هدف از ایجاد تغییرات کمک به رشد علمی و فرهنگی کشور است
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، آیین تودیع حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه رئیس سابق مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و معارفه غلامرضا ذکیانی سرپرست جدید این مؤسسه با حضور منصور غلامی وزیر علوم، مسعود برومند معاون پژوهشی وزیر علوم، سیماییصراف معاون حقوقی و امور مجلس وزیر علوم، حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی و جمعی از فیلسوفان و محققان برجسته کشور برگزار شد.
وزیر علوم در آیین تودیع و معارفه سرپرست جدید مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران اظهار کرد: انتظار میرود سرپرست جدید مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با احترام به اساتید مؤسسه و استفاده از کمکهای فکری آنان، شرایط مساعدی را بهمنظور جذب قانونمند پژوهشگران جوان واجد صلاحیت خوشآتیه کشور زیر نظر صاحبنظران فراهم کند.
غلامی در این مراسم با بیان اینکه مؤسسه حکمت و فلسفه از زمان تأسیس در سال ۱۳۵۰ تاکنون از جمله قدیمیترین و معتبرترین مرکز پژوهشی فلسفه در ایران محسوب میشود، بیان کرد: رسالت مؤسسه از آغاز تاکنون چه زمانی که بهصورت نهادی غیردولتی فعالیت میکرد و چه زمانی که یکی از پژوهشکدههای پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بود و چه در سالهای اخیر که خود به یک مؤسسه پژوهشی مستقل تبدیل شده است، توجه به جریانهای فکری و فلسفی تأثیرگذار، احیای میراث غنی فلسفه ایران و جلبتوجه جهانیان به آن و برقراری ارتباط با فیلسوفان و پژوهشگران ایرانی با فیلسوفان و پژوهشگران غربی و شرقی بوده است.
وی با بیان اینکه عملکرد این مؤسسه در پژوهش، آموزش و نشریه حکمت و فلسفه نشان میدهد که این نهاد تا حدود زیادی در انجام رسالت خود موفق بوده است، افزود: فعالیت این مؤسسه در طول این سالها، بهگونهای بوده که گذر زمان و فرازوفرودهای سیاسی و اجتماعی نتوانسته آن را از تحقق و نسبی اهدافش بازدارد.
غلامی تصریح کرد: متفکران، نویسندگان و مترجمان بسیاری در عرصه فلسفه خود را وامدار انجمن حکمت میدانند و شاید به همین دلیل بود که برخی از بزرگان انقلاب اسلامی تأکید داشتند باید مراقبت کرد تا این نهاد از گزندهای احتمالی مصون بماند و با عنوان و ساختاری متفاوت در مسیر تحقق رسالت خود پیش رود.
وزیر علوم ادامه داد: نتیجه این دوراندیشی و حسن تدبیر این بود که در خلال سالیان دراز این مؤسسه توانست در زمینههای گوناگون منطق، فلسفه اسلامی، فلسفه غربی، عرفان اسلامی، دینپژوهی مقایسهای و مطالعات علمی زمینه مساعدی را برای پژوهشهای ماندگار فراهم کند.
وی تصریح کرد: به کمک متفکران گرانقدر و سرشناسی مانند توشیهیکو ایزوتسو و نیز هانری کوربن آثاری از سنت اسلامی احیا و به جهانیان معرفی شد؛ بهطوریکه مبانی نظری و ثمرات آن، از سوی این متفکران و دیگر استادان شاخص مانند حائری یزدی، جلالالدین همایی و سید جلالالدین آشتیانی و دیگران تدریس شد.
غلامی با اشاره به اینکه با تلاش متفکران، پژوهشهای نوین و ماندگاری در منطق جدید و فلسفه علم پدید آمد و منتشر شد و نسلهایی از دانشجویان و محققان تربیت شدند که خود به غنای تفکر فلسفی در ایران کمک کردند، گفت: گسترش تحولات اجتماعی و فرهنگی در دنیای امروز اندیشه فلسفی را بهطورجدی تحت تأثیر قرار داده است.
وی افزود: کافی است به دانشهایی بنگریم که تفکر فلسفی به شکلی عمیق در آنها رخنه کرده و موجب شکلگیری زمینههای میانرشتهای شده است. لذا میتوانیم انبوهی از مسائل را در اخلاق، سیاست، روانشناسی، مطالعات فرهنگی، علوم پایه و دیگر رشتههای علمی فهرست کنیم که اندیشه فلسفی در آنها نهتنها دقت و صحت مفاهیم و روش اجرایی را بررسی و سنجش میکند بلکه خود زمینهساز شکلگیری پرسشهای جدید و خلاقیتهایی برای مواجهه با این پرسشها شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه فلسفه ذهن را ورزیدهتر و به مسائلی انسانی حساستر میکند، افزود: بیجهت نیست که در دهههای اخیر اشتیاق به کاربردی شدن اندیشه فلسفی و استفاده از آن در زندگی روزمره تا این حد بیشتر شده است چراکه امروزه به نظر میرسد اندیشه فلسفی فهمی را در اختیار ما میگذارد که میتواند در موقعیتهای ملموس کارایی داشته باشد.
غلامی با تأکید بر اینکه مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در رشد و غنای اندیشه فلسفی در کشور سهم بسزایی داشته است و بزرگان این مؤسسه در این امر بسیار مؤثر بودند، ادامه داد: برای استفاده بیشتر و مطلوبتر از دانش و تجربه صاحبنظران لازم است که هر چند سال یکبار مدیریت نهادهای علمی تغییر کند و فرصت فعالیت خلاقانه در عین استفاده از تجربه مدیران قبلی در اختیار افراد دیگر قرار گیرد.
وزیر علوم با اشاره به انتصاب سرپرست جدید مؤسسه اظهار کرد: غرض از ایجاد تغییرات، کمک به رشد و بالندگی علمی و فرهنگی کشور است لذا با توجه به سوابق و تجارب علمی و مدیریتی ذکیانی، انتظار میرود ایشان با همکاری اعضای هیئتعلمی و هیئتامنا، روند تحقق اهداف مؤسسه مبتنی بر رسالتهای آن را سرعت بیشتری ببخشد.
غلامی به انتظارات وزارت علوم و مجموعه دولت جمهوری اسلامی ایران از ذکیانی بهعنوان سرپرست جدید مؤسسه اشاره کرد و گفت: انتظار میرود تا سرپرست جدید برای بهبود نظام اداری مؤسسه تلاش مؤثر داشته باشد و با توجه به میزان بودجه این مؤسسه در شرایط کنونی کشور و با پرهیز از هزینههای غیرضروری، ارتقای سطح علمی مؤسسه را در اولویت قرار دهد.
وی افزود: همچنین اجرا و تکمیل طرحهای پژوهشی بزرگ نظیر طرح ملی و ارزشمند تهیه و انتشار مجموعه آثار ابنسینا که مایه سربلندی کشور در صحنه بینالمللی خواهد بود بهطورجدی پیگیری شود و روابط مؤسسه با دیگر نهادهای علمی کشور و نهادهای علمی- بینالمللی و متفکران برجسته جهان برقرار تقویت شود تا زمینه معرفی حکمت اسلامی و استفاده پژوهشگران داخلی از دانش و تواناییهای پژوهشگران خارجی فراهم شود.
غلامی همچنین احترام به اساتید مؤسسه و استفاده از کمکهای فکری آنان در ایجاد تعامل مناسب و سازنده با اعضای هیئتعلمی برای فعالیت و ایجاد شرایط مساعد بهمنظور جذب قانونمند پژوهشگران جوان واجد صلاحیت خوشآتیه کشور زیر نظر صاحبنظران فراهم کند را بهعنوان یکی دیگر از انتظارات وزارت علوم از ذکیانی مطرح کرد.
اقدامات اولیه برای تبدیل مؤسسه به پژوهشگاه انجام شده است
خسروپناه رئیس سابق مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران نیز در ادامه این مراسم ضمن ابراز خرسندی نسبت به انتصاب ذکیانی بهعنوان سرپرست جدید این مؤسسه گفت: یقیناً ذکیانی که فرزند جنگ هستند و عملاً نیز ایثار خود را در آن زمان نشان دادند، در این زمان نیز ایثار علمی خود را در مؤسسه حکمت و فلسفه نشان داده و سبب ارتقای آن بیشازپیش خواهند شد.
وی در ادامه گزارشی از عملکرد این مؤسسه طی ۷ سال و نیم اخیر ارائه کرد و افزود: طی این مدت، ۱۷ عضو جدید از مجموع ۲۸ عضو هیئتعلمی در این مؤسسه جذب شد. همچنین نشستهای میانرشتهای بسیاری با موضوعات مختلف از جمله فلسفه ورزش، فلسفه اقتصاد، فلسفه هنر و... برگزار شد.
رئیس سابق مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در خصوص ضرورت تبدیل این مؤسسه به پژوهشگاه، اظهار کرد: به دلیل برخورداری این مؤسسه از پتانسیلهای مختلف، طی این مدت تلاش کردیم تا مؤسسه به پژوهشگاه تبدیل شود، بر همین اساس اکنون اقدامات اولیه آن انجامشده که امیدواریم در آیندهای نزدیک این امر محقق شود.
خسروپناه در ادامه به انتشار شش شماره مجله ترنم حکمت، هفت شماره مجله بینالمللی اشراق به زبان روسی و انگلیسی، تقدیر و تجلیل از شخصیتهای فرهیخته، انجام طرحهای کلان پژوهشی، افزایش ارتباطات بینالمللی، احیای مکتب فلسفه اصفهان و... پرداخت.
همکاری مضاعف بینالمللی با مؤسسات همسو، از جمله اهداف مهم مؤسسه است
در ادامه این مراسم نیز ذکیانی، سرپرست جدید مؤسسه ضمن ابراز خرسندی نسبت به برگزاری این مراسم در آستانه چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی و وجود پتانسیلها و ظرفیتهای فراوان مؤسسه، گفت: اهمیت و ماهیت رشته فلسفه به حدی است که باید ظرفیت جامعه را برای درک و هضم آن بالا ببریم.
وی با تأکید بر لزوم افزایش قدرت هاضمه جامعه در درک فلسفه، افزود: جامعه توسعهمحور باید حاشیه امنی برای فلاسفه ایجاد کنند تا بتوانند با خیال آسوده نسبت به موضوعات تأمل و تفکر نمایند.
سرپرست جدید مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران اظهار کرد: امروز که در آستانه چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی هستیم باید زمینه را برای رشد تمامی علوم از جمله فلسفه و حکمت در جامعه فراهم کنیم.
ذکیانی با اشاره به اینکه اکنون ظرفیتهای بسیار خوبی در این مؤسسه وجود دارد، آماری از تصحیح متون اسلامی اعلام و تصریح کرد: طبق آمار اخیر، در حال حاضر حدود پنج میلیون نسخه خطی در قرون اسلامی وجود دارد که هیچیک از آنها تاکنون تصحیح نشدهاند، این امر به معنای این است که متون اسلامی ما از فرهنگ بسیار غنی برخوردار است لذا تلاش ما این است تا زمینه تصحیح این متون با حضور اساتید کشور فراهم شود.
وی در پایان بر همکاری مضاعف بینالمللی با مؤسسات همسو بهعنوان یکی از اهداف خود تأکید کرد.
در پایان نیز قدردانی از زحمات حجتالاسلام خسروپناه و اعطای حکم ذکیانی با حضور وزیر علوم غلامی و برومند و اساتیدی چون آیتالله مصطفی محققداماد صورت گرفت.
انتهای پیام/4118/ 4122/پ
انتهای پیام/