دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
40 سال اقتدار دفاعی/14

معرفی۱۷رزمایشی که دلاورمردان ارتش برگزار کردند/ ذوالفقار تا ولایت

ارتش جمهوری اسلامی ایران در طول 40 سال که از عمر بابرکت انقلاب اسلامی می‌گذرد، ده‌ها رزمایش را برگزار کرده است که تمامی آن‌ها نماد اقتدار دفاعی کشورمان هستند.
کد خبر : 359389
170881_997.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی و امنیتی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، در ارتش‌های جهان، «رزمایش» به یک تمرین نظامی در مقیاس بزرگ گفته می‌شود که در آن آزمایش‌های گوناگون رزمی، اجرا و شرایط جنگی با هدف آزمودن و همچنین آموختن شگردهای جنگی شبیه‌سازی می‌شود. هماهنگی و ساماندهی مؤثر نیروهای رزمنده در ابعاد مختلف با تخصص‌های متعدد از دیگر موارد آزمایش در رزمایش است.


ارتش جمهوری اسلامی ایران با توجه به تأکید حضرت امام خمینی(ره) و همچنین فرمانده معظم کل قوا مبنی بر حفظ امنیت کشور و همچنین خودکفایی در تأمین تجهیزات دفاعی، این اقدامات را انجام داده است: رزمایش‌های متعدد زمینی، دریایی، هوایی و مشترک با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در 40 سال گذشته، با قدرت و اقتدار و به‌منظورهماهنگی وحدت فرماندهی، تمرین‌های راه‌کنشی و عملیاتی مشترک، تبادل تجربیات بین نیروهای جوان و باتجربه، استفاده از دستاوردهای بومی و داخلی صنایع دفاعی کشور، ارزیابی عملکرد نیروهای نظامی، تقویت آمادگی رزمی یگان‌های ارتش در شرایط بحرانی و نبردهای نامتقارن، اعلام پیام صلح و دوستی به کشورهای منطقه، نشان دادن قدرت بازدارندگی کشور و ... نکته قابل توجه و مهم این رزمایش‌ها، به‌خصوص در سال‌های اخیر، اتکا به تجهیزات بومی در انجام این رزمایش‌ها بوده است.


رزمایش‌های ارتش طی سال‌های پس از جنگ تحمیلی، تغییرات اساسی در شکل و ماهیت یافته است. هر سال متناسب با نوع و شکل تهدیدها، طرح‌ریزی‌های متفاوتی در ابعاد، انتخاب منطقه و نقش‌آفرینی‌های نیروی انسانی جوان، شاهد اجرای رزمایش‌های متعدد بوده‌ایم. نکته حائز اهمیت در رزمایش‌های انجام‌شده، استفاده از مهمات واقعی است که در این حالت مخاطرات بسیاری را به‌دنبال دارد؛ اما با طرح‌ریزی‌ها و دقت در هدایت، اغلب رزمایش‌ها بدون هیچ‌گونه سانحه و صدمات انسانی برگزار شده است. رزمایش‌های انجام‌شده جدا از قرار داشتن در تقویم آموزشی و عملیاتی ارتش، آثار متفاوتی نیز در کشور و فراتر از مرزها داشته است؛ برخی موجب تغییر در ادبیات دشمنان و برخی صحنه آزمایش نوآوری‌ها و ابتکارات صنایع دفاعی و ارتش و برخی صحنه‌های زیبایی از اتحاد و یک‌پارچگی ارتش، سپاه و مجموعه نیروهای مسلح بوده است. رزمایش‌ها در مجموع، اعتماد مردم شریف ایران اسلامی را به توانمندی‌ها و آمادگی‌های ارتش جمهوری اسلامی ایران ارتقا بخشیده و موجب شده رزمندگان ارتش، مدیران عالی‌رتبه و فرماندهان نیروها و ستاد فرماندهی ارتش، همواره آماده مقابله و رویارویی با دشمنان باشند که در ادامه به برخی از رزمایش‌های مختلفی که در طول 40 سال عمر بابرکت انقلاب اسلامی توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران و البته برخی از این رزمایش‌ها به صورت مشترک با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برگزار شده است، اشاره می‌شود.


رزمایش دریایی «ذوالفقار 4»


این رزمایش هم‌زمان با عید فطر سال 1368 در منطقه راهبردی تنگه هرمز و جزیره کیش به وسعت بیش از 250 مایل دریایی و با شرکت نیروهای سه‌گانه ارتش انجام شد. یگان‌های عمل‌کننده شامل ناوشکن‌ها، ناوچه‌ها، ناوهای لجستیکی، ناوهای نیروبر، هواناوها و یگان‌های پروازی بودند.


رزمایش «زهد 1»


رزمایش «زهد 1» ‌از جمله رزمایش‌های بزرگ ارتش در قبل و بعد از انقلاب اسلامی بود. اولین تجربه مشترک مانوری نیروهای سه‌گانه ارتش در این وسعت، با ترکیب نام هر سه نیرو «زهد 1» انتخاب و در 27 آبان 1370 در جنوب کشور آغاز شد.


اهداف اصلی این رزمایش، طرح‌ریزی، هدایت و کنترل عملیات در زمان صلح به‌منظور بالا بردن کارایی رزمی نیروها با ایجاد شرایط لازم، نمایش قدرت نظامی، ایجاد هماهنگی و رفع نواقص در عمل، ارائه تلاش‌های انجام شده به‌منظور بازسازی وسایل و بهره‌برداری از آن‌ها، استفاده از تجارب هشت‌ساله دفاع مقدس و همکاری و کاربرد رسته‌های مختلف ارتش در شرایط بحرانی بود.


رزمایش مرکب «ایرپاک 94»


در سال 1373، رزمایش مشترک دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و پاکستان، در آب‌های شمالی اقیانوس هند، با عنوان «ایرپاک 94» برگزار شد. این رزمایش به‌منظور حراست و پاسداری از منافع کشورهای حوزه خلیج فارس و دریای عمان، به‌ویژه کشورهای شمالی حوزه اقیانوس هند و نیز انتقال تجارب آموزشی هر دو کشور و دستیابی به توان برتر رزمی با موفقیت برگزار شد.


رزمایش بزرگ ولایت


در سوم خرداد 1375، هم‌زمان با سالروز عملیات غرور‌آفرین بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر، ده‌ها هزار نفر از نیروهای ارتش، در حضور رهبر فرزانه انقلاب در منطقه «دشت کوشک نصرت»، بزرگ‌ترین رزمایش منطقه غرب آسیا را با عنوان «رزمایش بزرگ ولایت» اجرا کردند.


فرمانده معظم کل قوا این رزمایش را موجب اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی و نشان‌دهنده مهارت و توانایی نظام دانستند. این رزمایش که با فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی آغاز شده دارای شاخصه‌های برجسته‌ای همچون حضور یگان‌های زرهی و توپخانه با بیش از هزار و 700 لوله توپ و تانک و 200 هزار نیرو از اقصی‌نقاط کشور در زمانی بسیار کوتاه و نیز هماهنگی و همکاری تنگاتنگ رسته‌های مختلف پیاده، مهندسی و غیره بود و نیروی هوایی با بمباران‌های متعدد، حضوری بسیار چشمگیر در آن داشت.


فرمانده معظم کل قوا در این روز و پیش از شروع رزمایش، سوار بر یک دستگاه خودرو روباز، از چندین هزار نیروی نظامی و مسلح حاضر در 10 کیلومتری محل مراسم، سان دیدند.


رزمایش «ذوالفقار 1»


این رزمایش، در اواخر تیر 1376، در حوالی دریاچه حوض سلطان برگزار شد که در آن هر سه نیروی زمینی، هوایی و دریایی شرکت داشتند.


این رزمایش در پنج مرحله «عملیات تأخیری به‌وسیله یک لشگر زرهی»، «اجرای یک پدافند فعال به‌وسیله دو لشکر پیاده – مکانیزه»، «پذیرش رخنه در منطقه یک تیپ و اجرای پاتک به‌وسیله یگان تکاور»، «اجرای تک شبانه به‌منظور تسهیل عملیات آینده و برهم زدن آرایش دشمن»، «تک هماهنگ‌شده روزانه به‌منظور عقب راندن دشمن». همچنین هماهنگی حضور بسیار مؤثر نیروی هوایی و سامانه‌های پدافندی، از ویژگی‌های این رزمایش بود.


رزمایش «پیروزی 8»


نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به‌همراه نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، رزمایش «پیروزی 8» را طی هفت روز در آب‌های خلیج فارس اجرا کرد که در روز جمعه 25 مهر 1376 به پایان رسید.


این رزمایش با پیام صلح و دوستی در جزیره لاوان تا مرز آبی کویت به وسعت 15 هزار مایل برگزار شد. این رزمایش همچنین دستاوردهای فرهنگی و تبلیغی مناسبی مانند برگزاری نمایشگاه عکس، کتاب، پوستر، نمایش فیلم، اسلاید، برپایی مسابقات فرهنگی، تشکیل جلسات خاطره‌گویی و آذین‌بندی واحدهای نظامی داشت.


رزمایش «اتحاد»


نخستین رزمایش زیرسطحی در تاریخ نیروی دریایی ارتش، از روز 23 فروردین 1377 به مدت 9 روز و با عنوان «اتحاد» ‌در آب‌های خلیج‌فارس و دریای عمان برگزار شد. در این رزمایش حضور سه فروند زیردریایی کلاس کیلو در کنار ناوگان سطحی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران جلوه خاصی به این تمرین دریایی داده بود. این رزمایش با حضور 15 هزار نیرو به همراه سه فروند زیردریایی، دو فروند ناوشکن، دو فروند ناو نیروبر، دو فروند ناو لجستیکی، دو فروند ناوچه، دو فروند بالگرد، هواپیماهای جنگنده نیروی هوایی ارتش و سایت‌های راداری برگزار شد.


رزمایش هوایی «محرم»


رزمایش نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با نام «محرم» به‌مدت سه روز در اواخر اردیبهشت 1377 با شرکت خلبانان پایگاه‌های شکاری تبریز، همدان، دزفول، امیدیه، بندرعباس و چابهار در پایگاه ششم شکاری شهید یاسین بوشهر اجرا شد. این رزمایش در منطقه عملیاتی «شهید ارزاقی» و با مساحت حدود 225 کیلومتر مربع برگزار شد و انواع هواپیماهای شکاری و بمب‌افکن‌های نیروی هوایی ارتش ازجمله اف-4، اف -5 و اف-7 در آن شرکت داشتند که در هر 40 دقیقه یک دسته پروازی چهارفروندی عملیات خود را انجام می‌دادند.


رزمایش «ذوالفقار 2»


رزمایش «ذوالفقار 2» ‌از روز جمعه یکم مهر 1379 در ارتفاعات حوالی سنندج و در محدوده‌ای به وسعت 600 کیلومتر مربع اجرا شد. در این رزمایش نیروی زمینی ارتش کلیه تجهیزات و ادوات جنگی و مخابراتی پیشرفته و تولیدات داخی را به‌نمایش گذاشت. بزرگ‌ترین دستاورد این رزمایش ارتقای ضریب امنیت در مرزهای غرب و شمال غرب کشور و توان دفاعی و قدرت رزمی ارتش بود.


رزمایش «اقتدار 81»


نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جهت ارتقای سطح آمادگی فرماندهان و کارکنان این نیرو، تقویت هماهنگی‌های عملیاتی یگان‌های زمینی، هوانیروز و نیروی هوایی ارتش در مواجهه با شرایط غیرمترقبه و بهره‌برداری عملیاتی از تجهیزات، ادوات و سامانه‌های طراحی و بهینه‌سازی شده، به مدت سه روز از تاریخ 19 تا 21 مهر 1386 رزمایش بزرگ «اقتدار 81» را در منطقه عمومی علی‌آباد قم اجرا کرد.


این رزمایش به تمامی دستاوردها و اهداف موردنظر دست یافت و موجب افزایش ضریب توانایی غیورمردان نیروی زمینی ارتش در مقابله با تهدیدهای بالقوه کشور شد.


رزمایش «تندر 5»


رزمایش بزرگ «تندر 5» در منطقه‌ای به‌وسعت 20 هزار کیلومتر مربع و با حضور بیش از 20 هزار نفر از جان‌برکفان نیروی زمینی ارتش از یگان‌های پیاده، زرهی، توپخانه، تکاور، مهندسی، پشتیبانی، جنگ‌های الکترونیک، هوانیروز و با پشتیبانی نزدیک جنگنده‌ بمب‌افکن‌های نیروی هوایی در در مناطق جنوب کشور برگزار شد.


این رزمایش در حدود یک ماه در تیر و مرداد 1383 انجام شد و کارکنان یگان‌های تحت امر قرارگاه جنوب ارتش با آمادگی کامل، این رزمایش را در منطقه عمومی دشت عباس و فکه تحت هدایت و کنترل قرارگاه عملیاتی فتح اجرا کردند. درواقع رزمایش‌های تندر با تعیین رزمگاه‌های مختلف‌، شکل و شیوه مقابله با دشمن را تغییر دادند. 


رزمایش «اتحاد 87»


رزمایش مشترک نیروی دریایی و نیروی هوایی ارتش با عنوان «اتحاد 87» طی روزهای 12 تا 17 آذر 1387 در منطقه سوم دریایی چابهار در منطقه‌ای به‌وسعت 50 هزار مایل مربع اجرا شد. اهداف این رزمایش بزرگ و کم‌نظیر، ارتقای آمادگی رزمی یگان‌ها و نیروهای شرکت‌کننده در مقابله با تهدیدها، افزایش توان بازدارندگی نیروها و درنهایت، آزمایش و به‌کارگیری تسلیحات و تجهیزات نوین ساخت صنایع دفاعی کشور بود.


رزمایش «میلاد نور ولایت»


رزمایش «میلاد نور ولایت» در سال 1388 در منطقه عمومی چابهار و با گسترش یگان‌های پروازی در سطح کشور آغاز شد. طی دو روز پایانی رزمایش، بمباران با استفاده از بمب‌های مشقی و طی کردن مسیرهای طولانی از سوی هواپیماها انجام شد.


سوخت‌گیری هوایی در حد فاصل دو تا پنج هزار پایی، پرواز روی سطح آب و آب‌های آزاد به مساحت 700 کیلومتر نیز یکی از دستاوردهای مهم این رزمایش به‌شمار می‌رود.


تمامی صحنه‌های روز پایانی رزمایش، چه در رها کردن بمب‌ها، چه در سکوت رادیویی در طول پرواز و چه در الگوی حمله کردن، واقعی بودند و در نتیجه اهداف مطلوب این رزمایش به‌طور کامل محقق شد.


رزمایش مشترک سراسری «مدافعان آسمان ولایت 4 (رزم مهر)»


طی روزهای 20 تا 26 آبان 1391 رزمایش مشترک سراسری «مدافعان آسمان ولایت 4 (رزم مهر)» با رمز «محمد رسول الله(ص)» در پهنه شرقی ایران اسلامی، به‌وسعت بیش از 85 هزار کیلومتر مربع (شامل استان‌های خراسان شمالی، خراسان رضوی، سیستان‌وبلوچستان، کرمان، هرمزگان و بخش‌هایی از استان فارس و یزد) توسط قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء(ص) برگزار شد.


رزمایش مشترک «محرم»


این رزمایش در مناطق غرب و شمال غرب کشور، طی روزهای 26 تا 28 مهر 1394 با هدف بررسی میزان آمادگی دفاعی یگان‌های واکنش سریع ارتش در برابر تحرکات دشمنان در مرزهای کشور با مشارکت یگان‌های واکنش سریع نیروی زمینی ارتش، یگان‌های راداری و موشکی قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء(ص) و پایگاه‌های شکاری نیروی هوایی ارتش و رویکرد دفاعی امنیتی انجام شد. شایان ذکر است که در این رزمایش از رادارهای مراقبت زمینی و همچنین برای نخستین‌بار از ربات‌های انتحاری در حوزه دفاع زمینی استفاده شد.


رزمایش مشترک و گسترده «محمد رسول‌الله(ص)»


رزمایش گسترده «محمد رسول‌الله(ص)» ارتش در استان سیستان‌وبلوچستان، در تاریخ 21 آذر 1395 در منطقه‌ای به‌وسعت 220 هزار کیلومتر مربع آغاز شد. این رزمایش مبتنی بر راه‌کنش‌ها و شیوه‌هایی که در دانشکده‌های نیروی زمینی آموزش داده شده بود، در یک فضای رزمایشی و عینی انجام شد و در آن قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء(ص) و نیروی هوایی ارتش نیز حضور و مشارکت داشتند. هدف این رزمایش در مجموع بالا‌بردن تحرک و کارآمدی یگان‌ها و به‌دست آوردن حد نصاب جدیدی از تحرک در یگان‌های نیروی زمینی بود.از مهم‌ترین دستاوردهای رزمایش، اجرای راه‌کنش‌های جدید رزمی با بهره‌گیری از انواع سلاح‌های بومی، کسب تجربه توسط نیروهای جوان، اشراف اطلاعاتی وضعیت منطقه و ارتقای مهارت‌های تخصصی در رسته‌های مختلف رزمی بود.


سلسله رزمایش‌های مشترک محمد رسول‌الله(ص) با هدف ترسیم نقش کلیدی فرماندهی در رزمایش‌های بزرگ و تمرین نیروها و قرارگاه پدافند در رزمایش‌های مشترک طراحی و اجرا شد.


رزمایش مشترک پدافند هوایی «ولایت»


رزمایش پدافند هوایی «ولایت» به مدت دو روز در بخش‌های وسیعی از شمال، مرکز و غرب کشور و بخشی از استان سمنان، به گستردگی 500 هزار کیلومتر مربع، در آبان 1397 با هدف ارتقای سطح آمادگی پدافند هوایی کشور برگزار شد و شامل مراحل استقرار و گسترش سامانه‌ها در کمترین زمان ممکن و مراحل درگیری و رزم پدافند هوایی در بخش هواپایه و زمین‌پایه، کشف، شناسایی، رهگیری و انهدام و نیز استفاده از ظرفیت جنگ الکترونیک بود. در این رزمایش عناصری از قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء(ص) ارتش، نیروی هوافضای سپاه و نیروی هوایی ارتش شرکت داشتند.


همه سامانه‌های رزمی، موشکی و تجهیزات نظامی به‌کاررفته در این رزمایش مشترک، 100 درصد بومی بوده و خطوط تولید آن به‌دست توانمند جوانان، شرکت‌های دانش‌بنیان، وزارت دفاع و همت قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء(ص) ارتش و هوافضای سپاه و نیروی هوایی ارتش ایجاد شده است.


انتهای پیام/4079/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب