نقش کرسیهای آزاداندیشی در کاهش تأثیر شبهات
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ یکی از تهدیدهای جامعه ما از سوی فضای مجازی عبارت است از شبهات دینی و شایعات اجتماعی که دشمن در ایجاد و توزیع آنها تلاش مستمری انجام داده و تا حدی در این کار موفق نیز بوده است.
دشمنان ما با شگردهای متعددی که به کار میگیرند، زمینه باورپذیری این شبهات و شایعات را فراهم میکنند. از همین رو بر اندیشمندان متعهد ماست که بهگونه مقتضی، پاسخ آن را داده و از تأثیر این شایعهها و شبهات بکاهند. البته این کار به اشکال مختلف انجام شده و میشود.
امروزه در سایتهای اینترنتی، گروهها و کانالهای متعدد شبکههای اجتماعی، حتی برخی برنامههای خوب و پرمحتوا در بعضی از شبکههای رادیویی و تلویزیونی پاسخ این شبهات، ارائه میشود که در جای خود بسیار پسندیده و قابل ستایش است؛ اما یکی از کارهای بسیار خوب و اثرگذار در این زمینه، کرسیهای آزاداندیشی است.
با توجه به اهمیت کرسیهای آزاداندیشی، شاید بتوان این کرسیها را از مصادیق بارز و متمایز جهاد کبیر که قرآن کریم (سوره فرقان آیه 52) به آن اشاره کرده است، دانست. رهبر معظم انقلاب در مورد اهمیت این کرسیها پیوسته تذکر دادهاند. در یکی از این موارد، ایشان میفرمایند: «آن کرسیهای آزاداندیشی را که من صد بار - با کم و زیادش - تأکید کردم، راه بیندازید و اینها را هی آنجا بگوئید؛ این میشود یک فضا. وقتی یک فضای گفتمانی به وجود آمد، همه در آن فضا فکر میکنند، جهتگیری پیدا میکنند و در آن فضا کار میکنند.»
کرسی آزاداندیشی طبق تعریف، عبارت از نشستی است که در آن بهصورت آزاد، نظاممند، محترمانه، عقلانی، منطقی و شجاعانه در یکی از قالبهای؛ کرسی مناظره، کرسی نقد و نظر و کرسی پرسش و پاسخ به شبهات در باب موضوعی معین و از پیش اعلام شده به اظهار نظر، پرسش و پاسخ عمیق، گفتگو، تبادل و تضارب آرا، همراه با استدلال و ارائه مستندات پرداخته میشود.
هرکدام از تشکلهای اسلامی دانشگاهیان «دانشجویان و اساتید»، گروههای علمی و آموزشی، انجمنهای علمی، کانونهای فرهنگی و شوراهای صنفی با حضور کارشناسان حوزههای متعدد (از قبیل حوزه امور دینی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و ...) میتوانند به نحو رودررو، پاسخ سؤالات جوانان را بدهند. این محافل بهدلیل حضور متقابل استاد و دانشجو و نیز بهدلیل امکان طرح پرسش بهصورت مستقیم، تأثیرگذاری بیشتری دارد.
برای زمینهسازی این کرسیها، اقدامات خوبی انجام شده است. ازجمله، شورایعالی انقلاب فرهنگی، هیئت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره را ایجاد کرده است. نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها نیز زمینه ارائه کرسیهای آزاداندیشی را حتی در داخل کلاسهای معارف فراهم آورده است.
با توجه به تأثیر فراوان این کرسیها بر ذهن مخاطب، تشکیل بیش از پیش آن میتواند تا حد زیادی تأثیر شایعات و شبهات را کاهش دهد. امید است با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب بتوانیم روح امید را بیش از پیش در همه اقشار جامعه بهخصوص جوانان که موتور محرک جامعه در آینده هستند، تقویت کنیم؛ بنابراین باید همه مسئولان فرهنگی کشور بیش از پیش به آن اهتمام ورزند و استادان معارف اسلامی در کلاسهای خود در کنار سایر روشها از این شیوه نیز بهره گیرند.
*دکتری فلسفه تطبیقی و مدیرگروه معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینیشهر
انتهای پیام/4062/
انتهای پیام/