بازی اتحادیه اروپا با روان انگلیسیها
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ صدراعظم آلمان اخیراً نسبت به رأی منفی پارلمان انگلیس به طرح ترزا می نخستوزیر این کشور در خصوص خروج از اروپای واحد ابراز تأسف کرده است. آنگلا مرکل در این خصوص عنوان کرده است: «از دولت انگلیس میخواهم تا در کوتاهترین زمان ممکن اطلاعات لازم و جامعی را در خصوص برنامههای آتی این کشور در مسیر تحقق برگزیت ارائه دهد. ما خواهان بروز تنش در راستای اجرایی شدن برگزیت نیستیم. هنوز برای اجرای توافق از پیش مقررشده میان انگلیس و اتحادیه اروپا زمان باقی است. در هر حال دولت آلمان نمیتواند برنامهای به دولت انگلیس ارائه و دیکته کند.»
در خصوص اظهارات و مواضع اخیر صدراعظم آلمان و دیگر مقامات این کشور در قبال برگزیت نکاتی وجود دارد که نمیتوان بهسادگی از کنار آنها گذشت: نخست اینکه مرکل در اظهارات اخیر خود، از توافق «از پیش تعیینشده» انگلیس و اتحادیه اروپا سخن گفته است. این به معنای تأکید دوباره و البته غیرمستقیم صدراعظم آلمان مبنی بر تغییرناپذیر بودن توافق صورت گرفته میان لندن و بروکسل است. مرکل قبلاً نیز در مواضعی خطاب به ترزا می اعلام کرده بود که امکان مذاکره دوباره بر سر برگزیت با لندن و اعطای امتیازات بیشتر از سوی اتحادیه اروپا وجود ندارد.
هماکنون صدراعظم سرزمین ژرمنها عملاً بار دیگر مسیر مذاکره با دولت انگلیس (حداقل دولت فعلی انگلیس) بر سر برگزیت را بسته است. این در حالی است که در صورت عدم ایجاد تغییرت اساسی و کسب امتیازات جدید از سوی اروپا، نمایندگان پارلمان انگلیس بهمانند دفعه اخیر به توافق فعلی رأی منفی خواهند داد. در این صورت گزینه «خروج سخت از اروپا» محتملترین گزینه پیش روی انگلیسیها خواهد بود.
نکته دوم اینکه مرکل اعلام کرده است هنوز در خصوص اجرای توافق بروکسل و لندن زمان باقی مانده است. این در حالی است که اگر تغییری تا ماه مارس در این خصوص صورت نگیرد، اوضاع به منوال فعلی باقی خواهد ماند. موضوعی که مرکل نیز نسبت به آن آگاه است! صدراعظم آلمان در پیام خود، صرفاً تأکید کرده است که خواستار وقوع تنش بر سر برگزیت نیست، اما سخنی از مذاکره مجدد با انگلیس بر سر این مناقشه نگفته است.
این در حالی است که در آستانه رأیگیری حساس اخیر پارلمان انگلیس، هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان از امکان مذاکره مجدد با لندن در صورت شکست طرح ترزا می خبر داد. البته هایکو ماس مشخص نکرد که چنین مذاکرهای با دولت فعلی انگلیس صورت میگیرد یا دولت بعدی این کشور!
رویکرد دوگانه مقامات اروپایی در قبال برگزیت، خشم انگلیسیها، اعم از سیاستمداران و شهروندان این کشور را برانگیخته است. لندن بهصورت ناخواسته به متغیر وابستهای به بازی اروپا و مخصوصاً دو کشور آلمان و فرانسه تبدیل شده است. این موضوع بهنوعی تحقیر انگلیس توسط دیگر بازیگران اروپایی محسوب میشود.
مواضع پارادوکسیکال مقامات اروپایی در خصوص مذاکره جدید یا عدم مذاکره با لندن، بر فضای سیاسی انگلیس نیز تأثیرگذار بوده و منجر به سردرگمی احزاب و گروههای سیاسی این کشور در قبال «رفتار اروپا» شده است.
آنها هماکنون بهخوبی نمیدانند که سخنان چه کسی را باید در آلمان و در قبال برگزیت مبنا قرار دهند: صدراعظم آلمان یا وزیر امور خارجه این کشور! مواضع افرادی مانند امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه نیز این روند را تشدید کرده است.
مکرون در تازهترین مواضع خود و بر خلاف هایکو ماس تأکید کرده است که اروپا همه امتیازات لازم را در موضوع برگزیت به لندن داده است. به عبارت بهتر، رئیس جمهور فرانسه به صورتی صریحتر مذاکره مجدد با لندن بر سر برگزیت و رد و بدل کردن امتیازات جدید در این خصوص را نفی کرده است.
اگرچه مدت بسیار اندکی تا ماه مارس امسال، یعنی زمان خروج انگلیس از اتحادیه اروپا زمان باقیمانده است اما هنوز مقامات انگلیسی برآورد دقیقی از مواضع دقیق اتحادیه اروپا در قبال این موضوع ندارند.
استمرار این روند میتواند بر مناسبت بروکسل و لندن، حتی پس از تحقق برگزیت و خروج انگلیس از اتحادیه اروپا تأثیری منفی بگذارد. موضوعی که اکثر تحلیلگران مسائل اروپا و نظام بینالملل آن را طی هفتههای اخیر بارها پیشبینی کردهاند.
انتهای پیام/4095/ 4122/
انتهای پیام/