«ماهِ ماه» ماه عسل نشد!
به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، بیست و یکم اسفندماه 1397 وقتی احسان علیخانی پس از دریافت جایزه پنجمین جشنواره جامجم پشت تریبون رفت، از ادامه «عصر جدید» و پایان «ماه عسل» خبر داد. به این ترتیب، چیستی تصمیم و چگونگی برنامهریزی سازمان صدا و سیما برای برنامه جایگزین ماه عسل به پرسش اصلی مخاطبان و رسانهها بدل شد.
این چالشی بود که البته در دو ماه اخیر زیر سایه حواشی مربوط به قطع پخش برنامه نود چندان به آن پرداخته نشد. از سوی دیگر، به نظر میرسید مدیران صدا و سیما هم تمایل چندانی برای برنامهریزی جدی در این زمینه و طراحی برنامهای جدید و جذاب که بتواند جایگزین شایسته ماه عسل شود ندارند. بهویژه این که ماه عسل با یازده سال پخش مداوم (به استثنای سال 1388 که با اجرای زندهیاد حسن جوهرچی پخش شد و چند روزی از سال 1389 هم که محسن افشانی مجری آن بود) با اجرای احسان علیخانی روی آنتن رفته بود.
این برنامه بهویژه در چهار سال اخیر با پویشهای عامالمنفعه خود در گستره کشوری، دیگر از سطح یک برنامه تلویزیون ماه رمضان خارج شده و به یک برند اجتماعی- رسانهای معتبر تبدیل شده بود. ماه عسل با فراز و نشیبها و حواشی تلخ و شیرین در این یازده سال، مخاطب فراوان و سرمایه رسانهای و اجتماعی قابل توجهی را برای تلویزیون فراهم کرده بود. تولید برنامهای که بتواند این خلاء را حداقل در سال اول پر کند، کاری دشوار به نظر میرسید.
مدیران تلویزیون هم به این حقیقت رسیدهاند که میان «ماه عسل» تا «ماهِ ماه» تفاوت از زمین تا آسمان است
با نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان گمانهزنیها درباره ویژهبرنامه افطار شبکه سه سیما آغاز شد. با این حال هیچ خبری از طراحی یا تولید یک برنامه جدید به عنوان جایگزین ماه عسل منتشر نشد. این احتمال وجود داشت یک برنامه روتین ساده با یکی از مجریان تلویزیون به عنوان ویژهبرنامه افطار شبکه سوم روی آنتن برود.
حتی مدیر شبکه قرآن و معارف سیما در نشست خبری خود با اهالی رسانه که روز چهاردهم اردیبهشتماه برگزار شد، پس از اعلام ویژهبرنامههای افطار و سحر همه شبکهها از جمله شبکه کودک و امید، اعلام کرد که با توجه به پخش نشدن «ماه عسل» هنوز برنامهای برای افطار این شبکه اعلام نشده است. حجتالاسلام محسن عرفاتی البته ویژهبرنامه افطار شبکه قرآن سیما با عنوان «ماه بهشت» را دارای کارکرد و ساختاری شبیه به ماه عسل دانست. به گفته مدیر شبکه قرآن و معارف سیما، «ماه بهشت» قرار است به معرفی افرادی بپردازد که در حوزه معارفی و قرآن و فعالیتهای اجتماعی کارهای ویژهای انجام دادهاند. ادعایی که البته نه از سوی خبرنگاران حاضر در جلسه و نه افکار عمومی جدی گرفته نشد.
اما یک روز مانده به آغاز ماه مبارک رمضان، خبر اجرای ویژهبرنامه افطار شبکه سوم سیما با عنوان «ماه ماه» توسط بنیامین بهادری، شگفتی همگان را به دنبال داشت. همچنین اعلام شد که احسان علیخانی و محمدرضا گلزار مهمان دو روز اول برنامه «ماه ماه» هستند. انتخاب بنیامین بهادری بدون هیچ سابقه اجرای جدی آن هم در برنامهای مهم که جایگزین ماه عسل شده است، با انتقاد کارشناسان و رسانهها با گرایشات فکری و حرفهای متفاوت مواجه شد. با این حال شامگاه اولین روز از ماه مبارک رمضان انتظار برای رونمایی از ماه ماه به عنوان جانشین ماه عسل بینتیجه ماند و این برنامه نه با بهادری و نه با مجری دیگری پخش نشد و برنامه تولیدی «محرمانه خانوادگی» با محوریت ازدواج جوانان جایگزین آن گردید.
آنگونه که در رسانهها مطرح شده است، معاون سیما با حضور بنیامین بهادری به عنوان مجری ویژهبرنامه افطار در این ساعت پربیننده مخالفت کرده و با وجود تلاش مدیران شبکه سه سیما، مجوز پخش این برنامه در شب گذشته صادر نشده است. همان گونه که بسیاری از منتقدان پیش از این عنوان کرده بودند، بیتجربگی بهادری و بیقوارگی تولید ویژهبرنامه افطار با حضور یک خواننده سلبریتی به عنوان مجری از دلایل مخالفت سید مرتضی میرباقری معاون سیما با اجرای این برنامه عنوان شده است.
به این ترتیب مشخص شد که مدیران تلویزیون هم به این حقیقت رسیدهاند که میان ماه عسل تا ماه ماه تفاوت از زمین تا آسمان است و چه بهتر که فعلاً عطای این برنامه به لقایش بخشیده شود تا عواقب این تفاوت، دامنگیرشان نشود. «ماه ماه» نوزادی بود که مرده به دنیا آمد و حداقل در اولین روز ماه مبارک رمضان تنها حاشیه داشت و دیگر هیچ داشت.
این ناهماهنگی مدیران صدا و سیما (فارغ از اشخاص) که به اشکال گوناگون در برهههای مناسبتی دیگر هم دیده شده بود، این بار عیانتر خود را نشان داد. اگر زمانی برنامهسازی برای ماه رمضان در دقیقه نود به عنوان نقطه ضعف دیران صدا و سیما محسوب میشد، این بار باید آشفتگی و ناهماهنگی را نیز به آن افزود.
«ماه عسل» در سالهای اخیر از سطح یک برنامه تلویزیون ماه رمضان خارج شده و به یک برند اجتماعی ــ رسانهای معتبر تبدیل شده بود
تا پیش از ظهر امروز نیز نامی از این برنامه در لیست پخش شبکه سوم سیما نیامده است. با این حال شبکه سوم سیما در جدول پخش خود رویکردی احتیاط آمیز داشته است. در لیست پخش برنامههای امروز، اگرچه نامی از ویژه برنامه «ماه ماه» نیست اما آگهیهای قبل از ساعت 19 با عنوان «آگهی قبل از ویژه برنامه 19» درج شده است.
حال پرسش اساسی اینجاست که با وجود برنامهسازان و مجریان متبحر و باسابقه در کنار جوانان پرانگیزه و ماهر چرا دست تلویزیون برای ساخت برنامه افطار ماه رمضان این قدر خالی است؟ از آن مهمتر این که مسئول ناهماهنگی در پخش نشدن ویژهبرنامه افطار (با هر کیفیتی) چه کسی است؟ آن هم در شرایطی که در همان نشست خبری برنامههای معارفی سیما در ماه رمضان، حجتالاسلام عرفاتی بر ضرورت تهیه ویژهبرنامه افطار برای همه شبکههای تلویزیونی حتی ورزش و سلامت تأکید کرده بود. اما آن چه در واقعیت رخ داد این بود که تلویزیون برای تولید برنامه افطار در پربینندهترین شبکه خود نیز درست عمل نکرده است.
انتهای پیام/4072/4104/
انتهای پیام/