سیدعباس صالحی: نه چپ هستم نه راست/ رفتن شجاعی صائین یک مساله اداری است
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا در ابتدای این نشست سید عباس صالحی با اشاره به اینکه امسال توانستهایم در زمینه نمایشگاههای خارجی کتاب تعاملات خوبی با کشورهای دیگر داشته باشیم گفت: «تا امروز ۱۴ نمایشگاه کتاب خارج از کشور حضور یافتهایم که با نمایشگاه هفته آتی در عمان این عدد به ۱۵ میرسد. سیاست ما در برنامههای خارجی بر اولویت فرهنگی استوار بوده است در واقع با همین نگاه در کشورهایی چون گرجستان، داغستان و... حضور یافتهایم».
او اضافه کرد: «میتوان گفت حضور در نمایشگاه کشورهای مختلف اسلامی برایمان حائز اهمیت بوده است. خبر دومی که میتوانم در این نشست بدهم این است که امسال ایران مهمان نمایشگاه کتاب مسکو در سال ۲۰۱۵ خواهد بود در حال حاضر ستادی شکل گرفته تا بتوانیم حضورمان را در این نمایشگاه به معرض نمایش بگذاریم زیرا نمایشگاه کتاب مسکو برایمان اهمیت زیادی دارد. مساله دیگر درباره افغانستان است. سال گذشته همین روزها سفری مشتمل بر چاپخانه داران و جمعی از ناشران به افغانستان صورت گرفت ولی به دلیل طولانی شدن استقرار دولت و برگزاری انتخابات دیگر برنامههای ما در این کشور به تعویق افتاد».
او اضافه کرد: «با این حال در جریان برگزاری جشنواره شعر فجر یکبار دیگر به تعامل در این زمینه پرداختیم و محفل کابل را در افغانستان برگزار کردیم. امسال در بحث دیپلماسی فرهنگی در نمایشگاه کتاب مهمانان ویژهای خواهیم داشت که افغانستان و تاجیکستان و عمان از این جمله هستند».
صالحی گفت: «ما قصد داریم در نمایشگاه کتاب امسال محملی را برای گفتوگو و تبادل نظر با ناشران فراهم کنیم از اینها گذشته دولت و وزارت ارشاد سعی کرده تصدیگری خود را در جریان رویدادهای فرهنگی هنری کاهش دهد به طوریکه قصد داریم همانطور که در نمایشگاه بلونیا و فرانکفورت تشکلهای نشر شرکت داشتند در نمایشگاه بین المللی کتاب نیز انجمنها و نهادهای نشر برگزار کننده اصلی باشند در واقع امسال را سال مهمی در شکل گیری نمایشگاه کتاب میدانیم زیرا تشکلهای نشر و وزارت ارشاد با یکدیگر به تعامل بپردازند».
معاون فرهنگی وزارت ارشاد گفت: «کما اینکه جایزههایی مثل جلال و جشنواره پایتخت کتاب با مشارکت نهادها نشان داد که تجربههای مشترک میتواند نتایج عمیقی داشته باشد.معاونت فرهنگی وزارت ارشاد با ۷ یا ۸ مجموعه تفاهم نامه امضا کرده که کانون پرورش فکری سازمان بنادر و سازمان رجا از این جمله است. مساله عدالت فرهنگی از دیگر مسائلی است که سعی کردهایم آن را مد نظر داشته باشیم».
او اضافه کرد: «ما در این زمینه سعی کردهایم به مساله تمرکز زدایی بپردازیم و ۸۰ مصوبه را در زمینه مبادلات استانی امضا کنیم به طوریکه تا امروز ۲۰ نمایشگاه استانی داشتهایم که در هر دوره بهطور متوسط ۳۶۰ ناشر به ارائه ۴۳ هزار عنوان کتاب پرداختهاند. همچنین در طول یک سال یک میلیارد تومان بن نیز توزیع شده است. شفافیت داوران جوایز ادبی نیز امسال در رای برنامههای ما قرار داشته است ما میخواهیم خودمان را در یک فضای شیشه در معرض اهالی رسانه قرار دهیم و تصور میکنم در جریان برگزاری جایزه جلال و جایزه کتاب سال تا حدودی هم موفق شدهایم. میخواهم بگویم اینجور نیست که اسامی داوران در یک صندوق در بسته بماند».
صالحی همچنین در این نشست از اعلام هزینه کرد نمایشگاه بین المللی کتاب بعد از برگزاری آن در اردیبهشت امسال خبر داد و گفت: «ما سعی کردهایم در حوزه نشر به انتشار کتابهایی با مفاهیم دینی و اسلامی توجه داشته باشیم. در حوزه دین دو میلیارد و 846 میلیون ریال تفاهمنامه داریم. در حوزه دفاع مقدس 4میلیارد و 650 میلیون ریال بوده که بر اساس مصوبات 776 میلیون ریال خرید کتاب داشتیم. همچنین تفاهمنامه 4 میلیارد ریالی با کانون فرهنگی مساجد داشتیم. 29 تفاهمنامه در حوزه هویت ایرانی اسلامی داشتیم که 4 میلیارد و 750 میلیون ریال را به خود اختصاص داده است.
او اضافه کرد: « امیدوارم مساله نقد کتاب بتواند بیش از پیش مورد توجه اهالی رسانه در جامعه قرار بگیرد و محافلی چون کتابشناسی ما یا پایگاههای اطلاع رسانی خانه کتاب محلی برای بروز نقد باشد اگر چه در حوزه نقد ۶۰ نشست تخصصی پیش از این برگزار شده است».
در ادامه این نشست همایون امیرزاده سرپرست فعلی اداره کتاب اشاره کرد: «امسال در ردیف سالهایی است که معاونت فرهنگی بدون بدهی سال را به پایان میبرد اما این به آن معنی نیست که ما مشکل مالی نداشته باشیم.
هم،چنین محمود برازش مدیر کل دفتر چاپ وزارت ارشاد در این نشست خبر از برگزاری مراسم اختتامیه چهاردهمین جشنواره چاپ در روز سوم اسفند در تالار وحدت داد.
علی اصغر سید آبادی مدیر دفتر مطالعات و برنامه ریزی معاونت فرهنگی ارشاد نیز در این نشست به دو مساله پایتخت کتاب تهران و راهکارهایی برای بهبود نمایشگاههای استانی اشاره کرد و گفت: «ما سعی کردهایم در دو طرح پایتخت کتاب تهران و روستاهای دوستدار کتاب به برنامههای مدونی بپردازیم و برنامههایی را با مشارکت این شهرها انجام دهیم کما اینکه تا امروز توانستهایم برنامههای خوبی در این زمینه داشته باشیم قرار است دوم اسفند ماه مراسم معرفی پایتخت کتاب که شامل یک شهر و تقدیر از ۵ شهر است برگزار شود».
مهدی قزلی مدیر بنیاد شعر و ادبیات داستانی نیز گفت: «اختتامیه جشنواره شعر فجر دهم اسفند ماه در تالار وحدت برگزار میشود. کارهای جایزه پروین را هم شروع کردیم که قرار است اختتامیه آن سال بعد باشد».
در ادامه صالحی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا از سوی وزارت ارشاد اطلاعات غلط راجع به ممیزی به رئیس جمهور داده میشود گفت: «باید دقت داشته باشیم که ممیزی مساله اصلی ما نیست یعنی نباید آن را تمام مسائل نشر بدانیم کما اینکه معتقدیم نباید به این قضیه به دید افراط و تفریط نگاه شود برخی به اشتباه فکر میکنند با حل شدن مساله ممیزی باغ کتاب گلستان میشود. ما هیچگاه در این زمینه به بزرگان مشورت نمیدهیم بلکه در زمینه چاپ و نشر کار خود را میکنیم و با این نگاه پیش میرویم که شورای نظارت و شورای انقلاب فرهنگی قوانین را بر پا میکنند احساسمان این است که نمیتوانیم ممیزی را کنار بگذاریم بنابراین باید حوزههای قانونی آن را شفاف کنیم. قبلا بررسان ما در اداره کتاب آشفته بودند و نمیدانستند که منبع تصمیمگیریها کجاست اما امروز مرجع قانونی آن کاملا مشخص و بیشبهه است. رئیس جمهوری نیز در اختتامیه جایزه کتاب سال بحث خود را با این نگاه مطرح کردند که وقتی مقررات انبوه میشود راه دور زدن افزایش مییابد».
او اضافه کرد: «رئیسجمهوری بر این باورند که نباید قانونها مفصل نوشته شوند چون در حین اجرا اشکال پیدا میکنند. ایشان به بحث تعدیل گرایی در ممیزی اشاره داشته است».
صالحی در پاسخ به سوال خبرنگار فرهنگی آنا درباره اینکه با توجه به صحبتهای رئیس جمهور در جایزه کتاب سال آیا قرار است مساله ممیزی به ناشران واگذار شود گفت: «ما سعی کردهایم در این زمینه کارگروههایی را تشکیل دهیم که بررسان در این کارگروهها مستقر شده و در دفاتر نشر فعالیت کنند ناشران معتبر میتوانند در انتشارات خود این مساله را ایجاد کنند ولی نگرانیهایی از سوی آنها وجود دارد که ممکن است به ریسک سرمایه یا این مساله بینجامد که نتوانند از کتابی دفاع کنند ولی آنچه که رئیس جمهور گفتهاند کارهایش در حال اجرایی شدن است».
صالحی همچنین در پاسخ به سوالات خبرنگاران مبنی بر کناره گیری شجاعی صائین از اداره کتاب گفت: «نگاه ما هیچ وقت این طور نبوده که با یک تغییر مدیریت نیروهای آن را هم کنار بگذاریم کما اینکه خود من نه چپ هستم و نه راست و به اصطلاحات سیاسی تن نمیدهم من به شایستگی افراد نگاه میکنم بین ما و صائین هیچ اختلاف نظری وجود نداشت. به نظر نباید خیلی به این بحث پرداخت. جابهجایی صائین یک مساله اداری بوده است».
یکی از حواشی این نشست سوال خبرنگار روزنامه جوان درباره کتاب (من این نسل) بود که از صالحی پرسید چرا درباره چنین کتاب موهنی که از آیات شیطانی هم بدتر است موضع گیری نمیکنید و چرا مولف آن هنوز سرپرست خبرگزاری ایبنا است که صالحی گفت: «اولا صائین هیچ تذکر و هشداری نسبت به این کتاب به من نداد، در حال حاضر هم استعلامهایی روی این کتاب انجام میشود تا دوباره بررسی شود. من برای بررسی این کتاب یک ماه زمان میخواهم».
در ادامه امیرزاده در پاسخ به این سوال که بعد از صائین قرار است روال مجوز کتابها به چه شکل باشد گفت: «فراموش نکنید اداره کتاب و بررسی کتابها قائم به فرد نیست و بعد از رفتن او هم روند به همان شکل ادامه دارد.»
او اضافه کرد: «از ابتدای امسال در حوزه صدور مجوز تا 26 بهمن در مجموع 97455 مورد بود که 37277 چاپ اول و 18697 عنوان مربوط به چاپ دوم بوده است.»
انتهای پیام/