دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد

این دستگاه‌های پژوهشی بعد از تحریم دوباره فعال می‌شوند + تصاویر و مشخصات دستگاه‌ها

سال‌های گذشته بسیاری از دستگاه‌های آزمایشگاهی در مراکز تحقیقاتی دانشگاه‌ها و موسسات علمی آموزشی با تحریم‌های وضع شده علیه کشورمان از سوی قدرت‌های بزرگ و شورای امنیت سازمان ملل به دلیل نبود قطعات و خدمات پس از فروش، کارایی خود را از دست داده بودند، اما آرام آرام برخی از آنها دوباره فعال می‌شوند.
کد خبر : 35455

احسان‌ عربی مفرد- اکنون و بعد از توافق هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران با کشورهای 1+5 و برداشته شدن تحریم‌های ناروا علیه کشورمان، مراکز علمی و آموزش عالی همانند دیگر بخش‌ها همچون اقتصادی و سیاسی فرصت آن را دارند تا در دوران پساتحریم به فعالیت علمی خود ادامه داده و در راستای پیشرفت علمی و کسب توفیقات در این زمینه عمل کنند.


از آنجا که بدون استفاده از آزمایشگاه‌های مجهز، تولید علم و پیشرفت‌های علمی امکان‌پذیر نیست، وجود دستگاه‌های آزمایشگاهی، تجهیزات و تکنولوژی در دانشگاه‌ها ضرورت دارد، دستگاه‌هایی هستند که وجود داشته اما به دلیل تحریم‌ها، خدمات پس از فروش و تامین برخی قطعات باعث شده بود که از کارافتاده و غیرفعال محسوب شوند.


به گفته دکتر حمید میرزاده رئیس دانشگاه آزاد اسلامی: «تحریم‌ها آسیب‌های زیادی به تولید علم وارد کرده‌اند، اگر محدودیت‌ها حذف شود، ظرف مدت کوتاهی می‌توان بسیاری از تجهیزات فنی و آزمایشگاهی را بازسازی کرد. در بازدیدی که از بسیاری از واحدهای دانشگاه داشتم متوجه شدم که بسیاری از آزمایشگاه‌ها به دلیل تحریم‌ها و نبود یک قطعه غیرفعال شده‌اند.»



دستگاه XRD


دکتر محمود قرآن‌نویس رئیس موسسه تحقیقات فیزیک پلاسما واحد علوم و تحقیقات در این باره به آنا می‌گوید: در دوران تحریم، تهیه قطعات دستگاه‌های آزمایشی تقریباً غیرممکن بود. اگر تحریم‌ها برداشته شود ما می‌توانیم دستگاه‌های خود را دوباره راه بیندازیم و قطعات مورد نیازمان را با قیمت‌های واقعی وارد کنیم. این فرآیند باعث خواهد شد تحقیقات دوباره از سر گرفته شوند.


به گزارش خبرنگار آنا، با وجودی که در دوران کوتاه پساتحریم جنبه‌های اقتصادی و سیاسی آثار رفع تحریم‌ها در کشورمان از سوی رسانه‌ها مدنظر قرار داده‌ شده، به اثرات رفع تحریم در حوزه دانشگاه‌ها کمتر پرداخته شده است. از این رو درباره نمونه‌هایی از تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی که در دوران تحریم به علت نداشتن خدمات پس از فروش و یا نبود قطعات و لوازم جانبی برای تعمیرات بلااستفاده و غیرفعال مانده بودند و اکنون امکان و فرصت راه‌اندازی مجدد دارند با رئیس مرکز تحقیقات مواد پیشرفته دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد به گفت‌‌وگو نشستیم.



دستگاه ICP


دکتر ایمان ابراهیم‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: مجموعه آزمایشگاه تحقیقاتی مواد پیشرفته واحد نجف‌آباد در سال‌های گذشته، اقدام به خرید و راه‌اندازی دستگاه‌های پیشرفته کرد، اما به دلایل مختلف از جمله نداشتن خدمات پس از فروش و یا نبود قطعات و لوازم جانبی برای تعمیرات این تجهیزات بلااستفاده و غیرفعال مانده در حالی که هزینه‌های بالایی برای خرید آنها پرداخت شده است.
وی دستگاه‌های آزمایشگاهی ICP - STA - SEM - XRD را از جمله این دستگاه‌ها دانست و گفت: این دستگاه‌ها از نظر فعالیت‌های آزمایشگاهی و تحقیقاتی، پیشرفته و دارای قابلیت‌های ویژه هم به لحاظ انجام پروژه‌های علمی، تحقیقاتی و هم به لحاظ منابع درآمدزایی منحصر به فرد هستند.



دستگاه STA


رئیس مرکز تحقیقات مواد پیشرفته واحد نجف‌آباد خاطرنشان کرد:‌ اما متاسفانه علت اصلی استفاده نکردن از این دستگاه‌ها در سال‌های گذشته، مسایل و مشکلات ایجاد شده از ناحیه تحریم‌ها در خصوص خدمات پس از فروش این گونه تجهیزات بوده است.
ابراهیم‌زاده یادآور شد: اکنون با توجه به برطرف شدن موانع و مشکلات قبلی و توافق‌های انجام شده با کشورهای سازنده و تولیدکننده، امکان راه‌اندازی مجدد، سرویس و تعمیرات دستگاه‌های ذکر شده وجود داشته و می‌توان بهره‌برداری مناسبی از این حیث به نفع پیشبرد اهداف علمی، تحقیقاتی و پ‍‍‍ژوهشی کشور داشت.



دستگاه SEM


در جداول زیر به تشریح مشخصات و نوع خدمات دستگاه‌های مورد نظر در این گزارش در آزمایشگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد پرداخته می‌شود:


دستگاه XRD


نوع آزمایشگاه: آنالیز مواد

نام دستگاه به فارسی: پراش اشعه ایکس


نام دستگاه به انگلیسی: X-ray diffractometers


نام اختصاری دستگاه: XRD


توضیحات:


این دستگاه مجهز به منوکروماتور( تکفام ساز) است.























شرکت مدل دستگاه طول موج

ابعاد


spot


عمق نفوذ حد تشخیص خدمات
Philips PW3040

Cu Ka


(1.5405A)



1×10


mm


2-120 µm 5%

آنالیز فازی


اندازه گیری تنش پسماند




دستگاه SEM


نوع آزمایشگاه: آنالیز مواد


نام دستگاه به فارسی: میکروسکوپ الکترونی روبشی


نام دستگاه به انگلیسی: Scanning Electron Microscopy


نام اختصاری دستگاه: SEM


توضیحات:


این آزمایشگاه مجهز به دستگاه اسپاتر کوتر مدل AGAR جهت پوشش دهی طلا برای آماده سازی مواد نارسانا است.


























شرکت



مدل دستگاه



محدوده بزرگنمائی



فیلامان



حد تفکیک



دیتکتور



ولتاژ شتاب دهنده



خدمات



LEO



435 VP



100X-20000X



تنگستن



4/0 نانومتر



SE-BSE



0.3- 30 KV



مشاهده ساختار فلزات


بررسی سطوح شکست


بررسی انواع سایش


بررسی اندازه ذرات





دستگاه ICP


نوع آزمایشگاه: آنالیز دستگاهی


نام دستگاه به فارسی: طیف سنجی پلاسمای کوپل شده القایی


نام دستگاه به انگلیسی: Inductively Coupled Plasma


نام اختصاری دستگاه: ICP


توضیحات:
























شرکت



مدل دستگاه



آشکارساز



نحوه اندازه گیری



اتوسمپلر



جهت گیری تورچ



خدمات



HORIBA Jobin Yvon




JY124



PMT



(Sequential) متوالی



ندارد



(Axial) محوری



آنالیز عنصری محلولها





دستگاه STA


نوع آزمایشگاه: سرامیک


نام دستگاه به فارسی: آنالیز حرارتی همزمان


نام دستگاه به انگلیسی: Simultaneous thermal analysis


نام اختصاری دستگاه: STA


توضیحات:

























شرکت



مدل دستگاه



حداکثر دما



حساسیت وزن



محدوده وزنی



نرخ گرمایش



خدمات



BAHR


Thermal analysis



503



1400



1 میکروگرم



250 میلی گرم تا 1 گرم



100-01/0 درجه بر دقیقه



آنالیز حرارتی همزمان





انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب