دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 بهمن 1397 - 10:27

معمای خوابگاه‌های متأهلی

برخلاف اعلام وزیر علوم، رئیس صندوق رفاه دانشجویان خبر داده که خوشبختانه دولت در بودجه سال ۹۷ برای ساخت خوابگاه متأهلی منابع و بودجه خوبی در نظر گرفته است.
کد خبر : 358361
77581.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، طی سالیان گذشته تأسیس خوابگاه‌ها آن هم از نوع متأهلی یکی از راه‌حل‌هایی بود که می‌شد برای این گروه از دانشجویان در نظر گرفت، اما توسعه این خوابگاه‌ها با وجود سرعت اندک، ادامه‌دار بوده است. 


خوابگاه‌های متأهلی در همان بدو تأسیسشان افق پرفروغی نداشتند و مشکلاتشان بیشتر از رفاهیت و امکاناتشان بود. تا جایی که چند سال پیش خوابگاه‌های خودگردان (غیردولتی) به عنوان بازوی کمکی این خوابگاه‌ها روی کار آمدند، اما خوابگاه‌های خودگردان هم آنقدر کم هستند که جوابگوی دانشجویان متأهل نیستند.


کمبود خدمات طبیعی است


در همین زمینه وزیر علوم با بیان اینکه در گذشته دانشجویانی که ازدواج کرده بودند به راحتی می‌توانستند مسکن تهیه کنند، اعلام کرده است: «در گذشته اجاره بهای مسکن برای خانواده و زوجین کمتر بود و دانشجویانی که ازدواج کرده بودند به راحتی می‌توانستند مسکنی برای خود تهیه کنند، اما امروز اجاره بهای مسکن بالا رفته و تهیه مسکن برای آن‌ها دشوار است به همین دلیل متقاضی خوابگاه در داخل دانشگاه زیاد شده است.»


منصور غلامی در رابطه با وضعیت خوابگاه‌های متأهلی گفت: «تمام تلاش ما این است که خوابگاه‌های متأهلی را در دانشگاه‌ها توسعه بدهیم. در قانون بودجه هم این موضوع دیده شده، اما نه به این شکل که بودجه‌ای برای ساخت این خوابگاه‌ها در نظر گرفته شده باشد بلکه برای اینکه به این مسئله رسیدگی شود.»


وی افزود: «رسیدگی به این موضوع بسیار دشوار است؛ چراکه برای مثال در قانون ردیف بودجه اینگونه دیده شده است که دانشگاه‌ها برای ساخت خوابگاه‌ها باید وام بگیرند و صندوق‌ها بودجه وام را از خیرین تأمین کنند به همین دلیل پروسه آسانی برای توسعه خوابگاه‌ها در پیش رو نیست.»


غلامی گفت: «دانشجویان تحصیلات تکمیلی و دکتری اکثراً یا ازدواج کرده یا در سن ازدواج هستند. این چیزی است که ما خود به آن تشویقشان می‌کنیم، اما اینکه دانشگاه‌ها با کمبود ارائه خدمات برای این دانشجویان روبه‌رو باشند امری طبیعی است!»


تأکید قانون بر توسعه خوابگاه


این در حالی است که به گفته رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، در حال حاضر با هم‌افزایی که با سازمان برنامه و بودجه انجام شده، ساخت خوابگاه متأهلی در دستور کار قرار گرفته و تأمین اعتبار هم در این خصوص انجام شده است به طوری که ۱۰ دانشگاه تا کنون درخواست داده و ثبت‌نام کرده‌اند. رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم به تازگی در خصوص ساخت خوابگاه متأهلی در چند دانشگاه کشور خبر داد و اظهار کرد: «خوشبختانه دولت در بودجه سال ۹۷ برای ساخت خوابگاه متأهلی منابع و بودجه خوبی در نظر گرفته است.» به گفته ذوالفقار یزدان‌مهر به زودی ساخت و ساز در دانشگاه‌ها آغاز می‌شود. اتفاق خوبی که بر اساس ماده ۶۵ قانون برنامه ششم رخ داده است، بحث ساخت خوابگاه‌های متأهلی است.»


۳ سال خوابگاه به دانشجویان دکتری


در واقع برخلاف گفته وزیر نه تنها بودجه توسعه خوابگاه‌های متأهلی را دولت تأمین کرده است، بلکه ۱۰ دانشگاه هم پیشقدم شده‌اند. یعنی برخلاف گفته وزیر، کمبود ارائه خدمات به دانشجویان امری طبیعی نیست. 


در حال حاضر یک چهارم خوابگاه‌های متأهلی کشور در اختیار دانشگاه تهران است. اخیراً معاون دانشجویی دانشگاه تهران از افزایش ظرفیت خوابگاه‌های متأهلی در این دانشگاه خبر داد. به گفته این مقام، امسال دانشگاه تهران مشکلی نظیر اسکان دانشجویان در خوابگاه ندارند و قرار است به هر دانشجوی دکتری سه سال خوابگاه ارائه دهند. 


سال گذشته بیش از ۱۰ میلیارد تومان هزینه برای نوسازی و تعمیر خوابگاه‌های دانشگاه امیرکبیر اختصاص یافت. در نهایت هم ظرفیت خوابگاه مجردی حدود ۱۵ درصد و ظرفیت خوابگاه متأهلی دانشگاه امیرکبیر ۳۵ درصد افزایش یافته است.


خوابگاه متأهلی نداریم


اما در این بین دانشگاه علامه طباطبایی و علم و صنعت اعلام کرده‌اند خوابگاه متأهلی ندارند! البته اکبری معاون دانشجویی علم و صنعت معتقد است با اینکه خوابگاه متأهلی نداریم، اما هیچ متأهلی نیز نداریم که بدون خوابگاه مانده باشد. بر اساس آیین‌نامه داخلی مصوب شده، دانشگاه علم و صنعت وامی را به این متقاضیان اختصاص می‌دهد و در کنار آن صندوق رفاه نیز وام ودیعه خوابگاه متأهلی می‌دهد. معاون دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف هم خبر داده است که این دانشگاه یک خوابگاه متأهلی با ۱۴۴ واحد دارد که ظرفیت آن کامل بوده و تنها یک واحد خالی از دانشجو دارد. شهریور امسال هم دانشگاه تبریز یک خوابگاه نیمه‌کاره که حدود ۱۰ سال عملیات عمرانی روی آن صورت نمی‌گرفت را قرار شد که تکمیل و برای دانشجویان متأهل تجهیز کند.


سیاست صندوق رفاه


به طور کلی هیئت امنا سیاست دانشگاه‌ها را تعیین می‌کند، اما سیاست صندوق رفاه این است که ظرفیت خوابگاه‌های متأهلی افزایش پیدا کند. صندوق رفاه نه تنها به دنبال کاهش ظرفیت و تعطیلی خوابگاه‌های متأهلی نیست، بلکه با این روند مخالف است. از طرف دیگر خوابگاه‌های خودگران ما توسعه زیادی پیدا نکردند. به طور کلی در این حوزه کمبود‌ها زیاد و از طرفی دانشگاه مشوق دانشجویان در امر ازدواج و تشکیل خانواده است. اما از طرف دیگر توسعه خوابگاه‌های متأهلی نیازمند وجود منابع زیادی است. از همه مهم‌تر، اما نیازمند باور عالی‌ترین مقام یعنی وزیر علوم به خدمات‌دهی به دانشجویان متأهل است.


منبع: روزنامه جوان


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب