دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 ارديبهشت 1398 - 12:38
رحمانی در گفتگو با آنا:

نام خلیج‌ فارس به درازای تاریخ است/ قلب تپنده اقتصادی در جهان

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان گفت: خلیج‌فارس امروز از یک خلیج نفتی پا فراتر گذاشته و نام خلیج‌فارس به درازای تاریخ است و تغییر آن کار ساده‌ای نیست.
کد خبر : 377581
fb4002f3-7e6c-42e4-9d51-4a6a7e25fbd1.jpg

محمد رحمانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در همدان به مناسبت 10 اردیبهشت روز ملی خلیج‌فارس اظهار کرد: خلیج فارس دریای نیمه بازی محسوب می‌‌شود که دارای 240 هزار کیلومتر وسعت و بیش از 850 کیلومتر طول است.


وی بیان کرد: خلیج‌فارس توسط تنگه هرمز به اقیانوس هند ارتباط پیدا می‌کند و هیچ یک از کشورهای عربی پیرامونی دارای حدومرز ایران با خلیج ‌فارس نیستند و با ظهور انقلاب اسلامی در منطقه راهبُردی خلیج‌فارس به‌عنوان یک قلب تپنده اقتصادی در جهان که جولانگاه و تأمین‌کننده منافع غرب بود، موجب نگرانی قدرت‌های بزرگ شد.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان اظهار کرد: انقلاب اسلامی ایران معادلات جهانی را دچار مشکلات مضاعف کرده است؛ چراکه همواره اعراب درباره این خلیج نفتی مردمی ترسو، بدون اراده و وابسته بوده‌ که مقابل منافع غرب و هرگونه سلطه‌ای رفتاری مسالمت‌آمیز داشته‌اند و این موضوع با ورود ایران با نگرشی انقلابی موجب  به وجود آمدن دکترین جدیدی در نگاه غربیان برای برهم زدن این برتری منطقه‌ای ازجمله سیاست‌هایی برای رودررو کردن کشورهای عربی منطقه با ایران برای برهم زدن موازنه قدرت شدند.


رحمانی گفت: در این میان آمریکا پس از خروج انگلستان از منطقه خلیج‌فارس، قدرت استعماری خاص است که با حضور نظامی خود و توسعه سیاست ضدایرانی و ایران‌هراسی سیاست‌هایی را دنبال می‌کند که اعراب حتی از نام ایران هم بترسند و از همین رو جدا از سیاست‌های نظمی و شکل حضور آمریکا در منطقه و همسویی برخی کشورهای عربی در مناقشات موجود ما شاهد توطئه تغییر نام خلیج‌فارس به خلیج عربی توسط مؤسسه جغرافیایی نشنال جئوگرافیک بودیم.


عضو هیئت علمی واحد همدان درباره توطئه تغییر نام خلیج همیشگی فارس اظهار کرد: این اتفاق  که قلب هر محقق، جغرافیدان، تاریخ‌شناس، باستان‌شناس و سیاستمدار آگاهی را جریحه‌دار کرد، تمام اسناد، نقشه‌های موجود  بیانگر این بود که نام خلیج‌فارس به درازای تاریخ است و تغییر آن به این شکل خصمانه کار ساده‌ای نیست.


وی تصریح کرد: سؤال اینجاست ایرانیان که تمدن نخست را در سواحل همین خلیج بنا نهادند، می‌تواند نامش از روی خلیج‌فارس نادیده گرفته شود و شما وقتی به بررسی جغرافیا در آثار قدیم اعم از یونانی و اسلامی برخورد می‌کنید، نام خلیج‌فارس را در سرزمین پارس مشاهده خواهید کرد و به سهولت می‌توان منابع متعددی را در قرن سوم و چهارم هجری را پیدا کرد که نه تنها از خلیج‌فارس به‌عنوان دریای فارس یاد کرده‌اند؛ بلکه گستره آن را وسیع‌تر متصور بودند.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: به‌طور کلی عظمت و وسعت سرزمین پارس در منابع عربی هم به‌عنوان توجیه تسمیه دریای پارس (خلیج‌فارس) عنوان‌شده و اسناد آن موجود و غیرقابل‌انکار است؛ اما باید متذکر شد از آغاز سده بیستم میلادی به نام خلیج‌فارس مورداستفاده عمومی علمی آثار جغرافیایی و تاریخی عرب‌زبان هم بوده و به جای دریای فارس از نام خلیج‌ فارس استفاده کرده‌اند و از آغاز قرن بیستم هیچ تردیدی حتی در آثار مکتوب عربی در مورد فارس خواندن دریا یا خلیج جداکننده ایران وجود ندارد.


رحمانی بیان کرد: خلیج‌فارس و نام آن دارای جنبه‌های مختلف قابل تأملی در ابعاد جغرافیایی اقتصادی و حتی فرهنگی بوده و دارای اهمیت فراوان راهبُردی در ایجاد موازنه و حتی ایجاد بحران در سطوح منطقه‌ای و جهانی است.


وی بیان کرد: گوناگونی فرهنگی و موضوع نفت در این منطقه موجب به وجود آمدن ترتیبات نظامی و امنیتی خاص و محل کشمکش دولت‌های فرامنطقه‌ای در بهره‌برداری از منابع غنی آن بوده است و بی‌شک جوامع مختلف در خلیج‌فارس به علت رشد سریع اقتصادی از درآمدهای نفتی با تحولات اجتماعی مواجه هستند.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان تأکید کرد: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های خلیج‌فارس در فرهنگ سنتی این منطقه در بستر یک زمان طولانی بوده که همواره با کشورگشایی و ورود بیگانگان، بازرگانی ارتباطات و مهاجرت دارای شرایطی بوده که خلیج‌فارس امروز حتی دیگر از یک خلیج نفتی پافراتر گذاشته است که گویا کشورهای عربی با گذشته خود و این منطقه که جزو میراث فرهنگی ملموس و غیرملموس خداحافظی کرده‌اند.


رحمانی با توجه به جمعیت ایران و اینکه نزدیکی جغرافیایی و اسناد تاریخی موجود موجب بروز پیچیدگی‌هایی در رفتار اعراب حوزه خلیج‌فارس شده است، یادآور شد: خود این مورد هم با توهماتی در راستای برانگیختن احساسات قوی هویتی که به‌دلیل تغییرات فرهنگی از شرایط صحرانشینی به بادیه‌نشینی و نخل‌کاری که ناشی از ثروت بادآورده نفت بوده است، حاکمان کشورهای پیرامونی را برای فرار از مشکلات به سمت‌وسوی رؤیاهای کاذب هیجانی در به‌دست آوردن نام‌هایی است که هیچ‌وقت آن را نداشتند.


انتهای پیام/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب