پرورش قومیتها تقویت خلاقیتهای ملی را به دنبال دارد
به گزارش خبرنگار حوزه سینمای گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، در آستانه برگزاری نهمین جشنواره بینالمللی فیلم وارش به عنوان یک رویداد فرهنگی بینالمللی و با محوریت قرار دادن تاریخ و فرهنگ مازندران و ساکنان آن، رهبر قنبری در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا به تحلیل خاستگاههایی فرهنگی که منجر به یکدستسازی فرهنگی در عصر کنونی میشود، پرداخت.
این نویسنده و کارگردان سینما اظهار کرد: ملتی بزرگ است که توانسته باشد در خود قومیتهای بیشتری را جای دهد. اگر این گفته درست باشد، لابد از آن منظر است که قومیتها موجب تنوع دستاوردهای ملی یک کشور میشوند و تنوع باعث قوام، دوام و پایداری ملتهاست.
وی عنوان کرد: تنوع در دستاوردهای فرهنگی، هنری، اقتصادی، صنعتی و... از یک سو یکنواختی را نزد صاحبان آن از بین میبرد. از سوی دیگر مقابل هجوم و صدور کالاهایی از سایر ملل ایستادگی بیشتری از خود نشان میدهد. زیرا به عنوان پدیدهای نو نزد ملتی دیگر جلوه میکند و هرگاه امکان بروز استعدادهای قومی را تقویت کرده باشیم، در واقع به ورزیدگی ملت خویش در برابر سایر ملل کمک میکنیم.
این کارگردان افزود: قومیتها زیربناییترین خاستگاه های انسانی را در خود جای دادهاند. با تقویت و پرورش آنها به خلاقیتهای ملی خویش در هر عرصهای کمک کردهایم، اما آنچه بیش از همه تحت تأثیر قرار میگیرد، عمدتاً موضوع فرهنگ است. ملتی که خاستگاه فرهنگی نداشته باشد، محکوم به فناست؛ فنا شدن در برابر ملتهای صاحب فرهنگ، هرچند که صاحبان فرهنگ کمر به نابودی فیزیکی ملت های بیفرهنگ نمیبندند و بلکه آن ملل را تبدیل به سربازان فرهنگ خویش میکنند و این تنها صورت خوشبینانه هجوم فرهنگهاست. چه بسا ملتی که به قید تنها وجه نظامی بر ملتی دیگر فائق آمده است. این نمونههای تاریخی اگر به نیکی بررسی شوند، ریشه از آنجا میگیرند که فکری، اندیشهای و حکمی به یکسانسازی رفتار ملتی فرمان رانده است.
قنبری با طرح این پرسش که چگونه میتوان از یک ملت یا تنوع قومیتی انتظار بروز رفتاری مشابه و یکسان را در همه چیز و همه جا داشت و با چنین انتظاری چرا باید ملتی را پریشان حال کرد، گفت: همگرایی برخلاف اندیشه مستبدین ریشه در صدور قوانین یکسان برای همه عرصههای زندگی قومیتهای آن ملت ندارد و بلکه هرگاه ما شرایطی را به وجود آوریم که همه اقوام با هر سلیقهای توان عرضه عالیترین شکل آن خاستگاهها را داشته باشند، همدلیشان با سایر قومیتها آغاز میشود، حاصل جمع خود را در قالب ملی ارائه میکند و این شکل ملی همان تولید اجتماعی یک ملت نامیده میشود.
وی در انتها گفت: حال میتوان متصور بود هر پدیده برآمده از چنین بستری وجوه بسیار متنوعی را پذیرفته است که میتواند با اقبال سایر ملل نیز مواجه شود و چه بسا به شکل دیدگاهی جهانی بروز نماید. این میسر نمیشود مگر آنکه تحقیق، تدبر و مکاشفه در احوال اقوام و قومیتها به صورت همه گیر به عمل آید تا آنچه را که میاندیشند، از دیدگاه فرهیختگان آن ملت بررسی شود.
لازم به ذکر است نهمین جشنواره بینالمللی فیلم وارش با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، استانداری مازندران و سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اردیبهشت 98 در استان مازندران برگزار میشود.
انتهای پیام/4072/4104/
انتهای پیام/