دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

شبکه چهار سیما و ایده‌ای خلاقانه که به پرورش بیشتر نیاز داشت

ویژه‌برنامه تحویل سال شبکه چهار سیما ایده خلاقانه و ارزشمندی را ارائه کرد که البته به پرورش و پرداخت بیشتری نیاز داشت.
کد خبر : 369709
11937_526.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، همه‌ساله در بین برنامه‌هایی که صدا و سیما برای ایام نوروز تدارک می‌بیند، ویژه‌برنامه‌های تحویل سال جایگاه ویژه‌تر و مخاطبان گسترده‌تری دارد. شاید اغراق نباشد اگر بگوییم این ویژه برنامه‌ها، پیشانی برنامه‌های نوروزی و نمایی کلی از تلاش اهالی رسانه برای رقم‌زدن نوروزی خاطره‌انگیز برای بینندگان است.مدیران رده‌بالا و میانی و برنامه‌سازان هم با درک این اهمیت، تمام تلاش خود را برای بالابردن کیفیت این برنامه‌ها به کار می‌برند. تنوع قالب‌های برنامه‌سازی، استفاده از دکورهای زیبا و رنگ‌های شاد در طراحی صحنه، بهره‌گیری از مجریان محبوب و کاربلد، ارائه موسیقی‌های روز و پرطرفدار و دعوت از ستاره‌های سینما، تلویزیون و ورزش که شاید در سایر ایام سال کمتر به تلویزیون بیایند، بخشی از این تلاش‌ها است.


در این میان، هر یک از شبکه های تلویزیونی سعی می‌کنند به فراخور دایره مخاطبان و رسالتی که از حیث موضوع، اهداف و محورهای برنامه سازی برایشان تعریف شده است، طعم و رنگ مختص به خود را نیز به این برنامه‌ها ببخشند.


امسال شبکه چهار سیما که چه از حیث جنس برنامه‌های خود و چه از زاویه رسالت رسانه‌ای به عنوان شبکه تلویزیونی قشر فرهیخته و دوستدار ادب و فرهنگ شناخته می‌شود، در یکی از آیتم‌های ویژه برنامه سال تحویل خود دست به حرکتی متفاوت زد که حواشی قابل توجهی به دنبال داشت. این واکنش‌ها از همان زمان پخش برنامه آغاز و حتی تا به امروز نیز به ویژه در فضای مجازی ادامه پیدا کرد. در یکی از بخش‌های ویژه برنامه سال تحویل این شبکه، تعدادی از مشاهیر ادبی و فرهنگی ایران همچون سعدی، فردوسی، حافظ و درویش خان با گریم، لباس و سبک گفتار خاص خویش به صورت نمایشی مهمان برنامه شدند. برنامه‌ای که با اجرای امیرحسین مدرس به صورت زنده روی آنتن رفت و افرادی که نقش آفرین این مشاهیر بودند مانند یکی از مهمانان مشهور و شناخته‌شده، به پرسش‌های مجری پاسخ می‌دادند.


 این شکل از پرداختن به اهمیت مشاهیر ادبی با واکنش‌های مختلفی رو‌به‌رو شد که در اغلب آنها این اتفاق دستمایه طنز قرار گرفت و با نقدی توأم با هجو نواخته شد. در این میان، برخی نیز با وجود برخی انتقادات، ارج نهادن به مفاخر ادبی ایران در یک برنامه تلویزیون و در ساعتی پرمخاطب را تحسین‌آمیز و ارزشمند دانستند.



در غوغای ستاره‌سالاری و محور قرار گرفتن سلبریتی‌ها در رسانه‌های مختلف، پرداختن به دغدغه‌های فرهنگی آن هم از زبان مفاخر ادبی تاریخ ایران، کاری پسندیده بود



در همین ارتباط، رضا عبادی تهیه‌کننده برنامه همیشه بهار در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا با اشاره به این که شبکه چهار سیما به عنوان شبکه فرهیختگان شناخته می‌شود گفت: با توجه به این ویژگی شبکه، از سوی دیگر باید در طرحی که برای ویژه برنامه تحویل سال ارئه می‌کردیم، جنبه سرگرمی و شادی هم لحاظ می‌شد. در برنامه‌های ویژه سال تحویل آیتم‌های متنوع و شادی در نظر گرفته شده و مهمانان مختلفی نیز دعوت می‌شوند.در جلساتی که با آقای علی میرمیرانی سردبیر و طراح ویژه‌برنامه سال تحویل شبکه چهار سیما داشتیم، این نکته مطرح شد که یکی از قالب‌های پرمخاطب و جذاب شبکه چهار سیما به خصوص در زمان آغاز به کار آن، تله‌تئاتر بود. پس یکی از قالب‌های مورد نظر ما نمایش و تله تئاتر بود. از آنجایی که لازمه برنامه تحویل سال، حضور مهمانان محبوب بینندگان بود، تصمیم گرفتیم این دو موضوع را در یک آیتم با هم ترکیب کنیم؛ یعنی مهمانانی دعوت کنیم که در این تله‌تئاتر نقش داشته باشند. پس در یک قالب نمایشی از مشاهیر فرهنگ و ادب دعوت کردیم تا در یک قالب جدی و دیالوگ‌محور با مجری برنامه گفتگو کنند تا آن چه که مدنظر داشتیم به مخاطب برسانیم.


وی اظهار کرد: در ابتدا قرار بود هم مشاهیر داخلی و هم چهره‌های خارجی در این برنامه حضور داشته باشند؛ یعنی در طرح اولیه، شخصیت‌هایی مثل انیشتین و بتهوون هم مدنظر بودند،اما در جلسه‌ای که با آقای مسعود معینی‌پور مدیر شبکه چهار سیما داشتیم ایشان پیشنهاد دادند که با توجه به این که برنامه ما مربوط به نوروز است و جنبه ملی در آن برجستگی دارد، بهتر است فعلاً آیتم‌های خارجی حذف شوند و فقط از مشاهیر ایرانی استفاده کنیم. با توجه به این پیشنهاد، قرار شد بزرگانی همچون ابن‌سینا، سعدی، حافظ فردوسی، رضا عباسی و درویش‌خان را به برنامه دعوت کنیم.


عبادی افزود: زمانی که متن‌های برنامه را می‌نوشتیم به دنبال این بودیم که این بزرگان برای مخاطب باورپذیرتر شوند؛ برای همین قرار شد شخصیت‌هایی که طراحی می‌کنیم، مانند چهره‌های فرهنگی و هنری امروزین مهمان برنامه باشند و برخورد مجری هم با آنها به همین شکل باشد؛ در صحبت‌هایشان وضعیت ادب و فرهنگ امروز را نقد کنند و این نقد از زبان بزرگان باشد.


تهیه‌کننده ویژه برنامه تحویل سال شبکه چهار سیما در ادامه گفت: این گونه بود که در زمان حضور شخصیت ابن‌سینا، جنبه کتابخوانی و ضعف فرهنگ مطالعه که امروز یک مسئله و معضل جدی است برجسته شد. فردوسی درباره بی توجهی به زبان فارسی و استفاده از واژگان نأمانوس دغدغه داشت. رضا عباسی درباره نوع معماری و موسیقی صحبت کرد و درویش خان درباره برگزاری کنسرت‌ها و سطح موسیقی امروز نقد هایی را مطرح کرد. به این ترتیب، در طراحی شخصیت‌ها و صحبت‌های آنان، مسائل و معضلات فرهنگی امروز را مورد توجه قرار دادیم. سعی ما این بود که این آیتم در قالب گفتگو با مجری، هر چه بیشتر به واقعیت نزدیک شود.


وی عنوان کرد: ما پیش از این درباره بسیاری از مفاخر کشورمان از جمله ابن‌سینا سریال ساخته بودیم، اما این قالب جدید که به صورت زنده هم پخش می‌شد، برای اولین بار اتفاق افتاد.


وی افزود: از نگاره رسانه‌ای، وقتی یک برنامه دیده می‌شود و موج ایجاد می‌کند نشان‌دهنده این است که به هر حال استانداردهای برنامه‌سازی را رعایت کرده است. خدا را شکر این ایده دیده شد، جواب داد و مردم خوششان آمد. جادارد از حمایت مدیریت شبک چهار سیما هم تشکر کنم.


با توجه به توضیحات تهیه‌کننده ویژه برنامه تحویل سال شبکه چهار سیما، می‌توان گفت ایده حضور مفاخر فرهنگی در یک گفتگوی زنده آن هم در زمان سال تحویل در میان قالب‌های تکراری این روز، حرکتی جدید و خلاقانه است. اما به نظر می‌رسد این ایده باید با دقت و پرداخت بیشتری ارائه می‌شد. جذابیت و انعطاف دیالوگ نکته دیگری است که می‌بایست در حضور این مهمانان مورد توجه بیشتری قرار می‌گرفت. با این حال، در غوغای ستاره‌سالاری این روزها و محور قرار گرفتن سلبریتی‌ها در رسانه‌های مختلف، اصل پرداختن به دغدغه‌های فرهنگی امروز آن هم از زبان مفاخر ادبی و فرهنگی، کاری پسندیده و قابل تأمل بود که نباید از نظر دور داشت.


 انتهای پایم/4104/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب