دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 ارديبهشت 1398 - 15:09
به فکر پسا سیل باشیم؛

عدم توجه به بهداشت سیل‌زدگان هزینه زیادی بر دوش دولت می‌گذارد

بحث بهداشت در مناطق سیل‌زده بسیار پر اهمیت است زیرا عدم توجه به این موضوع می‌تواند هزینه بسیار بیشتری را بر دوش دولت و سازمان‌های متولی بهداشت بگذارد.
کد خبر : 376132
1398013114054292117231234.jpg

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- ملیحه محمودخواه؛ پسا سیل می‌تواند بسیار پر اهمیت‌تر و حتی آسیب‌رسان‌تر از خود سیل باشد زیرا پس از سیل شرایط محیطی و روانی مردم کاملاً آشفته شده و زمینه بروز بسیاری از مشکلات از جمله بیماری‌های واگیردار و آسیب‌های اجتماعی فراهم شود. 


بحث بهداشت در مناطق سیل‌زده غرب و جنوب کشور بسیار پر اهمیت است زیرا عدم توجه به این موضوع می تواند هزینه بسیار بیشتری را بر دوش وزارت بهداشت و سازمان‌های مختلف کشور بگذارد و به همین دلیل بحث رسیدگی به وضعیت بهداشتی باید فاز اول رسیدگی به این مناطق قرار گیرد. 


حسین عرفانی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و پزشکی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در این‌باره گفت: شرایطی که بعد از سیل در محیط زیست، دام، انسان، فضای مسکونی، شهری و روستایی ایجاد می‌شود، زمینه را برای بروز بیماری‌های واگیردار فراهم می‌کند و به همین دلیل در چنین شرایطی احتمال بروز بیماری‌های واگیردار بیشتر و به تبع آن پیشگیری باید افزایش پیدا کند.


وی با اشاره به اینکه باید سیستم مراقبتی قابل اعتماد اجرا شود، افزود: اگر بخواهیم اقدامی پیشگیرانه انجام دهیم، باید با دلایل علمی آن را همراه کنیم.


رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت افزود: در مناطق سیل‌زده اتفاقی کم‌نظیر و یا بی‌نظیری به دلیل حضور فعال سازمان‌های بین بخشی و مشارکت مردم فهیم در رعایت توصیه‌های بهداشتی رخ داد و آن‌هم عدم بروز و طغیان بیماری‌هایی بود که سلامتی مردم را تهدید می‌کرد. ما در مناطق سیل‌زده بیماری‌های واگیر خطرناک نداشتیم و یا اگر بود، انگشت‌شمار بود و توانستیم به‌موقع جلوی گسترش آن را بگیریم.


غرفانی با تأکید بر اینکه شرایط بعد از سیل باید بسیار بیشتر رصد شود، افزود: در بحث ترمیم باید به شرایط مردم توجه بیشتری داشته باشیم. خطر همچنان باقی است و نباید عملکرد خودمان را کم کنیم بلکه باید در این حوزه شدت عمل داشته باشیم.


رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: اقداماتی وجود دارد که وزارت بهداشت در زمانی که بیماری هنوز به مرحله اپیدمی درنیامده، باید اجرا کند. پیشگیری، آموزش و اطلاع‌رسانی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که باید به آن توجه کرد. توجه دادن مردم به رعایت بهداشت مانند شستن دست‌ها و رعایت بهداشت فردی، مصرف آب آشامیدنی و غذای سالم، رعایت سرما و گرما در کمپ‌ها، ایمنی در کمپ‌ها، دور کردن حشرات، دور کردن سگ‌های ولگرد که احتمال گاز گرفتن و انتقال بیماری را دارند، پیشگیری از حضور مار و عقرب در نزدیکی محل سکونت افراد سیل‌زده، کنترل لاشه‌های دام از اقداماتی است که وزارت بهداشت در کنار سایر نهادهای مسئول آن را انجام داد.


وی خاطرنشان کرد: هدایت صحیح فاضلاب‌ها و مدیریت درست پسماند نیز بر عهده نهادهای شهری است که وزارت بهداشت بر آن نظارت دارد.


عرفانی با تأکید بر اینکه اگر موردی نیز اتفاق افتاد، با سیستم مراقبت سندرمیک آن را برطرف کردیم، افزود: اورژانس بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی، اطلاع‌رسانی شده بودند و اگر بیماری به آنها مراجعه می‌کرد، در صورت مشاهده علائم بیماری‌های واگیردار بلافاصله آلارم را به صدا درمی‌آوردند و ما را از طریق سیستم شبکه مطلع می‌کردند که فردی با این نشانه‌ها مراجعه کرده است و احتمال بیماری واگیردار وجود دارد.


وی عنوان کرد: با کنترل منبع بیماری، پس از گزارش‌دهی، اقدامات پیشگیری بلافاصله انجام می‌شد و این اقدامات باعث شد که ما با بروز بیماری‌های واگیردار مواجه نشویم.


رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت در خصوص گندزدایی در منازل مسکونی مناطق سیل‌زده خاطرنشان کرد: خانه‌ها در مناطق سیل‌زده دو دسته هستند. یک‌سری از خانه‌ها کاملاً تخریب شدند و امکان بازگشت به آنها وجود ندارد اما گروه دوم خانه‌ها آسیب دیده‌اند و برای شروع فاز برگشت باید ایمنی آنها مد نظر قرار گیرد که بررسی ایمنی سازه‌ها از جمله آنهاست و افرادی که مهندسی عمران می‌دانند باید شرایط زندگی و شاخصه‌های عمرانی و ایمنی را در این خانه‌ها در نظر گرفته و با اصلاح آن اجازه بازگشت داده شود.


عرفانی تصریح کرد: اما نکته مهم بحث شرایط بهداشتی منطقه نیز هست. فاضلاب و گل و لایی که به خانه‌ها آمده است، فضای بهداشتی خانه را از بین برده است. حالا اگر دیوارها و کف خانه سرامیک و کاشی باشد، بعد از پاک کردن، باید با مواد ضدعفونی کننده مانند وایتکس گندزدایی شود اما خانه‌هایی نیز وجود دارند که دیواره‌های آن از کاه‌گل و گل و گچ است. پس از خشک شدن دیوارها، باید یک لایه جدید بر روی آن کشیده شود و در این شرایط نیاز به گندزدایی وجود ندارد.


وی با تأکید بر اینکه برخی از عوامل بروز بیماری میکروبی، برخی قارچی و برخی دیگر بر اثر گزش حشرات هستند، خاطرنشان کرد: بر اساس شرایط باید هر محیط را ارزیابی و تصمیم لازم برای نوع بیماری گرفته شود.


انتهای پیام/4087/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب