سلبریتیهایی که همیشه طلبکارند/ طغیان علیه همه حتی قانون!
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- ملیحه محمودخواه؛ مشهور که باشید همه میشناسندتان؛ آنوقت میتوانید در مورد هر موضوعی نظر بدهید و به تمام مسائل سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی ورود پیدا کنید. اتفاقاً بر سر نظرها و رفتارتان نقد و بررسی هم زیاد شده و به این طریق معروفیت شما هم بیش از پیش میشود و این خودش نقطه عطفی برای شما خواهد بود.
این روزها زندگی و رفتار سلبریتیها در زمانهای مختلف واکنشهای متفاوتی را به همراه دارد. گاهی اوقات بیشتر از آنکه بدانیم پسر خالهمان در چه شرایطی است و چگونه زندگی میکند، میدانیم که فلان هنرپیشه چه غذایی دوست دارد و مقصد سفرهای خارجیاش کجاست! البته نباید از این ماجرا به سادگی گذشت که دنیای مجازی در این شهرت بیحد و حصر بیتأثیر نبوده و نقش پررنگی در این میان ایفا میکند.
اما همین فضای مجازی و مخصوصاً اینستاگرام محلی برای عرض اندام سلبریتیها شده و این عرصه را مسیری برای بیشتر مشهورشدنشان میدانند؛ فضایی که گاهی دست سلبریتیها را رو کرده و گاهی حاشیههای پررنگی برایشان ایجاد میکند.
اینستاگرام آنقدر به ماجراهای اطراف سلبریتیها دامن میزند که میتواند جریانسازی کند و موج این جریانسازی آنان را به هر سویی که میخواهد ببرد؛ برخیهایشان از این قدرت، به نفع طرفدارانشان که مردم هستند، استفاده میکنند و البته گروهی دیگر، شائبه طرفدارداشتنشان را تواناییهای خودشان تعبیر میکنند.
ماجرا اینجا است که چه بخواهیم و چه نخواهیم سلبریتیها به عنوان الگو برای بسیاری از جوانان و نوجوانان مطرح هستند. جوانان از آنها الگوبرداری میکنند، بیآنکه معنا و مفهوم بسیاری از رفتار این سلبریتیها را بدانند.
ماجرای مربی فوتبال مطرح باشگاه ورزشی که به تازگی در فضای مجازی منتشر شد و به اجرای قانون راهنمایی و رانندگی اعتراض داشت، مصداق این رفتار است؛ چرا که یک چهره ورزشی از معروفیتش به عنوان ابزاری برای دور زدن قانون استفاده کردهاست.
با وجود آنکه در همه دنیا سلبریتیها به عنوان الگو برای مردم به حساب میآیند اما بسیاری از کارشناسان این موضوع را رد کرده و معتقدند که حتی اگر این افراد در کارهای خیر و عامالمنفعه نیز شرکت کنند، الگوی کامل برای مردم به حساب نمیآیند.
باید گفت اینکه افراد مشهور و سلبریتی میتوانند در زمان بروز حوادث تأثیر زیادی داشته باشند، بر کسی پوشیده نیست و در واقع چهرهها میتوانند در سوق دادن مردم بهسمت انجام کارهای مثبت نقش تأثیرگذاری داشته باشند؛ ولی برخی با سوءاستفاده از نام و شهرتشان اینروزها دیگر شورش را درآورده و برخیهایشان میخواهند به هر نحوی که شده خود را تافته جدابافته نشان دهند.
چهره شدن، مسئولیت اجتماعی بسیاری از افراد را بیشتر میکند و این موضوع سبب میشود که این افراد کمی محتاطتر عمل کرده و نسبت به جایگاه خودشان بیشتر مطالعه کنند.
اما این موضوع در کشور ما کمی متفاوت است؛ گاهی برخی رفتارها از این افراد مشهور نشان میدهد آنها به جایگاه خود در بین مردم آگاه نیستند.
سلبریتیها به واسطه حمایتها خود را تافته جدا بافته میدانند
علیرضا شریفی یزدی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: سلبریتیها و افراد مشهور در همه جای دنیا ویژگیهای مشترکی دارند؛ از جمله اینکه آنها معمولاً گروههایی هستند که مرجع مردم بهحساب میآیند و بیشتر افراد معمولی و طبقه متوسط و پایین از نظر پوشش تفکر و حتی سبک آرایش از آنها پیروی میکنند.
این جامعهشناس اجتماعی عنوان کرد: موضوعی که در جامعهشناسی باید به آن توجه کرد این است که در حال حاضر این موضوع دوسویه شده است؛ به این معنا که پیشازاین فلان خواننده یا نوازنده یا فوتبالیست مدل مویش را به سبک خاصی آرایش میکرد و برخی به تبعیت از آن موی خود را آرایش میکردند. درواقع او ارتباطی با توده مردم نداشت؛ این مردم بودند که از آنها تقلید میکردند و این اتفاق سبب میشد که این افراد سلبریتی برای ادامه این کار تشویق شوند و کارهای بعدی را تقویت میکردند.
وی افزود: با آمدن رسانههای نوپدید و ورود شبکههای اختصاصی، ارتباطات شکسته شد و این ماجرا خارج از دست مسئولان است. حالا فضا برای سلبریتیها بازشده است؛ آنها حرف میزنند و مردم نظر میدهند و مردم نظر میدهند و آنها میتوانند در مورد بحثهای مختلف نقد و اظهارنظر کنند.
شریفی یزدی با تأکید بر اینکه امروزه سلبریتیها خودشان را تافته جدابافته میدانند، تصریح کرد: این موضوع به دلیل خطای جایگاهی است که آنها در آن قرار گرفتهاند. بهطوریکه آنها فکر میکنند اگر در هنر نمایش پیشرفت داشته و حرفی برای گفتن دارند، در حوزه مسائل اجتماعی نیز صاحبنظر شدهاند. یک فوتبالیست فکر میکند به همان اندازه که در فوتبال پیشرفت کرده، در مورد مسائل سیاسی نیز صاحبنظر است؛ درحالیکه بههیچعنوان اینگونه نیست؛ آنها نه اقتصاددان هستند و نه متخصص مسائل سیاسی؛ بلکه آنها تنها یک هنرمند هستند.
وی معتقد است: این افراد فکر میکنند ویژگی خاصی دارند که سایرین فاقد آن هستند و این نشان از کمظرفیتی و شخصیت ضعیف آنها دارد؛ هرچند در این میان مردم نیز مقصر هستند و با قهرمانسازی این افراد را بزرگ و غیرقابلدسترس میکنند.
این جامعهشناس با اشاره به اینکه جامعهای که قهرمانساز است، جامعه خوشبختی نخواهد بود، خاطرنشان کرد: وقتی مردم سلبریتیها را قهرمان خود میکنند، آنها خود را تافته جدابافته تصور کرده و بهاینترتیب گمان میکنند که قدرت آن را دارند که قانون را دور بزنند و خلاف آن عمل کنند و یا اینکه در مورد همه مسائل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نظر بدهند.
شریفی عنوان کرد: مقصر مردم هستند که با بزرگ کردن آن و بها دادن به این گروه از افراد، آنها را افراد متفاوت تصور میکنند و آنها نیز به این باور میرسند که با افراد عادی تفاوت دارند.
سلبریتیها جایگاه خود را نمیدانند
مجید ابهری هم در خصوص ساختار رفتاری سلبریتیها در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: اینکه برخی از سلبریتیها جایگاه خود را نمیشناسند، دلیل برخی رفتارهایی است که مورد قبول عموم مردم نیست.
این آسیبشناس اجتماعی در ادامه افزود: این افراد گمان میکنند حالا که در حوزه ورزش و یا هنر مشهورند، میتوانند هر کاری انجام دهند؛ زیرا دچار غرور کاذب میشوند.
وی معتقد است، در این مورد مردم و رسانهها نیز در بروز چنین رفتارهایی بیتأثیر نیستند. از یکسو سرمایهگذاری بر روی بخش هنر کم است و از سوی دیگر برای الگوسازی سراغ جذابیتهای فیزیکی و ظاهری میرویم و این تناقضات سبب میشود الگوهایی به مردم قالب شوند که ظرفیت پذیرش این مسئولیت اجتماعی را ندارند.
جامعه احساساتی به سمت سلبریتیها پیش میرود
مصطفی اقلیما که بهعنوان یک جامعهشناس موضوع رفتاری سلبریتیها را مورد تحقیق قرار داده بود، دراینباره به خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: جامعه ما به دلیل فضایی که دارد، به سمت احساس و هیجان پیش میرود و از قدیم هم این موضوع وجود داشته است که از دری که احساس وارد میشود، عقلانیت خارج میشود و این سبب میشود که مردم به سمت سلبریتیها پیش روند.
این جامعهشناس با اشاره به اینکه در کشور ما نیز این اتفاق رخ داده است: نتیجه آن این است که شاهد رفتارهای برخی از سلبریتیهایی شویم که نمیتوانند جایگاه اصلی خود را در مقابل مردم حفظ کنند.
وی با تأکید بر اینکه متأسفانه رفتارهای هیجانی سلبریتیها با اقبال عمومی نیز روبهرو میشود، ادامه داد: یک هنرمند در حوزه خودش صاحبنظر است و یک ورزشکار نیز توانسته باقدرت بدنی به جایگاه خوبی دست پیدا کند اما تا زمانی که آنها در زمینههای فرهنگی و پزشکی و سیاسی ورود پیدا کنند و مردم نیز از گفتههای آنها حمایت کنند، بیشک باید شاهد چنین رفتارهای مشابهی از سوی آنها باشیم.
اقلیما به الگوسازی اشتباه در جامعه اشاره کرد و افزود: الگوسازیهای ما اشتباه است؛ دانشآموزی که در مدرسه درس میخواند، باید معلمش الگوی او باشد یا استاد در دانشگاه باید نقش الگو را ایفا کند اما این موضوع در جامعه ما عملی نشده است و در واقع هیچچیز سر جایش نیست؛ در چنین شرایطی چرا یک سلبریتی نباید در مورد همه مسائل اظهارنظر بکند و نظر بدهد. در واقع باید گفت نقشها در جامعه ما بیمعنا شدهاند و هر گروهی به خود حق دخالت و اظهارنظر در زمینههای مختلف را میدهد.
سلبریتیها امکان اشتباه دارند
سعید مدنی نیز به خبرگزاری آنا گفت: موضوعی که در این میان مطرح است این است که با توجه به جایگاه سلبریتیها آنها انتظار دارند که بهواسطه نوع خدماتی که آنها برای جامعه قائل بودند، جامعه نیز احترام آنها را داشته باشد.
این جامعهشناس با بیان این موضوع که این مسئله به معنای آن نیست که آنها نیز هر کاری که میخواهند انجام دهند، تصریح کرد: هر فردی در هر جایگاهی باید مراقب رفتار خودش باشد و وقتی فردی مورد توجه عامه مردم نیز قرار دارد، باید این مراقبت را افزایش دهد.
اما با اینوجود نباید این موضوع را ازنظر دور نگهداشت که همه ممکن است خطا کنند و در موقعیتهای مختلف ممکن است واکنشهای مختلفی از خود بروز دهند. فقط بحث این است که عصبانی شدن مردم عادی زیاد به چشم نمیآید، درحالیکه کوچکترین واکنش منفی سلبریتیها بهسرعت انتشاریافته و به همان نسبت و با همان سرعت میتواند در رفتارهای دیگران نیز تأثیرگذار باشد.
انتهای پیام/4087/خ
انتهای پیام/