تقویت بورس با ادغام بانکها/ امکان تأمین مالی در جبران خسارات سیل
گروه اقتصادی، خبرگزاری آنا، تحولات اقتصادی ایران و سایر کشورهای جهان و همچنین گزارشهای منتشرشده شرکتهای بورسی در سال گذشته همگی بر رشد قیمت سهام و روند تقریباً صعودی شاخص بورس تا سال جاری حکایت دارند، اما سؤالی که مطرح است این است که چشمانداز شاخص کل بورس در سال جاری چیست و بورس با چه چالشهایی ممکن است مواجه شود؟ دراینباره با بهنام چاوشی کارشناس بازار سرمایه گفتگویی انجامشده که در ادامه میخوانید.
آنا: آیا ادغام 5 بانک نظامی در بانک سپه، تأثیری بر عملکرد بازار سرمایه خواهد داشت؟
چاوشی: یکی از بحثهایی که طبق الزامات وزارت اقتصاد و بانک مرکزی مقرر است در سال جاری به سرانجام برسد طرح ادغام پنج بانک و مؤسسه اعتباری نظامی در بانک سپه است، نکته اول، روش انجام این ادغام است که مفهوم ساختارمند و مشخصی برای آن ارائه نشده است و به همین دلیل مطمئناً مسیر اجرایی آن نیز ساده نخواهد بود، نکته حائز اهمیت دیگر اینکه برخی از بانکهای موضوع ادغام، پذیرفتهشده در بورس یا فرابورس هستند که با داشتن سهامداران خرد و پراکنده، استراتژیهای مختلف ادغام و سهامداری در بانک مقصد، نتیجه را برای بازار سرمایه پیچیدهتر خواهد کرد و شاید موجب نوسان قیمت سهام آنها شود، از سوی دیگر زیرساختهای نرمافزاری و کوربانکینگ متفاوت بین این بانکها مشکلات اجرایی را افزایش خواهد داد. این موضوعات احتمالاً موجب خواهد شد در گامهای اولیه، سهامداران نگران شوند و در نتیجه شاهد عکسالعمل مثبت در بازار سهام نباشیم ولی در نهایت بدیهی است که اگر مراحل پایانی اجرا به شکل مناسب پیش رود و تجدید ساختار، علیالخصوص در بعد نظارتی آن، مورد توجه باشد، منجر به اصلاحات بنیادی در ادامه فعالیت بانکهای موردنظر خواهد شد و از این طریق شاهد تحول قابلتوجهی در صنعت بانکداری پذیرفتهشده در بورس خواهیم بود.
آنا: با توجه به خسارت وارده به واحدهای صنعتی و تولیدی کشور در اثر سیل، آیا بازار سرمایه ظرفیت لازم برای تأمین نقدینگی مورد نیاز آنها را دارد؟
چاوشی: اتفاق ناگواری که ابتدای سال جاری کام اکثر هموطنان ما را تلخ کرد، سیلی بود که در برخی شهرها و روستاها خسارات جانی و مالی فراوانی به همراه داشت. از نگاه بازار سرمایه کارخانهها و شرکتهایی که در مناطق سیلزده قرار دارند حسب مورد تحت تأثیر قرار گرفتهاند و باید خسارت آنها برآورد شود که سیل در کجا به تجهیزات و یا محصولات و مواد اولیه شرکتها لطمه وارد کرده و تبعات آن چقدر است پس از این برآورد میتوان ظرفیتهای بالقوه و حتی جدیدی در بازار سرمایه را پایکار آورد.
آنا: با کاهش درآمدهای نفتی کشور، آیا بازار فروش اوراق قرضه، ظرفیت لازم برای تأمین سرمایه و نقدینگی صنعت کشور را دارد؟
چاوشی: موضوع تأثیر تحریمهای نفتی با توجه به بالا بودن هزینههای کشور، قطعاً قابلتوجه است و نباید از کنار آن بیتفاوت گذشت ولی باید توجه داشت که انتشار اوراق قرضه موجب افزایش بدهی دولت میشود و این افزایش بدهی نمیتواند بلندمدت و نامحدود باشد چراکه نیاز است با ایجاد درآمد از محل خلق ارزش، جدای از درآمدهای نفتی، امکان بازپرداخت بدهی را فراهم کرد. قاعدتاً در زمان وجود محدودیت انتشار اوراق قرضه یکی از الزامات ایجاد بهرهوری و مدیریت هزینهها و درآمدهای کشور باشد ولی هیچ منبع درآمدی بهسادگی جایگزین منبع دیگر نمیشود، مگر نظارت کامل و مدیریت اجرایی صحیح و کارآمد بر امور اقتصادی کشور اعمال شود و باید توجه داشت که اقتصاد یک موضوع کاملاً کمّی و قابل برآورد است و امکان تلقین و اقدامات دستوری را چندان برنمیتابد، بدین ترتیب باید همواره تصمیم صحیح سریع گرفت وگرنه همان تصمیم با تأخیر دیگر بهعنوان یک تصمیم صحیح کارایی نخواهد داشت.
آنا: برآورد شما برای بازار سرمایه در ماههای اولیه سال 98 چیست؟
چاوشی: با وجود همه ناهماهنگیهایی که ممکن است بین بازارهای مختلف اقتصادی در کوتاهمدت بهوجود آید؛ ولی روندها نشان میدهد در میانمدت و بلندمدت اصلاحات لازم و تطبیق صورت خواهد پذیرفت، در اواخر سال گذشته، شاهد رشد نسبی قیمت سهام در بازار سرمایه بودیم ولی مقایسه این رشد با سایر بازارها نشان از آن دارد که هنوز بازار سرمایه جای رشد بیشتری دارد.
البته اخبار مختلف بهخصوص شوک اخبار منفی سیاسی، نوسانات منفی کوتاهمدتی را به دنبال خواهد داشت؛ ولی به نظر میرسد در مجموع، در 6 ماه نخست سال 98 شاهد رشد در برخی صنایع و قیمت سهام شرکتها باشیم که درنهایت برآیند آن بر روی شاخص بازار سرمایه مثبت باشد.
انتهای پیام/4083/ن
انتهای پیام/