انقلاب اسلامی وامدار کلمات شاعرانه است
به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، از کتابخانه ملی، آیین اختتامیه سیزدهمین جشنواره بینالمللی فجر با حضور اشرف بروجردی و سیدعباس صالحی، مهدی قزلی دبیر اجرایی سیزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، بهمن ساکی دبیر علمی سیزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، محسن جوادی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از اهالی فرهنگ و ادب در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
بروجردی: شعر میتواند بخشی از ادبیات را ماندگار کند
اشرف بروجردی در این آیین گفت: امیدوار هستم این روزها که به نام دهه فجر نامیده میشود بتواند سرمنشأ تلاشهای همه برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی باشد.
بروجردی افزود: عنوان دهه فجر برگرفته از فرمایشات امام خمینی (ره) بود که انقلاب اسلامی را انفجار نور میدانستند چراکه انقلاب ما انقلابی فرهنگی و یا به تعبیر دیگر ایدئولوژیک بوده است.
وی افزود: فرهنگ در شکلگیری انقلاب اسلامی، باورها و روش و منش مردم تأثیر داشته است.
مشاور رییس جمهوری اظهار کرد: انقلاب ما مانند جوانی است که امروز رفتار کسانی که در شکلگیری آن نقشآفرین بودهاند را بازخوانی میکند.
بروجردی گفت: وظیفه داریم تا به نسل امروز بگوییم، آن چه که این انقلاب را ماندگار کرد، گفتوگو و واژههایی است که بر زبان مردم جاری شد و این انقلاب را شکل داد و توانست به دست من و شما برساند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی به توانمندی ایرانیان و اعراب در حوزه شعر اشاره کرد و گفت: وجود کتابهای شعر متعدد از قرنهای گذشته که فهم عمومی را در قالب شعر به جامعه عرضه کردهاند، ماندگاری این فرهنگ را با خود به همراه دارد.
وی اضافه کرد: حتی در آیین دینی ما نیز این موضوع دیده میشود. قرآن کریم، این کتاب الهی نه نثر است و نه شعر؛ اما هم از لحاظ محتوایی و شنیداری دارای موزون است و تعابیر آن از یک هماهنگی برخورداری است.
بروجردی در ادامه با تأکید براینکه آن چه که میتواند بخشی از ادبیات را ماندگار کند، شعر است افزود: زمانی که محتشم کاشانی شعر «باز این چه شورش است که در خلق عالم است. باز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم است» را سرود، شاید فکر هم نمیکرد که پس از سالیان طولانی همچنان این شعر در ایام محرم زمزمه عزاداران حسینبن علی (ع) باشند.
او افزود: براساس روایتهای مختلف ائمه اطهار (ع) به شعرا صله اهدا میکردند. این موضوع اهمیت شعر برای ماندگار کردن فرهنگ نزد ائمه اطهار (ع) بوده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با یادآور شدن این موضوع که ما وامدار کسانی هستیم که توانستند فرهنگ ما را زنده نگه دارند، گفت: شاعران میتوانند باورهای فرهنگی را در قالب شعر به آیندگان منتقل کنند.
صالحی: شاعران ایرانی در آگاهی بخشی اجتماعی سهم قابل توجهی داشتهاند
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این آیین گفت: شعر با ایران همزاد است. هزاران سال تاریخ ایران پابه پای شعر حرکت کرده و به امروز رسیده است. شعر چشمه حیات ایرانی است و چون آب گوارا در رودخانه تاریخ ایران جریان داشته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ما ملتی هستیم که با شعر سخن گفته و با یکدیگر ارتباط برقرار کردهایم. حتی پیامبر ایران، پیامش را با شعر منتقل کرده است. شعر هویت و جوهره ایرانیان است. ما را در هرکجای دنیا که میشناسند با شعر است.
صالحی با بیان اینکه شاعران پرچم ایران هستند ادامه داد: در هر دورهای از تاریخ پر فراز و نشیب ایران، هر کجا حادثه مهمی اتفاق افتاده، همراه آن شعر بوده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: انقلاب اسلامی ایران که اکنون در چهلمین سالگرد آن هستیم، بهگونهای مدیون شعر و شاعران است. این انقلاب وامدار کلمات شاعرانه است.
وی تأکید کرد: انقلاب اسلامی، انقلاب کلمات بوده است. کلماتی که گاهی در قالب خطابه و گاهی شعر بوده است.
این مقام فرهنگی کشور گفت: واژگان شاعرانه بهگونههای مختلف در انقلاب اسلامی راه یافتند. از دکلمهها، پرچمها، سرودههای انقلابی و حوزههای دیگری که شاعرانگی ایرانیان را نشان میداد.
صالحی با بیان اینکه شاعران ایرانی در آگاهی بخشی اجتماعی از ۲۸ مرداد سال ۱۳۴۲ تا ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ سهم قابل توجهی داشتهاند، افزود: شاعران در پیدایش و تأسیس این انقلاب بزرگ در مناطق مختلف کشور، نقش داشتهاند. بزرگانی چون اخوان، شفیعیکدکنی و... که با سرودههایشان آگاهی اجتماعی را تعمیق بخشیدند و هیجانات اجتماعی را به طرف آزادی، استقلال، روی پای خود ایستادن و مقاومت بردند.
وی با تجلیل از یک عمر خدمات فرهنگی موسویگرمارودی گفت: شاعرانی مانند ایشان از طریق شعرهای سیاسی و اجتماعی و شعرهای نوآیینی در راهی که از سال ۱۳۴۲ با نهضت امام راحل، جریان پیدا کرد، همراه شدند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان اینکه شعر نوآیینی، بین شعر حماسی و مذهبی و در برخی اوقات با شعر عرفانی تقاطعهایی دارد، گفت: موسویگرمارودی در جایی میگفت «به خاطر یکی از شعرهای انقلابیام به تعداد کلمات شعر از شکنجهگران رژیم پهلوی شلاق خوردم.»
صالحی افزود: واژگان شعرهای او باعث شده بود تا جریان استبداد حس کند هر واژه مانند شلاقی است و با شکنجه او به دنبال انتقام بودهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: پس از انقلاب اسلامی هم خوشبختانه جریان شعر و شاعری جریان رو به رشدی بوده است. کتابهایی که پس از انقلاب اسلامی تاکنون چاپ شده، ۴۵ هزار و ۴۰۰ کتاب چاپ اول بوده که از این تعداد ۳۱ هزار و ۲۸ کتاب مربوط به شاعران قرن ۱۴ بوده است.
وی با اشاره به اینکه تعداد قابل توجهی از شاعران در قرن و بهویژه در چهل سال اخیر پرورش یافتهاند، افزود: استاد شفیعی کدکنی گفته بود «پس از انقلاب بیش از هزار شاعر خوشقریحه پرورش یافتهاند»، و این از نمونه رویشهای بزرگ ایران است. ایرانی که با شعر زاده شده، با شعر ادامه حیات داده و با شعر ماندگار شده است.
تجلیل از برگزیدگان شعر فجر
همچنین در این مراسم برگزیدگان سیزدهمین جشنواره بینالمللی فجر جوایز خود را با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کردند.
در بخش «درباره شعر» دو کتاب «بوطیقا و سیاست در شاهنامه» و کتاب «تأثیر ادبیات فارسی در ادبیات انگلیسی» نوشته حسن جوادی برگزیده شدند و جایزه نقدی به همراه لوح و تندیس جشنواره را دریافت کردند.
در بخش شعر کودک و نوجوان نیز کتاب «احتیاط کنید پرندهها پای سفره صبحانهاند» سروده حسین تولایی و کتاب «خداحافظی در خیابان پاییز» سروده مریم اسلامی بهصورت مشترک شایسته تقدیر معرفی شدند.
در بخش شعر بزرگسال نیز کتاب «مخالف خوانی» جواد زهتاب شایسته تقدیر شناخته شد و دو اثر «روح اندوهگین یک شاعر» سروده سیدرضا محمدی و کتاب «دومینو» سروده ابوذر پاکروان بهعنوان برگزیده اعلام شدند.
همچنین در این مراسم «قاسم آهنین جان» شاعر با سابقه خوزستانی برای چهاردهه فعالیت ادبی و سیدعلی موسوی گرمارودی برای یک عمر فعالیت ادبی تقدیر شد.
انتهای پیام/4104/ن
انتهای پیام/