دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در سوگ بانوی اسلام؛

حضرت زهرا (س) معیار حقانیت ولایت بود

حضرت زهرا (س) همیشه از حریم ولایت دفاع می‌کردند تا اثبات کنند جانشین پیامبر (ص) چه کسی است و ایشان را می‌توان به‌عنوان معیار حقانیت ولایت امام علی (ع) دانست.
کد خبر : 353624
martyrdom-hazrate-fateme.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، بنا بر برخی روایت‌ها، این روزها مصادف  با  ایام شهادت حضرت زهرا (س) و آغاز دهه فاطمیه است. بسیاری از بزرگان، مراجع تقلید، علما و اقشار مختلف به همین مناسبت مجالس روضه و سوگواری در رثای آن حضرت برگزار می‌کنند، در همین راستا، مختصری درباره آن حضرت بیان خواهیم کرد تا از این طریق توانسته باشیم سهمی هر چند اندک در اشاعه معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام داشته باشیم.


حضرت فاطمه (س) مشهور به فاطمه الزهرا، دختر پیامبر اسلام (ص) و خدیجه کبری و همسر امام علی (ع) است. او یکی از پنج‌تن آل عبا (اصحاب کساء) بوده که شیعیانِ دوازده‌امامی آن‌ها را جزء چهارده معصوم می‌دانند. امام دوم و سوم شیعیان و زینب (س) از فرزندان او هستند. زهرا، بَتول، سیدة نساء العالمین و اُمّ اَبیها از جمله القاب حضرت فاطمه (س) است. فاطمه (س)، تنها زنی است که همراه پیامبر (ص) در روز مباهله با مسیحیان نجران حضور داشت.


ایشان در ماجرای سقیفه، ضمن مخالفت با اقدام شورای سقیفه، خلافت ابوبکر را غاصبانه خواند و با او بیعت نکرد. او در جریان غصب فدک و دفاع از خلافت امیرالمؤمنین (ع) خطبه‌ای خواند که به خطبه فدکیه معروف است. فاطمه (س) اندکی پس از رحلت پیامبر (ص) و در جریان هجوم موافقان خلافت ابوبکر به خانه‌اش، آسیب دید، در بستر بیماری افتاد و پس از مدت کوتاهی در ۳ جمادی‌الثانی سال ۱۱ هجری قمری در مدینه به شهادت رسید. پیکر دختر پیامبر (ص) به سفارش خودش شبانه و مخفیانه دفن شد و قبرش هیچ‌گاه مشخص نشد.


سوره کوثر، آیه تطهیر، آیه مؤدت و آیه اطعام و احادیثی چون حدیث بِضعه، در شأن و فضیلت فاطمه (س) نازل و نقل‌ شده‌اند. در روایات آمده است که پیامبر (ص) فاطمه (س) را برترین زن در دو عالم معرفی کرده و خشم و خشنودی او را خشم و خشنودی خداوند دانسته است. تسبیحات حضرت زهرا (س) ذکری است که پیامبر (ص) به فاطمه (س) آموخت و مصحف فاطمه (س) کتابی است شامل سخنانی که فرشته الهی به فاطمه (س) الهام کرده و امیرالمؤمنین (ع) آن‌ها را نوشته است. این صحیفه بنا بر روایات، در دست امامان بوده و هم‌اکنون در دست امام زمان (عج) است.


شیعیان، فاطمه(س) را الگوی خود می‌دانند و در سالروز شهادت ایشان که به ایام فاطمیه مشهور است، عزاداری می‌کنند. در ایران سالروز ولادت فاطمه (س) (۲۰ جمادی‌الثانی)، روز زن و مادر نام‌گذاری شده و نام فاطمه (س) و زهرا (س) جزء بیشترین نام‌ها برای دختران است.


برای حضرت فاطمه (س) القاب متعددی یادشده است که تعداد آن‌ها در حدود ۳۰ لقب است. پژوهشگران بر این باورند که هرکدام از این القاب بیانگر یک ویژگی یا خصوصیت رفتاری فاطمه (س) بوده است. زهرا، صدیقه، مُحَدَّثه، بَتول، سیدة نساء العالمین، منصوره، طاهره، مطهره، زَکیه، مبارکه، راضیه، مرضیه از مشهورترین القاب حضرت فاطمه (س) به شمار می‌آیند. اُمّ‌اَبیها، اُم‌الائمه، ام‌الحسن، ام‌الحسین و ام‌المحسن از کنیه‌های حضرت فاطمه (س) است.


فاطمه (س) چهارمین و به نقلی پنجمین فرزند پیامبر (ص) و مادرش خدیجه نخستین همسر پیامبر (ص) است. به‌اتفاق مورخان، فاطمه (س) در مکه و در منزل خدیجه (س) در محلی به نام زُقاق العطارین و زُقاق الحجر در نزدیکی مسعی به دنیا آمد.


در چند ماه پایانی زندگی حضرت فاطمه (س) حوادث ناگواری برای ایشان اتفاق افتاد؛ چنانکه گفته‌شده در این دوره هیچ‌کس حضرت زهرا (س) را خندان ندید. رحلت پیامبر (ص)، ماجرای سقیفه، غصب خلافت، مصادره فدک توسط ابوبکر و خواندن خطبه فدکیه در حضور صحابه، مهم‌ترین وقایع پایانی زندگی ایشان است. حضرت فاطمه (س) در کنار علی (ع) یکی از مخالفان اصلی شورای سقیفه  بود؛ به همین دلیل مورد تهدید دستگاه خلافت قرار گرفتند که نمونه‌ آن تهدید به آتش زدن خانه این بانوی بزرگوار است.


حضرت فاطمه (س) به حضرت علی (ع) وصیت کرد مخالفانش نباید در نماز گزاردن بر پیکرش و مراسم تدفین او شرکت کنند و از حضرت علی (ع) خواست شبانه دفنش کند. 


به دنبال هجوم موافقان خلافت خلیفه اول به خانه حضرت علی (ع)، فاطمه (س) در مقابل مهاجمان ایستاد و از بردن اجباری علی (ع) برای بیعت ممانعت کرد. مهاجمان پس‌ازآنکه از تحصن‌کنندگان به‌اجبار بیعت گرفتند برای آنکه از امام علی و بنی‌هاشم نیز بیعت بگیرند، دوباره به خانه فاطمه هجوم بردند و درِ خانه را آتش زدند. فاطمه که پشت در قرار داشت براثر آتش و فشار بر در خانه مجروح شد و جنینش (محسن) را سقط کرد. در برخی گزارش‌ها آمده است که حضرت فاطمه (س) پس‌ازاین ماجرا در بستر بیماری افتاد.


حضرت زهرا (س) برای دفاع از حریم ولایت، به‌واسطه حدیث غدیر احتجاج کردند؛ نکته این مسئله این است که بعد از واقعه غدیر و رحلت نبی گرامی اسلامی فاصله چندانی اتفاق نیفتاده و هنوز مردم واقعه غدیر را فراموش نکرده بودند و جمعیت کثیری نیز در این واقعه حاضر بودند، لذا از این مسئله برای دفاع از حریم ولایت استفاده کردند تا اثبات کنند جانشین و وصی نبی گرامی اسلام چه کسی است.


انتهای پیام/4104/4090/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب