برجام به خانه آخر نزديک شد
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، روز گذشته و همانطور که از پيش اعلامشده بود، جمهوری اسلامی ایران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و همچنین نبود هیچ تحرک جدی از سوی طرفهای اروپایی برای جبران آن، انجام دو مورد از تعهدات خود را کنار گذاشت و اعلام کرد از این پس، به سقف ۳۰۰ کیلوگرمی برای ذخیره اورانیوم و سقف ۱۳۰ تنی برای آب سنگین پایبند نخواهد بود.
علاوه بر این، در بیانیه شورای عالی امنیت ملی به پنج کشور عضو برجام ۶۰ روز فرصت داده شده تا در راستای تعهدات برجامی خود، اقدام عملی جدی نشان دهند و در غیر این صورت ایران خواهد توانست بهتدریج، تعهدات خود را کاهش داده و حتی غنیسازی را با درصدی بالاتر از ۶۷/۳ انجام دهد. همچنین هشدار داده شده که بازگشت پرونده ایران به شورای امنیت و یا تشدید تحریمها، خروج کامل ایران از برجام را در پی خواهد داشت. در این باره گفتنیهایی هست:
۱. از روز گذشته و حتی پیش از آن، برخی از سران اروپایی و آمریکایی، با ادبیات تهدیدآمیز و از موضع حقبهجانب سخن گفتهاند. وزیر خارجه فرانسه اعلام کرده که بسته تحریمهای اروپایی روی میز است و دولت آلمان از تهران خواسته تا هیچ اقدام تهاجمی صورت ندهد. سخنگوی وزارت خارجه آلمان هم با بیان اینکه برلین تمایل دارد تا توافق هستهای ایران زنده نگاه داشته شود، گفت تا زمانی که ایران به تعهداتش پایبند باشد آلمان نیز به الزاماتش متعهد است! این ادبیات گستاخانه، احتمالاً بیشتر از آنجا ناشی میشود که مسئولان این کشورها، با ساخت درونی قدرت در ایران چندان آشنا نیستند. آنها روزانه گزارشهایی از بیثباتی و مشکلات اقتصادی در ایران دریافت میکنند و احتمالاً تصور میکنند دولت ایران، در چنین شرایطی نمیتواند از موضع اقتدار، حقوق بینالمللی خود را مطالبه کند. آنها تصور میکنند که در جنگ ادراکی و روانی، تهدیداتشان، آنطور که برخی کشورهای دیگر را زیرورو میکند، بر ایران اسلامی هم اثر خواهد کرد و بیخبرند که در ایران، هیچکس لافشان را جدی نخواهد گرفت.
۲. یک نکته بسیار مهم، آن است که در ایران، همان دولتی که مذاکره مستقیم با آمریکا و راهبرد مذاکره و تعامل را در پیش گرفت و با امضای برجام، بسیاری از فعالیتهای هستهای را تعلیق کرد، امروز و با مشاهده نقض پیمان آمریکا و بیعملی اروپا، به لغو گامبهگام تعهدات برجامی دست زده و حتی اعلام کرده ممکن است تحت شرایطی، کلا از برجام خارج شود.
این مسئله، نشانگر آن است که در ایران، آنجا که پای منافع ملی و ایستادگی در برابر زیادهخواهی خارجیها مطرح است، همه همنظرند و درواقع در ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی، تمام جریانهای کشور در خطوط قرمز و راهبردهای کلان و بر سر منافع ملی، همعقیدهاند.
۳. برجام و تمام موضوعات و حوادث پیرامونش، به گنجینه گرانبهایی از تجربه برای ملت ایران تبدیل شده است. اگرچه مشابه این تجربه در دولت هشتم هم وجود داشت، اما این بار، دفتر تجربیات برجام در سطحی بزرگ تر و ابعاد گستردهتر و در بازه زمانی طولانیتری، در برابر ملت ایران گشوده شده است. باید بدون هرگونه خطکشی سیاسی و جناحبندی و صرفاً بر اساس منافع ملی، تجربیات برجام را مطالعه و چراغ راه آینده کرد. ۶ سال زمان، برای یک ملت ۸۰ میلیونی، آنهم که حتی در حوزه هستهای، برخی دانشمندانش شهید شدهاند، زمان کمی نیست. عبرتهای برجام، باید سالها در دانشکدههای علوم سیاسی و روابط بینالملل ما تدریس شود و در مورد آن کتابها و مقالات متعددی نگاشته شود، باشد که تجربیاتی که با صرف هزینه فراوان به دست آوردهایم، هیچگاه از یاد نبریم.
منبع:رسالت
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/