مشکلات گفتاری در کودکان را دست کم نگیرید
امیر آرامی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و پزشکی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، گفت: گفتاردرمانی علمی است که به بررسی روند اکتساب زبان و گفتار و تکامل آن و همچنین درمان و توانبخشی هر نوع اختلالی که روی گفتار و زبان و صدای فرد تأثیر گذاشته باشد و همچنین روی اختلال بلع کار میکند.
وی افزود: در واقع به طور کلی می توان گفت گفتاردرمانی بر روی اختلالات گفتار، زبان و اختلالات صدا و بلع کار میکند.
متخصص گفتار درمانی خاطرنشان کرد: در زمینه گفتار کودک باید تا 20 ماهگی در حدود 50 کلمه بلد باشد، اگر بلد نبود و کلمات را به زبان نیاورد، نمیگوییم زنگ خطر است اما توصیه میکنیم کودک و نحوه ادای کلماتش توسط گفتاردرمان مجرب بررسی شود تا ببینیم نیاز به درمان دارد یا ندارد.
آرامی اضافه کرد: همچنین اگر کودکی تا 3.5 سالگی حروف را درست تلفظ نمیکرد خیلی مهم نیست اما اگر از 3.5 سالگی به بعد تعداد صداها و کلماتی که اشتباه تلفظ میکند زیاد شد باید حتماً به گفتاردرمان مراجعه کرد و درمان را شروع کرد.
این متخصص گفتار درمانی خاطرنشان کرد: با مشاهده اولین علائم تکرار کلمه، یا قفل یا هر چه که باعث شود روانی گفتار تحت تأثیر قرار بگیرد و یا اینکه علائم اولیه لکنت شروع شود حتماً باید توسط گفتاردرمان مجرب در زمینه لکنت بررسی شود تا ببینیم آیا نیازی به درمان مستقیم گفتار کودک وجود دارد یا میشود برای بهبود خودبهخودی تلفظ، صبر کرد.
وی اضافه کرد: بسیاری از کارشناسان بر این باورند که بسیاری از کودکانی که دچار لکنت میشوند خودبهخود خوب خواهند شد ولی تشخیص اینکه این لکنت جزء کدام دسته است و آیا باید صبر کنند یا اینکه درمان و مداخله مستقیم کنند با گفتاردرمانگر است.
این متخصص گفتار درمانی تصریح کرد: نوزاد بعد از تولد اگر سینه مادر را خوب نمیگیرد و توانایی خوردن یا مکیدن شیر و یا قورت دادن آن را ندارد، یعنی وقتی که شیر را قورت میدهد به گلویش میپرد و سرفه میکند، حتماً باید تمرینات گفتاردرمانی برایش شروع شود. همچنین در هر ردهای از سن، از کودکی تا میانسالی و تا کهنسالی هرگونه اختلالی که در بلع وجود داشته باشد، یعنی در جویدن و قورت دادن به هر نوعی این مشکل وجود داشته باشد و فرد نتواند غذاها را بجود و یا وقتی که میخواهد قورت دهد، آسپیله شود و غذا داخل ریهاش شود و باعث سرفه شود، اینها همهشان باید توسط گفتاردرمانی درست و کنترل شود.
آرامی افزود: هرگونه اختلال در تُنِ صدا شامل گرفتگی و خش صدا میتواند مهم باشد. آقایانی که دارای صدای نازک زنانه هستند یا خانمهایی که صدای کلفت مردانه دارند، صداپیشگانی و کسانی که از صدایشان در شغلشان استفاده میکنند مثل خوانندهها، گویندگان خبر یا کسانی که صداپیشه هستند هم در صورتی که دچار بدعملکردی و بد استفاده کردن از تارهای صوتیشان باشند بسیار مستعد انواع التهابات یا التهابات حنجره، ندول یا زگیل یا پولیپ تار صوتی هستند که گفتاردرمانی میتواند در کنار متخصص گوش و حلق و بینی و اقدامات درمانی پزشکی به رفع مشکل کمک کند.
این پزشک متخصص در ادامه در خصوص سن مراجعه به گفتاردرمان خاطر نشان کرد: مراجعان گفتاردرمانی از یکروزگی تا حتی دوره کهنسالی را می تواند در بر بگیرد و درمان در هر سنی هم میتواند نتیجهبخش باشد، منتهی باید تعریفمان را از درمان نتیجهبخش مشخص کنیم. در خیلی از مواقع بهخصوص در اختلالات گفتاری یا بلع ناشی از مشکلات نورولوژیک، عصبشناختی، کهنسالی، اختلالات پیشرونده عصبی، در قدم اول باید جلوی پیشرفت اختلالی بیماری را بگیریم و بعد از اینکه توانستیم جلویش را بگیریم آنوقت اقدام میکنیم تا علائم به سمت بهتر شدن برود.
آرامی با تقسیمبندی مشکلات و اختلالات گفتاری گفت: اختلالات گفتاری را میتوانیم در یک تقسیمبندی به دو گروه اختلالات گفتاری اکتسابی یا اختلالات گفتاری رشدی تقسیم کنیم. در اختلالات رشدی منشأ میتواند بهصورت ژنتیک، مادرزادی، اختلالات عصبی و بیماریهای نوروفلوژیک، کمشنوایی، ناشنوایی، فلج مغزی و اختلالات رشدی پیشرونده مثل اختلالات طیف اوتیسم، شکاف کام یا شکاف لب یا مسائلی مثل این باشد که اینها جزء اختلالات زمانی یا رشدی هستند. ولی یک دسته دیگر از اختلالات هستند که زمینه ژنتیک ندارند بلکه بهصورت اکتسابی به وجود آمدهاند و در طی زمان ایجاد شدهاند که میتواند به علت انواع و اقسام تروماها یا ضربههای مغزی، سی وی ای یا سکته مغزی، خونریزیهای مغزی و مسائلی نظیر آنها باشد و این منشأ اختلالات اکتسابی یا اختلالات رشدی گفتار و زبان را به همین نسبت در اختلالات بلع هم میبینیم.
وی خاطرنشان کرد: اختلالات بلع هم میتواند بهصورت رشدی و مادرزادی و ژنتیک باشد و هم میتواند بهصورت اکتسابی ناشی از تروما، ضربه مغزی، تصادفات و انواع و اقسام مسائلی باشد که به مغز سالم آسیب وارد کرده و باعث شده که یک عملکرد را از مغز بگیرد.
انتهای پیام/4087/پ
انتهای پیام/