دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 دی 1397 - 11:13
نخست‌وزیر سابق قطر:

ایران کشور بزرگی است و باید با آن همکاری کرد

نخست‌وزیر سابق قطر گفت: باید بر سر موارد اختلافی با ایران به تفاهم دست یابیم و معتقدم که گفتگو می‌تواند به همکاری با این کشور به‌عنوان شریک منطقه‌ای منجر شود.
کد خبر : 351772
5c3a5bb6d4375011558b45b4.JPG

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، «حمد بن‌جاسم آل ثانی» در مصاحبه اختصاصی با «راشا تودی» درباره مهم‌ترین موضوعات منطقه‌ای ازجمله بحران سوریه، بحران میان قطر و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، روابط میان قطر و ایران، روابط کشورهای عربی با یکدیگر و موضوع عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی صحبت کرد.


رابطه راهبردی با ایران باوجود پاره‌ای اختلافات


نخست‌وزیر سابق قطر در این مصاحبه در پاسخ به این سؤال که کشورهای عربی و حاشیه جنوبی خلیج فارس باید چه رویکردی درقبال ایران داشته باشند، به‌طور ضمنی برخی فشارها از جانب کشورهای عربی علیه ایران را بیان کرد و گفت که نمی‌تواند کاملاً بگوید که ایران دشمن کشورهای عربی است. 


«حمد بن‌جاسم آل ثانی» در ادامه درباره رابطه قطر با جمهوری اسلامی ایران بعد از آغاز بحران میان این کشور با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس تصریح کرد: «روابط دوحه با تهران بعد از بحران افزایش یافت، زیرا ایران تنها راه ارتباط دریایی و هوایی ما با دنیای خارج بود. دولت و ملت قطر قدر این موضوع را می‌دانند و اختلافات ایدئولوژیک موجود را در چارچوب مشخص خود حل‌وفصل می‌کنند».


وی با بیان اینکه دوحه قصد ندارد به‌دلیل پاره‌ای اختلافات، راه ارتباطی خود را با دنیا ببندد، افزود: «ما به‌خوبی متوجه این موضوع هستیم که به مانند دیگر طرف‌های خارجی می‌توان برسر ایران توافق داشت، همان‌گونه که در دولت باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا نیز طرف‌های خارجی به توافق بر سر ایران دست یافتند که برخی از مفاد آن را خیلی‌ها می‌دانند و توافقی راضی‌کننده بود. اگر چنین توافقی رخ ندهد، این یک تناقض در رفتار است که ما بخواهیم از اوضاع کنونی استفاده کنیم و با ایران گفتگوی جدی انجام دهیم.


«حمد بن‌جاسم آل ثانی» وجود برخی اختلافات میان دوحه و تهران را به‌طور ضمنی تأیید کرد، ولی گفت: «آنچه اکنون روی میز است، این است که آنها همسایه ما هستند و ایران کشور بزرگی است که نمی‌توان نادیده گرفت و ما قبول نمی‌کنیم که آنها را نادیده بگیریم. علاوه‌براین، باید بر سر موارد اختلافی به تفاهم دست یابیم و معتقدم که گفتگو می‌تواند به همکاری با ایران به‌عنوان شریک منطقه‌ای منجر می‌شود».


بحران قطر با کشورهای عربی


نخست‌وزیر سابق قطر در ادامه، درباره بحران میان قطر با کشورهای عربی و حاشیه جنوبی خلیج فارس گفت: «خط مشی بحران خلیج (فارس) در دست افرادی است که هیچ شناختی از سیاست ندارند. شکست میانجیگری آمریكا در حل بحران خلیج (فارس) به‌دلیل تضارب آرایی است که از سوی بیش از یک نفر در واشنگتن مدیریت می‌شود. علاوه‌براین، طرف‌ها نمی‌خواهند در حل بحران مشارکت داشته باشند».


وی با بیان اینکه بحران کنونی به‌سود منافع برخی طرف‌هاست، افزود: «آمریکا و کشورهای زیادی با منحرف‌کردن بحران به‌وسیله دفاتر مشاوره حقوقی خود، معامله‌هایی برگزار می‌کنند و در این میان کشورهای درگیر بحران، منافع حاصل از اختلاف‌آفرینی در خلیج (فارس) را به‌خوبی درک می‌کنند ولی بر آن دامن می‌زنند».


«حمد بن‌جاسم» گفت: «اعتماد میان کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) از بین رفته است و احیای آن به گذشت سال‌های طولانی نیاز دارد. حتی اگر این موضوع احیا شود، همانند گذشته نخواهد بود».


نصیحت به ولیعهد عربستان


«حمد بن‌جاسم آل ثانی» گفت: «من به محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان توصیه می‌کنم که باید مشاوران زبده‌تری در کنار خود داشته باشد. عربستان شاخصه‌هایی دارد که در هیچ کشور عربی دیگر نمی‌توان یافت».


وی افزود: «من شخصیت‌های زیادی را در عربستان می‌شناسم که با آنها اختلافی داریم ولی می‌توان به آسانی با زبان عقل و منطق و با زبان منافع مشترک و منافع منطقه‌ای صحبت کرد».


بحران سوریه بهبود نیافته است


نخست‌وزیر سابق قطر درباره سوریه گفت: «اینکه گفته می‌شود این کشور از مجروح لبریز شده، نادرست است. نیمی از مردم این کشور و یا بیش از آن، آواره هستند و حدود نیم میلیون نفر نیز کشته شدند».


وی افزود: «گروه داعش در بحران سوریه گنجانده شده است تا از موضوع تروریسم، ابعاد بین‌المللی بسازد و به بهانه پاک‌سازی گروه‌های تروریستی به آنجا دست‌درازی کنند. آنها (غربی‌ها) می‌خواهند با موضوع باقی ماندن نظام سوریه بازی کنند».


«بن‌جاسم» با بیان اینکه بحران سوریه پایان نیافته است و مردم بهای آن را می‌پردازند، تصریح کرد: «دمشق باید یک طرح ملی در سوریه برای ورود از یک مرحله به مرحله جدید به شکل مثبت و زیر نظر جامعه بین‌الملل برنامه‌ریزی کند».   


اعراب تل‌آویو را دروازه ورودی آمریکا می‌دانند


«حمد بن‌جاسم آل ثانی» درباره عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی گفت: «تل‌آویو با بسیاری از کشورهای عربی در ارتباط است و بیشتر این کشورها به اسرائیل نزدیک می‌شوند، زیرا معتقدند تل‌آویو دروازه ورودی آمریکا است».


نخست‌وزیر سابق قطر تصریح کرد: «به جایی رسیده‌ایم که بنیامین نتانیاهو میان دو نفر از رؤسای عربی میانجیگری می‌کند تا با یکدیگر ارتباط داشته باشند. دو سال پیش یکی از سران عرب با دیدار یکی دیگر از سران عرب مخالفت می‌کرد تا اینکه نتانیاهو میان آنها میانجیگری کرده بود و رئیس عربی پنج دقیقه بعد از تماس تلفنی نتانیاهو، با طرف دیگر عربی تماس تلفنی برقرار کرده بود».


انتهای پیام/4033/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب