20 سال زندان برای سینماگری که در دادگاه سرود ملی خواند/ فیلمساز اوکراینی: دادگاه اشغالگران برحق نیست
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا فیلمساز اوکراینی که بیش از پانزده ماه با اتهام «جرایم با ماهیت تروریستی» در انتظار محاکمه در زندان به سر میبرد، به حداکثر مجازاتی که امکان داشت برای او تعیین شود، محکوم شد. این در حالی است که هفته گذشته چندین چهره برجسته سینمای اروپا برای بار دوم نامه سرگشادهای برای درخواست آزادی وی خطاب به ولادیمیر پوتین و سایر مقامات روسیه نوشتند.
ویم وندرس، کریشتوف زانوسی، آندری وایدا، آنییژکا هولاند،کن لوچ، مایک لی و آکی کوریسماکی در میان سینماگرانی بودند که با ارسال نامه سرگشادهای خطاب به رئیس جمهوری روسیه خواستار آزادی اولِگ سنتسُف فیلمساز اوکراینی از زندان شده بودند.
خبر مرتبط: فیلمساز اوکراینی را آزاد کنید
به گزارش هالیوود ریپورتر یک دادگاه نظامی در روسیه روز سهشنبه اولِگ سنتسُف اوکراینی را با اتهامات مرتبط با انجام اقدامات تروریستی به 20 سال حبس محکوم کرد. این فقط اندکی کمتر از حکم اولیه 23 سال زندان بود که وکیل وی درخواست تجدیدنظر نسبت به آن را داده بود.
به نوشته ورایتی در این محاکمه یک اوکراینی دیگر از دوستان سنتسُف به نام آلکساندر کولچنکو، 39 ساله نیز به 10 سال زندان محکوم شد. بر اساس این گزارش، سنتسُف در هنگام قرائت حکم زندان لبخند میزد و پس از آن، هر دو محکوم سرود ملی اوکراین را در سالن دادگاه که پر از خبرنگاران و طرفداران آنها بود سر دادند و سنتسُف از پشت میلههای قفسی که در دادگاه شهر روستُف-آن-دون روسیه برای آنها ترتیب داده شده بود، فریاد «سربلند باد اوکراین» سردادند.
کیسهای روی سرتان میکشند و کتکتان میزنند و نیم ساعت بعد شما آماده میشوید که به همه اعتقاداتتان پشت پا بزنید و به هرچه از شما میخواهند اقرار کنید |
سنتسُف در ماه می 2014 (اردیبهشت 1393) در خانهاش در سیمفروپل کریمه بازداشت و به تلاش برای سازماندهی به یک حمله تروریستی متهم شده بود. سرویس امنیت فدرال روسیه در آن زمان اعلام کرد که وی اقدام به توطئه حمله علیه پلهای راهآهن، خطوط برق فشار قوی و آثار باستانی و تاریخی کرده است. وکیل وی، دمیتری دنزه که پیش از آن نیز وکالت گروه موسیقی دخترانه معترض به دولت روسیه را برعهده داشت، در زمان محاکمه اولیه سال گذشته گفت که سنستُف این اتهامات را رد میکند. کریستن نیهوس، تهیهکننده آلمانی فیلمهای وی نیز گفت که سنستُف صرفاً یک معترض به اشغال و الحاق کریمه به روسیه بوده است.
اولِگ سنستف با نخستین فیلمش که Gaamer نام داشت و درباره مسابقات بازیهای کامپیوتری بود، در جشنوارههای شرق اروپا بسیار مورد تحسین و استقبال قرار گرفت و او توانست با حمایتهایی که از آن فیلم بهدست آمد، دومین فیلم خود «کرگدن» را پیش از ناآرامیهای شرق اوکراین و دستگیری تکمیل کند.
در نامهای که هیأت مدیره آکادمی فیلم اروپا یک هفته پیش نوشته و با پشتیبانی آکادمی فیلم لهستان منتشر کرده بودند ، آمده است: «از آن لحظهای که ما دریافتیم سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) اولِگ سنُتسف، فیلمساز اوکراینی را در تاریخ 11 مه 2014 در خانهاش در سیمفروپل کریمه بازداشت کرده است، عمیقاً نگران شدهایم. ما رویه مربوطه را مدام دنبال کردهایم که تا یک سال پیش عبارت بود از یک رشته محاکمات تکراری و بالاخره این دادگاه که در روستُف-آن-دون بازگشایی شد.»
نویسندگان نامه در ادامه با تأکید بر اینکه شاهد کلیدی پرونده شهادت خود را پس گرفته و گفته است که «تحت فشار و اجبار از او شهادت گرفته شده است» از اتهامات «جرایم با ماهیت تروریستی» مطرح شده در مورد اولِگ سنُتسف ابراز نگرانی کرده بودند.
این نامه علاوه بر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه خطاب به سرگئی اِوگنیویچ ناریشکین رئیس مجلس دومای فدراسیون روسیه، آلکساندر واسیلیویچ بورتینکوف مدیر سرویس امنیت فدرال روسیه، ولادیمیر آلکساندرویچ کولوکلتسِف وزیر امور داخلی روسیه و یوری یاکوولویچ دادستان کل آن کشور نوشته شده بود.
سینماگران در نامه خود همچنین خواستار تضمین امنیت اولِگ سنُتسف، کنار گذاشتن اتهامات وارد شده بر مبنای شواهد ناکافی ، آزادی فوری و بدون قید و شرط، اعاده حیثیت کامل از زندانی و «تحقیق کامل، سریع و بیطرفانه در مورد زندانی کردن آشکارا خودسرانه اولِگ سنُتسف توسط سرویس امنیت فدرال روسیه و بیانیهای که اولِگ سنُتسف در مورد شکنجه صادر کرده است» برای به دست عدالت سپردن مسببان این مسأله شده بودند.
به گزارش گاردین، سنتسُف هفته گذشته پیامی خطاب به دادگاه صادر منتشر کرده و در آن نوشته بود که رأی صادر شده بر اساس اتهامات بازپرسهایی را که او را مورد شکنجه قرار داده و وادار به اعتراف دروغین کردهاند، قبول ندارد.
وی نوشته بود: «آنها کیسهای روی سرتان میکشند و کتکتان میزنند و نیم ساعت بعد شما آماده میشوید که به همه اعتقاداتتان پشت پا بزنید و به هرچه از شما میخواهند اقرار کنید، فقط برای آنکه کتک زدن متوقف شود.» وی در ادامه اعلام کرده بود: «من حاضر نیستم طلب عفو کنم. همهچیز روشن است. دادگاه اشغالگران، طبق تعریف، بر حق نیست.»
گزارش از: ساسان گلفر
انتهای پیام/