دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 اسفند 1397 - 19:23
خرمشاهی:

فاضل نظری پدیده‌ترین شاعر روزگار ماست

حافظ‌پژوه و چهره شناخته شده ادبیات، فاضل نظری را پدیده‌ترین شاعر روزگار فعلی خواند.
کد خبر : 365847
BS0K3899.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، مراسم جشن انتشار کتاب «اکنون» تازه‌ترین مجموعه شعر فاضل نظری، عصر امروز با اجرای محمدرضا شهیدی‌فر در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد. در این مراسم چهره‌هایی نظیر بهاءالدین خرمشاهی، ساعد باقری، محمدرضا چراغعلی، محمد صالح‌علاء، بهروز شعیبی، محسن مؤمنی شریف، مصطفی محدثی خراسانی و علیرضا بدیع حضور داشتند.


در ابتدا ساعد باقری پشت تریبون آمد و با اشاره به اقبال مخاطبان به آثار فاضل نظری در یک دهه گذشته گفت: نکته جالب برای من این است که مخاطب عام که شعر فاضل نظری را دیده و درک کرده،توانسته کاملاً با آن ارتباط برقرار کند. اقبالی که مخاطب امروز به شعر فاضل دارد اگر نگویم بی‌نظیر، کم‌نظیر است. اما از سوی دیگر می‌بینیم که برخی منتقدان و دوستان شاعر و شاعران دوست، مباحثی را مطرح می‌کنند که قابل‌تأمل است.در چرایی این استقبال عمومی، حرف‌های زیادی زده می‌شود، اما حرفی که به کار شعر بیاید گفته نمی‌شود.


وی اظهار کرد: لازم است بررسی شود که این توفیق ناشی از چیست؟ اما به جای این که از این توفیق استقبال کنیم به حواشی می پردازیم. مثلاً شنیده‌ام که می‌گویند شعر فاضل، شعر عاشقانه با مضامین تکراری است.مفاهیمی از جمله هجران، وصل، رقیب، ماه، و یوسف، برکه و… در آن تکرار می شود.هربار که دوستان نزدیک خودم بحث می کنم، احساس می‌کنم در خود قلمرو نقد، حرفی چندانی مطرح نمی شود.این مقابله و مواجه طبیعی نیست.نمی دانم چرا ما این روزها نه تنها از این همه سودی که عاید شعر می‌شود چشم‌پوشی می کنیم، بلکه حتی حاضریم خودزنی بکنیم.


رونمایی کتاب اکنون فاضل نظری


باقری سپس با تأکید بر اهمیت «تقوای نقد» به بیان خاطراتی از روزهای آغازین مشهور‌شدن فاضل نظری پرداخت: در سال ۱۳۸۵ من به همراه عنایت سمیعی، حافظ موسوی، مرتضی کاخی و عبدالجبار کاکایی، داوران نخستین دوره کتاب سال شعر جوان (جایزه قیصر امین‌پور) بودیم. شیوه داوری این گونه بود پس از یک ماه بررسی، کتاب‌هایی که قابلیت انتخاب نداشتند را همان اول کنار می گذاشتیم. آقای عنایت سمیعی کتاب «گریه‌های امپراتور» فاضل نظری را کنار گذاشت. ما وارد بحث شدیم که چرا؟ استدلال ایشان هم همان تکرار برخی عناصر در شعر فاضل بود. من توضیح دادم که اینها دست‌مایه‌ای برای بیان نکاتی هستند که به زیباتر شدن شعر کمک می کنند. تقوای نقد آقای عنایت سمیعی منجر به این شد پس از گفت‌وگو خواستند که داوری یک هفته تمدید شود تا کتاب را به دقت ببینند و بعد از یک هفته گفتند که این کتاب اثر برگزیده من است.این در حالی است که ایشان ادعای دین‌مداری هم نداشت.


باقری خاطره‌ای را هم از زنده‌یاد رضا سیدحسینی نقل کرد:ایشان یک روز مرا در شورای شعر سازمان صداوسیما دید و از من پرسید که فاضل نظری کیست؟ پاسخ دادم که شاعری جوان و با استعداد است؛ بعد از آن سیدحسینی نامه‌ای نوشت و به من داد تا به فاضل بدهم.من هم این نامه را به نظری دادم و البته یک رونوشت هم برای خودم نگه داشتم. مرحوم سید حسینی که با کسی تعارف نداشت، اما در همان نامه، ابراز امیدواری کرده بود که نام فاضل نظری در کنار غزل‌سرایان نامدار کشور ثبت شود.


رونمایی کتاب اکنون فاضل نظری


وی افزود: برخی منتقدان می‌گویند نظری از سبک هندی نو استفاده می‌کند اما حقیقت این است که او از همه امکانات زبان و سبک هندی استفاده می کند. فاضل نظری شعر عاشقانه دلپذیر و جذاب می‌سراید دارد اما در آن عدالت، گذشت، فداکاری، قناعت، کرامت، درستی و صداقت دیده می‌شود. در اشعار او آیات قرآن نیز تاثیر گذاشته است. در غزلیات او زیست دین‌دارانه موج می‌زند.


باقری پس از خواندن نمونه‌هایی از اشعار فاضل نظری در کتاب تازه منتشرشده‌اش، مجموعه «اکنون» را یک گنجینه دانست و عنوان کرد: به نظر من در حق شعر فاضل نظری کم‌لطفی شده و من از این مسئله نگران هستم.


رونمایی کتاب اکنون فاضل نظری


این شاعر پیشکسوت گفت: فردی می‌گفت که اگر مجریان تلویزیونی شعر مرا هم تبلیغ کنند آن کتاب هم  500 هزار نسخه فروش خواهد رفت. من در پاسخ به گفتم که تو یک شعر خوب بنویس و من قول می‌دهم که  جلوی در صدا‌وسیما بست  بنشینم تا کتاب تو را هم  تبلیغ کند! یا فرد دیگری می‌گفت که خواندن سه، چهار غزل‌ از فاضل نظری لذت‌بخش است و بعد از آن دیگر تکنیک هایش کمرنگ میشود، من به آن  فرد هم گفتم که حالا که  تکنیک او لو رفته است، تو هم یک غزل مانند فاضل نظری خلق کن.


وی بیان کرد: فروش 500هزار نسخه‌ای یک مجموعه شعر در جامعه امروز، مایه افتخار است و در عین حال شعبده هم نیست. من نگران مقاومت‌های بیهوده‌ای هستم که در مقابل این شاعر و شکوفایی‌اش وجود دارد.فاضل نظری می‌داند که در پایان، این شعر و کلمه است که می‌ماند، بنابراین خودش را به هیچ جناح و گروهی وصل نمی‌کند.


رونمایی کتاب اکنون فاضل نظری


بهاءالدین خرمشاهی که یکی از سخنرانان این مراسم بود در صحبت‌های کوتاهی با اعلام این که فاضل نظری پدیده‌ترین شاعر روزگار ماست اظهار کرد: من زمانی به دنبال یافتن بهترین مطلع‌های غزل فارسی بودم. یکی از این موارد که توجه مرا به خودش جلب کرد این غزل فاضل نظری با این مطلع بود که: هم دعا کن گره از کار تو بگشاید عشق /هم دعا کن گره تازه نیفزاید عشق. دیدم واقعاً زیباست و من که عمری با شعر سروکار داشتم از این مطلع واقعاً لذت بردم.



رونمایی کتاب اکنون فاضل نظری


وی اضافه کرد: من خیلی دیر و حدود ساعت 3 بعداز ظهر از این مراسم مطلع شدم و تا امروز او را از نزدیک ندیده بودم. وقتی شعرهای او را خواندم آرزو کردم که وی را ببینم و خدا را شکر میکنم که که این سعادت نصیب من شد. فاضل نظری حدود یک‌سوم از عمرش را طی کرده و من مطمئنم که در آینده معجزات بسیاری را در عالم شعر خلق خواهد کرد.

در ادامه مراسم، محمد معتمدی به همراه گروه موسیقی به اجرای برنامه پرداخت. این خواننده در برخی از قطعاتی که اجرا کرد از اشعار فاضل نظری نیز بهره برد.


محمد صالح‌علاء هم در جملاتی کوتاه گفت: من هم آقای نظری را تاکنون از نزدیک ندیده بودم. کلمه «بیشتر» را خیلی دوست دارم و در شعر فاضل بیشتر بسیار است. کلمات در ما آثاری دارند و این یکی از آن آثار است.


رونمایی کتاب اکنون فاضل نظری


صالح‌علاء اظهار کرد: من خیلی کتاب می‌خوانم، کتاب خواندن خوب است اگر از فرد، انسان بهتری بسازد. بعضی اسم‌ها حس و حال خوبی به انسان می‌دهد؛ ترکیب اسم فاضل نظری را دوست دارم چون احساس مطبوعی به من می‌دهد. گاهی دچار حیرت می‌شود، کار کلمه همین است. انسان را دچار حیرت می‌کند. ای کاش دستکم یک فاضل نظری دیگر هم داشتیم.


در پایان فاضل نظری روی سن آمد و با تشکر از حضور گسترده دوستداران شعر و ادبیات و شاعران و ادیبان در این جلسه گفت: حس می‌کنم همه چیز خیلی زود در حال تمام شدن است و بغض پنهانی دارم. آدم‌ها وقتی می‌خواهند با دنیا خداحافظی کنند باید آرزوهایشان برآورده‌ شده باشد. آرزوی کمی دارم که برخی از آنها برآورده شده‌اند. امیدوارم یک روز با آمدن امام عصر (عج) دنیا از عدالت سرشار شود.


رونمایی کتاب اکنون فاضل نظری


نظری افزود: من بهترین جوایز عمرم را از دست مردم دریافت کرده‌ام. وقتی این همه محبت و مهربانی را از سوی جوان‌ها، مردم و اهالی ادبیات می بینم، انگیزه‌ای می‌شود که بگویم همچنان تلاش خواهم کرد.من قابل نیستم اما از حضورتان ممنونم. محبت شلاقی است که جایش بر تن آدم نمی‌ماند. باید در خودم تأمل بیشتری را می‌داشتم که محبت دوستان را تاب بیاورم.


رونمایی کتاب اکنون فاضل نظری


در انتهای مراسم و پس از این که فاضل نظری چند غزل از مجموعه تازه منتشر شده «اکنون» را برای حاضران خواند،با حضور بهاءالدین خرمشاهی، ساعد باقری، محمدرضا چراغعلی، محمد صالح‌علاء، محسن مؤمنی شریف، مصطفی محدثی خراسانی از این کتاب اکنون رونمایی شد.


انتهای پیام/4104/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب