دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 اسفند 1397 - 10:11
در گزارش آنا بخوانید؛

دومینوی استعفا در دولت/ وزرای دیگر هم روحانی را تنها می‌گذارند؟

استعفاهای دولتی‌ها از نیمه دوم سال‌جاری شروع شده و بیشتر آنها از طریق فضای‌مجازی این کار را انجام می‌دهند که شاید نوعی اعتراض به رئیس‌جمهور است.
کد خبر : 363788
AG8I1939-2.jpg

گروه سیاسی خبرگزاری آنا-محمدعلی حسن‌نیا؛ در اواخر مهرماه امسال بود که عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی در نامه‌ای سرگشاده به حسن روحانی، رئیس‌جمهور استعفای خود را از حضور در هیئت دولت اعلام کرد. آخوندی در متن نامه خود به نکته‌ای مهم اشاره کرده بود. وی گفته بود، خودش با سیاست دولت در بازار و روش ساماندهی امور اقتصادی به لحاظ شرایط موجود بازار هماهنگی ندارد. وزیر سابق راه و شهرسازی در ادامه کنایه خود به روحانی از او می‌خواهد وزیری همراه انتخاب کند.



این‌گونه استعفا در دولت برای بار آخر نبود. در آبان همین سال بود که شهیندخت مولاوردی، دستیار سابق رئیس‌جمهور در امور شهروندی با قانون ممنوعیت به‌کارگیری بازنشستگان روبه‌رو شد. او هم برای پیاده شدن از قطار دولت تدبیر و امید به فضای مجازی متوسل شد. مولاوردی در متن استعفایش به رئیس‌جمهور مواردی را عنوان کرد که در نامه‌ آخوندی وجود نداشت.


مولاوردی

این فعال برجسته اصلاح‌طلب حاضر در دولت یازدهم و دوازدهم باز روحانی را از مسائل پنهان در دولت ناکام نگذاشت. او مدعی شده بود که دولت روحانی میراث‌دار مطالبات تاریخی انباشته شده از دهه‌های گذشته است و در ادامه به روحانی یادآوری کرده بود که انتصابات و وابستگی‌های فامیلی و سیاسی می‌تواند مردم را به دولت بدبین کند.


با خارج شدن نفر دوم و مهم از دولت، موضوع «استعفاهای دومینویی» وزرا و معاونان رئیس‌جمهور قوت گرفت. البته این روند در تابستان سال جاری نیز وجود داشت. آن هم زمانی که محمدباقر نوبخت بر اثر اختلافاتی با تیم اصلاح‌طلب روحانی از تمام مناصب خود قصد استعفا داشت، ولی در نهایت با پادرمیانی روحانی، در سمت معاونت ریاست‌جمهوری باقی ماند و سخنگویی را تحویل داد.



از ابتدای سال 97 با ایجاد مشکلات زیادی که در دولت در مواجهه با مشکلات ارزی پیش آمد، موج استعفاها افزایش یافت. برخی از تحلیل‌گران بر این عقیده بودند که این ترک کردن‌ها  نتیجه اختلافات در دولت است و چون دولت در عرصه‌های سیاسی و اقتصادی با مشکلات زیادی روبه‌رو است و وزرا می‌خواهند در این وضعیت روحانی را تنها بگذارند. اسحاق جهانگیری هم در نطق مشهور خود به برخی سیاست‌ها تاخته بود و این را یادآور شد که نمی‌تواند  یک منشی را در دولت .تغییر دهد و برخی دیگر نیز عنوان می‌کردند، دیدار با رئیس‌جمهور هم برایشان میسر نیست 


سومین استعفا جنجالی در دولت هم به نام قاضی‌زاده هاشمی رقم خورد. وی که از چندی پیش سفرهای استانی زیادی را انجام می‌داد و با نوبخت رئیس‌ سازمان برنامه و بودجه درگیری کلامی دوری داشت در یک سفری گفته بود که استعفا داده است و متن آن را هم در فضای مجازی منتشر کرد. وی دلیل اصلی استعفای قاضی‌زاده هاشمی آنچنان که در متن آمد، « ناهماهنگی‌ها و خلف‌وعده‌های» صورت‌گرفته در تخصیص بودجه از سوی سازمان  مدیریت و برنامه‌ریزی خوانده بود.



گمانی‌زنی بسیاری درباره استعفاهای وزرای دیگر هم در رسانه‌ها و افکار عمومی منتشر می‌شد. در همین زمان در دی ماه و نوبت دوم بهمن امسال شایعه استعفای ظریف در فضای مجازی منتشر شده بود. البته در زمینه استعفای ظریف واکنش‌های دولتی هم تأثیر داشته است. حسام‌الدین آشنا که از او به‌عنوان مرد رسانه‌ای و پشت‌پرده و نزدیک به روحانی نام برده می‌شود، بعد از خروج آمریکا از برجام به کنایه انتقادهایی از آن صورت می‌دهد و در نشستی عنوان کرد که امروز برجام بعد از خروج آمریکا آسیب دیده است! البته وی انتقادهای پنهانی نیز از روحانی انجام داد. در نماهنگی که مرکز بررسی استراتژیک ریاست‌جمهوری آن را منتشر کرد، دولت را مانند هواپیمایی تشبیه می‌کند که کاپیتان آن روحانی است.


زمانی رئیس‌جمهور برند اصلی دولت خود را ظریف معرفی کرده بود و می‌گفت اگر برخی از وزرای ما اسامی‌شان در دنیا مثل یک برند جذاب به نظر می‌رسد ظریف در صدر آنها  قرار دارد. وزیر مستعفی وزارت خارجه ایران هم مانند اسلاف خود از طریق فضای مجازی و صفحه شخصی خود استعفایش را اعلام کرد. ظریف با این استعفا قصد دارد دومینوی دولت روحانی را کامل کند یا بیشتر بهره‌برداری سیاسی از این موضوع وجود خواهد داشت.


ظریف

باید در آینده منتظر ماند و دید آیا دولت استعفاهای دیگر هم دارد یا نه. ناگفته نماند در جلسه اخیر هیئت دولت بود که خبرنگاران از واعظی درباره استعفای حجتی و صالحی وزرای جهادکشاورزی و فرهنگ و ارشاد اسلامی سؤال کردند که او این موضوع را تکذیب کرد. امیر محبیان از تحلیل‌گران سیاست‌خارجی فشار روحانی را دلیل استعفای ظریف اعلام و آن را تیر به پای خودش تشبیه کرد.


انتهای پیام/4082/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب