حدود 27 تور گردشگری در خواف حضور پیدا کردند و حدود 21 تور متعلق به تهران و قزوین بود و بیشتر افراد حاضر در این تورها در نمایشگاه گردشگری در تهران با خواف آشنا شده بودند.


انتهای پیام/4117/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب