نظام مالیاتی فراگیر و عادلانه شاخصه حکمرانی خوب است
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، حجتالاسلام والمسلمین سید محمدحسن ابوترابیفرد در خطبههای نماز جمعه امروز تهران که در مصلای امام خمینی (ره) برگزار شد، ضمن دعوت خود و نمازگزاران به رعایت تقوای الهی اظهار کرد: عمل صالح، دستاوردی از معارف الهی، اطاعت از پیامبر و تسلیم شدن در برابر وحی است که انسان و جامعه را متحول و جبهه مقاومت را خلق میکند.
وی افزود: توسعه در جامعه وحیانی، تربیت انسان متعالی است که به ارزشهای والای انسانی آراسته است، گفت: اقتصاد در جامعه اسلامی ابزاری برای تکامل انسان و تعالی جامعه اسلامی است.
خطیب نماز جمعه تهران گفت: اقتصاد و توسعه برای تربیت انسانی است که در راه سیرمعارف و علوم قدم برمیدارد.
ابوترابیفرد با بیان اینکه باید با اقتصاد سالم، مولد و دانشبنیان روی پای خود بایستیم، گفت: اقتصاد مبتنی بر هزینه و وابستگی، راه تعالی جامعه نیست و لذا در بحث بودجه، مجلس به این حقیقت چشم بدوزد.
خطیب نماز جمعه تهران با اشاره به سالروز رحلت آیتالله هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه او نمونه کمنظیری از نسل اول مبارزان ضد ستمشاهی و از رنجدیدگان راه پرخطر و افتخار بود، اظهار کرد: برای آن عالم مجاهد که سالها برای نظام اسلامی تلاش کرد، از خداوند متعال غفران و رحمت و برای ناخدای خدامحور انقلاب، رهبر معظم انقلاب از خداوند طول عمر مسئلت داریم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مجلس شورای اسلامی در حال رسیدگی به لایحه بودجه است، گفت: لایحه بودجه تبیین کننده نقشه راه یک کشور در طول سال است. بعضی تحلیلگران سیاسی و اقتصادی درخواست دارند تا نقشه راه و بودجه سالانه کشور را به آنان بدهیم تا تحلیل خود را از حوزههای گوناگون فرهنگی، سیاسی و اقتصادی ارائه دهند. نقش بودجه تعیین کننده است.
خطیب نماز جمعه تهران اضافه کرد: توصیههایی به دولت داشتم مبنی بر اینکه نظر کارشناسان در بودجه مورد توجه قرار نگرفته است. ارزیابی صاحبنظران و مرکز پژوهشهای مجلس این است که تفاوت معناداری بین لایحه بودجه 98 با سالهای قبل غیر از افزایش ارقام متناسب با تورم دیده نمیشود.
ابوترابیفرد تصریح کرد: اقدامهای شفافسازی شکل گرفته و قدمهایی کوتاه برای کاهش بعضی هزینهها برداشته شده است، اما این اقدامها متناسب با تحول و تغییر و حرکت به سمت بودجه مبتنی بر عملکرد نیست. ما سخت نیازمند تحول در این حوزه هستیم. باید نگاه به بودجهریزی در کوتاهمدت تغییر کند و نکاتی که رهبر معظم انقلاب در حوزه بودجه داشتند بیانگر ضرورت و اهمیت این تحول است.
خطیب نماز جمعه تهران تأکید کرد: در سه حوزه سیاستهای مالی، پولی و نظام بانکی کشور باید شاهد تحول جدی باشیم. اگر سیاستهای مالی اصلاح ساختاری نشود، در سالهای پیش رو با مشکلات جدی مواجه خواهیم بود. اگر سیاستهای پولی اصلاح نشود، پدیده تورم از جامعه نخواهد رفت و اگر نظام بانکی اصلاح نشود، رشد نقدینگی زائده از بیانضباطی نظام بانکی برای کشور چالش جدی اقتصادی خلق میکند.
وی گفت: در حوزه اصلاح سیاستهای مالی باید شاهد تغییر در ساختار مالیاتی کشور باشیم. ساختار مالیاتی کشور، قابلقبول نیست. امروز صاحبنظران معتقدند بین 40 تا 50 درصد فرار مالیاتی داریم. یعنی حدود بیش از 50 هزار میلیارد تومان که عدد درشتی است.
ابوترابیفرد با اشاره به اینکه اصلاح نظام مالیاتی به معنای افزایش نرخ مالیات نیست، گفت: جامعه در حال رشد و رکود باید پرداختهای مالیاتی داشته باشد، امروز شاخصه حکمرانی خوب نظام مالیاتی فراگیر، جامع و عادلانه است که ما با آن فاصله زیادی داریم. دریافت مالیات از افراد باید متناسب با سود باشد. نرخ مالیاتی نباید افزایش پیدا کند، اما فرار مالیاتی در کشور یعنی ستم به مالیاتدهندگان.
خطیب نماز جمعه تهران با بیان اینکه یک بنیاد اقتصادی باید به وظایف قانونی خود عمل و مالیات پرداخت کند، خاطرنشان کرد: فرار مالیاتی به قدرت رقابتی در جامعه آسیب میزند و فساد اقتصادی ایجاد میکند. در درجه بعد پایههای مالیاتی باید افزایش پیدا کند. چرا که کشورهایی که خود را از تورم نجات دادهاند نگاه ویژه به پایههای مالیاتی داشتهاند. این در حالی است که ما در بسیاری از حوزهها مالیات دریافت نمیکنیم.
وی اضافه کرد: برخی افراد که دستگاه قضائی آنان را بهعنوان متخلفان در نظام اقتصادی کشور محاکمه کرد دهها حساب بانکی داشتند و منابع کلانی را جابهجا کردند اما یک ریال هم پرداخت مالیاتی نداشتند. این چه نظام اقتصادی و مالیاتی است.
ابوترابیفرد با بیان اینکه دستگاه مالیاتی کشور برای آنکه بتواند عادلانه مالیات بگیرد، نیازمند اطلاعات است، تصریح کرد: همه دستگاهها باید اطلاعات را طبق قانون در اختیار نظام مالیاتی قرار دهند. بعضی کشورها اگر کسی میخواهد حساب بانکی باز کند، باید با تأیید دستگاه مالیاتی حساب باز کند تا مورد رصد قرار بگیرد.
خطیب نماز جمعه تهران با اشاره به اینکه در کشوری که استکبار، تنگناهای اقتصادی برایش خلق کرده، باید اصلاح ساختار مالیاتی در دستور اول کارها باشد، گفت: نمایندگان مجلس باید به مالیاتها بهصورت جدی و بدون کمترین تعرض به حقوق افراد وارد شوند. همانطور که فرار مالیاتی خیانت به کشور و ملت است مالیات ناعادلانه هم خیانت به مردم است.
وی با تأکید بر اینکه یکی از حوزههای مهم برای اصلاح سیاستهای مالی، اصلاح ساختار مالیاتی است، گفت: نمایندگان گزارشهای مرکز پژوهشها در این زمینه را مورد توجه قرار دهند و پایههای جدید مالیاتی را خلق کنند.
ابوترابیفرد دومین قدم برای اصلاح سیاستهای مالی را کاهش هزینهها عنوان کرد و گفت: در کنار افزایش درآمدهای واقعی باید هزینهها کاهش پیدا کند. چرا که نمیتوان بدون کاهش هزینهها قدمی برداشت.
خطیب نماز جمعه تهران با تأکید بر اینکه کشور همسایه با قدمهای اصولی بر تورم غلبه کرد، گفت: هزینهها را مدیریت کنید تا افزایش حقوقها متناسب با منابع واقعی بودجه تعریف شود.
وی با خطاب قرار دادن نمایندگان مجلس اظهار کرد: افزایش حقوق با دستاندازی به منابع بانک مرکزی یعنی کاهش ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم که این خیانت به ملت ایران است. اینها واقعیات اقتصادی است. در ظاهر به مردم میگوییم 20 درصد حقوقها را افزایش دادیم اما در پس این پرده پیام این است که بیش از 40 درصد ارزش پول شما را پایین آوردیم. این چه اقدامی است؟
ابوترابیفرد با تأکید بر اینکه کاهش هزینههای عمومی باید جزو مسائل اصلی باشد، خاطرنشان کرد: اعتبارات یکی از نهادها در سال 93، 75 میلیارد تومان مصوب مجلس است، اما عملکرد 97 میلیارد تومان است؛ یعنی 28 درصد رشد هزینه! این چه ضابطهای است؟ کشور اینگونه اداره نمیشود. نهادی که میخواهد برای نظام خلق قدرت داشته باشد، باید مصالح و منافع ملت را ببیند.
خطیب نماز جمعه تهران اضافه کرد: بودجه مصوب همین نهاد در سال 94، 119 میلیارد تومان است، یعنی بودجه این نهاد از 75 میلیارد تومان در سال 93 به 119 میلیارد تومان مصوب در سال 94 ارتقا پیدا میکند و این در حالی است که مملکت با مشکلات اقتصادی مواجه است. این در حالی است که عملکرد همین نهاد بیش از 130 میلیارد تومان است. این چه نحوه تخصیص بودجه در کشور است؟ کدام ضابطه اقتضا میکند و کدام قانون این اجازه را میدهد؟
وی گفت: این نهاد دولتی در سال 95 هم 147 میلیارد بودجه برایش مصوب شده، که متناسب با عملکرد بوده نه بودجه مصوب! اما بیش از 160 میلیارد تومان بر اساس عملکرد دریافت میکند. لذا این نهاد دولتی در طول سال 93 تا 98 اعتبارات هزینهای و اختصاصیاش 225 درصد رشد داشته است.
خطیب نماز جمعه تهران با تصریح اینکه باید در جهت کاهش هزینهها حرکت کنیم خطاب به مدیران کشور بیان کرد: شما دغدغه فرزندان و خانواده خود را دارید، اما فرزندان شما در صورتی میتوانند آینده مطمئن داشته باشند که هزینههای کشور مدیریت شود. لذا در برابر افزایش هزینهها بایستید.
ابوترابیفرد بیان کرد: نمیشود با افزایش بدهیهای دولت شاهد کاهش تورم باشیم. این امکان ندارد. باید هزینههای دولت برای کاهش بدهیها کم شود و درآمدهای مشروع مالیاتی افزایش پیدا کند تا بدهیهای دولت کاهش پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه در این چند سال شاهد رشد بدهیهای دولت هستیم، گفت: در بودجه سال جاری 50 هزار میلیارد تومان اسناد خزانه برای استقراض دولت پیشبینی شده است. یعنی 50 هزار میلیارد تومان از منابع بودجه از فروش اسناد مالی به دست میآید که در صورتی میتواند در اقتصاد منشأ اثر باشد که با نسبت صحیح تولید استقراض کرده و در حوزههایی هزینه شود که خلق ثروت میکند، نه در حوزههای جاری.
خطیب نماز جمعه تهران اضافه کرد: 33 هزار میلیارد تومان از این استقراض باید بابت پرداخت اصل و سود بدهیهای سررسید شده در سال 98 اختصاص مییابد.
ابوترابیفرد با تأکید براینکه باید بدهیهای دولت را کاهش داد، خاطرنشان کرد: استقلال بانک مرکزی امروز مطالبه جدی مقام معظم رهبری است. افزایش نظارت قانونمند و سیستمی بانک مرکزی بر بانکهای دولتی و خصوصی ضرورت اصلی و کلیدی انقلاب و نظام است.
وی اضافه کرد: تجدید ساختار مالی و عملیاتی بانکها مطالبه جدی نمازگزاران جمعه است.
خطیب نماز جمعه تهران با اشاره به اینکه درآمدهای اختصاصی مهم است و نمایندگان باید در مسیر واریز این درآمدها به خزانه و تخصیص مجدد آن قدم بردارند، گفت: پیشنهاد مرکز پژوهشهای مجلس مبنی بر اینکه تمام درآمدهای حاصل از نفت به صندوق توسعه واریز شود، درست است. دولت اگر نیاز دارد 14 میلیارد دلار برای کالاهای اساسی را از صندوق توسعه دریافت کند و اگر هزینهها با منابع تطبیق نکرد که نمیکند، مجدداً میتواند به صورت شفاف و با نظارت بانک مرکزی از صندوق توسعه استفاده کند.
خطیب نماز جمعه تهران گفت: امیدواریم نمایندگان مجلس شورای اسلامی آینده کشور و منافع بلندمدت کشور را ببینند. ملاک تصمیم نمایندگان نباید رأی در حوزه انتخابیه باشد باید منافع بلندمدت ملت و کاهش تورم با تولید حداکثری، افزایش درآمدهای مالیاتی باشد و کاهش هزینهها باشد.
انتهای پیام/4034/ن
انتهای پیام/