افتتاح رسمی کاخموزه سلیمانیه تا اواخر اردیبهشت ۹۸
گروه استان های خبرگزاری آنا، عید نوروز بهدلیل اینکه مهمترین عید در نزد ایرانیان است و رسوم این عید ریشه در تاریخ باستان ایران دارد، ناخودآگاه در این ایام مردم به سمت بازدید از بناهای تاریخی میروند و آثار باستانی در شهرهای مختلف پذیرای گردشگران میشود.
استان البرز بر خلاف نوپا بودنش آثار تاریخی قابل توجهی در خود دارد به طوری که به اذعان اهل فن تنها دیوارنگاشته از آغامحمدخان قاجار در کاخ سلیمانیه در کرج موجود است. خبرنگار خبرگزاری آنا بهمنظور آگاهی بیشتر از وضعیت بناهای تاریخی و میراث فرهنگی البرز با حسین امینافشار معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان به گفتگو نشسته است که در ادامه میخوانیم.
آنا: ابتدا از تاریخچه مرمت کاخ سلیمانیه گفتگو را آغاز کنیم، پروسه مرمت کاخ را توضیح دهید؟
امین افشار: تقریبا از سال ۷۶ در کاخ سلیمانیه فعالیتهای مرمتی آغاز شده و همچنان ادامه دارد. اقدامات مرمتی برای اینکه بر اساس اصول و چارچوب باید انجام میشد و بر اساس بودجههای سنواتی که به حساب اداره کل میراث استان تهران واریز میشده کارهای مرمت این ساختمان آغاز شد، تقریبا اواخر سال ۹۶ که بنده این مسئولیت را پذیرفتم تا به امروز تمام تلاشمان این بوده که این کاخ بعد از گذشت ۲۰ سال بازگشایی شود.
آنا: کاخ سلیمانیه چه ویژگیهایی دارد؟
امین افشار: این کاخ جزء نخستین ساختمانهای دنیاست که به جرئت میتوانم بگویم در ۲۲۰ سال پیش روی پیلوت ساخته شد و بعید میدانم ساختمان دیگری با این قدمت و ویژگی در دنیا وجود داشته باشد.
در این کاخ تنها نقاشی مربوط به چهره آغامحمدخان قاجار وجود دارد، در نقش و نگارهایی که روی دیوارهای این کاخ وجود دارد، در دوره فتحعلیشاه، نقاشی دیواری بوده که در دوره ناصری به گچبریهای دیواری تبدیل میشود.
آنا: آیا در سال های گذشته این بنای تاریخی مشمول مرمت شده است؟
امین افشاری: در دوره پهلوی اول به واسطه آتشسوزی که اتفاق میافتد سقف آئینهکاری از بین میرود و سقف را به سبک و سیاق سقفهای روسی بهنوعی با چوب منبت مرمت میکنند.
در دوره پهلوی دوم کارهای مرمتی روی در و پنجرههای آن انجام میدهند و نهایتاً در سالهای اخیر درها، پنجرهها، سقف، کف و جدارهها مرمت میشود و همان طور که گفته شد کارهای مرمتی را طوری پیش بردیم که مقارن با نوروز به پایان برسد.
آنا: در واقع پیشانی کاخ سلمانیه دیواره نگارههای آن است که کاخ را در درجه اهمیت قرار میدهد.
امین افشار: بله، کاخ سلیمانیه به واسطه وجود دو دیوار نگارهای که بسیار خاص است در میان آثار تاریخی اهمیت پیدا کرده است.
آنا: خاصبودن این دیوارنگاره از چه جنبهای است؟
امین افشار: بهدلیل فیگورهای انسانی است که شما در آنجا میبینید، ویژگی فیگورها با مقیاس یک به یک است بهطوری که هیچگونه تصویر جانبی از طبیعت در دیوارنگاره وجود ندارد. مثلاً در هشت بهشت اصفهان تصاویر دیوارنگاره دارید؛ اما مناظر طبیعی و شکار و امثال اینها نیز دیده میشود؛ اما در دیوارنگارههای کاخ سلیمانیه فقط و فقط فیگورهای انسانی شامل شاهزادگان دوره قاجار زمان فتحعلی شاه و فرزندان و نوادگانش هستند. در نتیجه به واسطه وجود این دو نقاشی و وجود گچبریها و این اتفاقاتی که در این ساختمان افتاده بود، پیشنهاد شد که اینجا بهعنوان موزه نقاشیهای دوره قاجار در نظر گرفته شود و بهنوعی این هم جزء نخستینها در کشور است که ما یک موزه تخصصی داریم.
آنا : در مورد نحوه مرمت کاخ سلیمانیه توضیح دهید؟
امین افشار: برای مرمت از وجود مشاور بهره بردیم، سناریویی نوشته شد که از چه ادوات و به اصطلاح اشیایی میشود استفاده کرد و اینکه عملیات مرمتی روی تابلوهای نقاشی چگونه صورت گیرد. در این مسیر از کمک کارشناسان موزه رضا عباسی بهره بردیم که جای قدردانی و تشکر دارد و با نصب ویترینها و اقدامات جانبی که مراحل پایانی کار را طی میکنیم، اواخر اردیبهشت ۹۸ همزمان با هفته میراث فرهنگی به طور رسمی موزه افتتاح میشود.
آنا: میزان بازدید گردشگران از کاخ موزه سلیمانیه در ایام نوروز چگونه بوده است؟
امین افشار: اقبال عمومی با توجه به بارندگیها و مسافرتهایی که به البرز شده قابل قبول و بر اساس اطلاع رسانیهایی که در سطح شهر و در فضای مجازی به کمک اهالی رسانه انجام گرفت، خوب بوده است.
انتهای پیام/۴۰۶۲/
انتهای پیام/