دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آیت‌الله مکارم‌شیرازی:

جوایز برخی مسابقات، بخت‌آزمایی و قمار به شمار می‌آید و حرام است

استاد برجسته حوزه علمیه قم گفت: اینکه به دلیل برگزاری یک مسابقه از شرکت‌کنندگان پولی دریافت کنند و با همان پول به مردم جایزه بدهند، این کار اشکال شرعی دارد.
کد خبر : 376045
20190213071956575645.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، آیت‌الله ناصر مکارم‌شیرازی، صبح امروز در درس خارج فقه خود که با حضور علما، طلاب و فضلای حوزه علمیه در مسجد اعظم قم برگزار شد، به بیان دلایل فقهی خود مبنی بر حرام اعلام کردن یک مسابقه در رسانه ملی پرداخت و گفت: اخیراً از ما درباره یک مسابقه سؤال شد که ما بر اساس دلایل فقهی که وجود دارد، آن را حرام اعلام کردیم ولی با واکنش‌های مختلفی روبه‌رو شد.


وی افزود: برگزاری مسابقات با موضوعات اخلاقی، علمی، اجتماعی و فرهنگی کار شایسته‌ای است که باعث افزایش معلومات علمی مردم می‌شود؛ اما اینکه به دلیل برگزاری این مسابقه از شرکت‌کنندگان پولی دریافت کنند و با همان پول به مردم جایزه بدهند، این کار اشکال شرعی دارد.


استاد برجسته حوزه علمیه قم تصریح کرد: اگر می‌خواهند کار خیری انجام دهند از جیب خود هزینه کنند، نه اینکه از جیب مردم برای مردم و خودشان بردارند، البته طبق تحقیقی که انجام دادیم افراد مطلع ابراز کردند، گاهی 95 درصد پول‌های جمع‌آوری‌ شده از این‌گونه مسابقات به جیب برگزارکنندگان می‌رود و تنها پنج درصد آن را به‌ عنوان جایزه به شرکت‌کنندگان هدیه می‌کنند که این روش حرام است و بخت‌آزمایی و قمار به شمار می‌آید که بیشتر آقایان مراجع تقلید بر همین مبنای شرعی قائل هستند.


وی یادآور شد: در کشور اسلامی نباید این‌گونه باشد که به بهانه‌های مختلف از مردم پول بگیرند و از این طریق اقدامی را انجام دهند، باید شفاف‌سازی کرد، البته برخی مدعی هستند که به دلیل برخی مشکلات اقتصادی و مالی به‌ناچار چنین اقداماتی را انجام می‌دهند درحالی‌که چنین کاری مورد تأیید نیست و باید از آن دوری کرد، زیرا پول حرام برکت ندارد و خیری در آن نیست، باید از راه مشروع اقدام کرد. همیشه مسئله پول اسباب دردسر بوده ولی انسان باید به‌گونه‌ای باشد که از راه حلال کسب درآمد کند.


این مرجع تقلید گفت: اگر می‌خواهند برنامه آموزشی، علمی و اخلاقی داشته باشند از جیب خود سرمایه‌گذاری کنند. البته گاهی شاهد هستیم که برخی مراکز فروش برای افزایش مشتری خود جوایزی را در نظر می‌گیرند تا از این طریق فروش آن‌ها افزایش یابد و شاید هم برای این کار کالای خود را با قیمت بیشتری به فروش برسانند، اما این جایزه در برابر خریدی صورت گرفته است و اشکالی ندارد؛ اما اینکه در مسابقه‌ای از خود شرکت‌کنندگان پول بگیرند و تنها بخشی را به شرکت‌کنندگان بپردازند کار شرعی نیست.



گفتنی است، از روز گذشته استفتایی از سوی آیت‌الله ناصر مکارم‌شیرازی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که این مرجع تقلید مسابقه «برنده باش» را حرام اعلام کرده است به همین منظور برای شفافیت بیشتر در درس خارج خود دلایل شرعی و فقهی‌اش را به صورت کلی بیان کرد.


انتهای پیام/4072/4090/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب