سدسازی را متوقف کنید
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، عباس کشاورز در همایش بحران مدیریت منابع آب زیرزمینی کشور با بیان اینکه مشکل آب کشور به مدیریت تقاضا مربوط میشود، افزود: در بسیاری از مناطق مانند کرخه در حالی سد احداث میشود که آبی برای بهرهبرداری وجود ندارد و به همین دلیل باید این گونه پروژههای سدسازی متوقف شوند.
وی تصریح کرد: انتقال آب بین حوزهای مگر در مواردی و برای تامین آب شرب در بسیاری از کشورهای دنیا منسوخ شدهاست، در حالی که انتقال آب برای احیای دریاچه ارومیه بر روی میز مطالعات وزارت نیرو قرار میگیرد.
کشاورز ادامه داد: متاسفانه جدا کردن آبخیزداری از آب به یک امر فراموش شده در مدیریت این منابع تبدیل شده، در حالی که خط قرمز تخصیص آب باید در سازمان حفاظت محیط زیست باشد. البته این امور نباید به سازمانی که در برابر فجایع زیست محیطی سکوت میکند سپرده شود، بلکه این مهم را سازمان مدافع منابع و عرصههای ملی میتواند محقق کند.
او اضافه کرد: مصر با ۵۴ میلیارد متر مکعب آب کشاورزی و ۸۰ میلی متر بارندگی، سالانه ۸۰ میلیون تن کالا تولید میکند، در حالی که ما از هر متر مکعب آب ۴۵۰ تا ۵۵۰ گرم گندم و همچنین از هر متر مکعب آب خوزستان ۱۵۰ گرم برنج تولید میکنیم.
معاون مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران افزود: در ارومیه ۸۰ میلیون دلار کالای کشاورزی تولید میشود، ولی ما به فکر انتقال آب از خزر برای احیای دریاچه ارومیه و به خطر افتادن زندگی ۵/۵ میلیون نفر هستیم.
کشاورز تصریح کرد: برای توسعه ملی و رونق صنعت با ایجاد اشتغال و افزایش درآمد باید سهم آب کشاورزی کاهش یابد و این امر در سایر کشورها اتفاق افتادهاست.
وی با تاکید بر اینکه نجات آب از ضایعات غذایی میتواند به عنوان یکی از راهکارهای حل بحران کم آبی باشد، ادامه داد: ما سالانه ۱۴ میلیارد متر مکعب آب را با ضایعات غذایی دور میریزیم، در حالی که میتوان با بهکارگیری تکنولوژیهای روز، تقاضا را کاهش دهیم.
کشاورز با بیان اینکه در بسیاری از کشورها آب ۱۱ مرتبه بازچرخانی میشود، اضافه کرد: کاهش تقاضای آب، حل مشکل آب در بخشهای مصرف، تنظیم سیاستها و برنامههای توسعه ملی بر اساس ظرفیتهای منطقی آمایش سرزمین، قبول پرداخت تغییر در رویکردهای اساسی مورد نیاز و همچنین قبول شاخص اثرات زیست محیطی بلندمدت به عنوان خط قرمز در بهرهبرداری از منابع، مهمترین راهبردهای کلان برای کاهش تبعات و حل بحران کم آبی کشور هستند.
وی با بیان اینکه فقط محصول نیشکر ظرف دو سال آینده به دلیل کم آبی ۷۵ میلیارد دلار خسارت خواهد دید، تاکید کرد: ما باید بیلان آب مجازی ناشی از صادرات و واردات محصولات خام کشاورزی را مورد توجه قرار دهیم، چرا که با واردات ۴ میلیون تنی ذرت در واقع ۱۰ میلیارد متر مکعب آب را صرفه جویی کردهایم. همچنین با واردات برنج سالانه ۸ میلیارد متر مکعب از ذخایر آبی کشور حفظ میشوند.
معاون زراعت وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه تولید مرکبات در استانهای خوزستان، بوشهر و کرمان مزیتی برای کشور ندارد، اظهارکرد: باید مناقشه و مباحث آب مجازی بیشتر مورد توجه باشند، چرا که صادرات بسیاری از محصولات کشاورزی جز سیب، کیوی، سبزیجات، پسته، هندوانه و خربزه، ارزش اقتصادی چندانی ندارند.
وی عنوان کرد: به نظر میرسد برای طرح موضوعات آمایش سرزمین هنوز آمادگی کامل را نداریم، چرا که با وجود قوانین و آییننامههای لازم مسئولان مداخلهگر اعتقادی به آمایش سرزمین ندارند.
معاون مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران گفت: در زمان پیشنهاد اجرای "طرح فدک" هیچ یک از نهادهای مسئول آب که امروز ما را زیر سوال میبرند کوچکترین مخالفتی نسبت به آن ابراز نکردند، در حالی که حتی اگر ۱۰ درصد طرح فدک اجرا میشد، وضعیت کنونی کشور قابل تصور نبود.
کشاورز اظهار کرد: در بسیاری از سالها مانند ۹۲ و ۹۳ میزان بارندگی بیش از وضعیت نرمال بوده، اما حجم روان آبها تا ۴۵ درصد کاهش یافته است و این غم انگیزترین داستان بخش آب کشور به شمار میرود.
انتهای پیام/