سناریوهای سارقان برای کلاهبرداری
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، «مثل آبِ خوردن کلاهم را برداشتند» مانند این جمله را ممکن است زیاد شنیده و بهراحتی از کنارش عبور کرده باشیم. این روزها به هماناندازه که سبک زندگی آدمها به کمک فناوری، تنوع و پیشرفت تغییر پیدا کرده، شگردهای کلاهبرداری هم متنوع شده است. طوریکه نقشههایی که برای کلاهبرداری کشیده میشود گاهی آنقدر پیچیده و غیرقابل پیشبینیاند که به قول معروف به عقل جن هم نمیرسد! با این همه باید حواسمان را جمع کنیم چون تنها یک لحظه غفلت کافی است که کلاهبرداران، بتوانند نقشهشان را عملی کنند و ما را با ضرر و زیانی بزرگ و حسرت از دست دادن پساندازمان تنها بگذارند. در پرونده امروز سعی داریم به آن دسته از شگردهای کلاهبرداری بپردازیم که به شکل حضوری و رودررو انجام میپذیرند. کلاهبرداریهایی که در آن شخص فقط با صحبت کردن و چربزبانی، طعمهاش را ترغیب میکند تا وارد دامی گسترده شود و پولش را به باد دهد. فراموش نکنید بیان این شگردها برای پیشگیری از موارد مشابه است پس پرونده امروز را با دقت بخوانید.
اشتباه در مبلغ خرید
این کلاهبرداری حرفهای در پوشش مشتری و توسط دو نفر انجام میشود. در این شگرد، ابتدا شخصی وارد فروشگاه میشود و مبلغی نسبتاً زیاد مثلاً 400 هزار تومان خرید انجام میدهد، کارت میکشد و میرود سپس مدتی بعد همدست آن شخص اول وارد فروشگاه میشود و این بار او به گونهای مبلغ خرید خودش را تنظیم میکند که فقط یک صفر با همدستش اختلاف داشته باشد؛ مثلاً مبلغ 40 هزار تومان خرید میکند و او هم کارت میکشد و میرود سپس حدود نیم ساعت بعد، همان شخص دوم که مبلغ 40 هزار تومان خرید انجام داده است به فروشگاه برمیگردد و رسید شخص اول یعنی مبلغ 400 هزار تومان را به فروشنده نشان میدهد و مدعی میشود که در خریدی که انجام داده است به اشتباه یک صفر بیشتر وارد شده است. از آن جا که نام فروشگاهی که روی رسید درج شده، صحیح است و خرید 40 هزار تومانی همین چند دقیقه قبل انجام شده و معمولاً در ذهن فروشنده به صورت برجستهتری باقی مانده است، فروشنده قبول میکند که اشتباه از او بوده است بنابراین ضمن عذرخواهی مابهالتفاوت مبلغ را به صورت نقدی برمیگرداند، غافل از این که این یک کلاهبرداری فکر شده و حرفهای است که توسط دو کلاهبردار شیاد به اجرا درآمده است.
تعویض کارت بانکی
در این شگرد، ابتدا شخص کلاهبردار از دستگاه عابربانک پول برمیدارد سپس دوباره پشت سر فرد جدیدی که در صف عابربانک قرار گرفته، میایستد و رمز کارت او را به خاطر میسپارد. حالا با صحبت کردن با او و بیان مشکلش از شخص میخواهد، مبلغی پول نقد به او بدهد چون به پول نقد بیشتری احتیاج دارد. در این حالت شخص کلاهبردار پول را میگیرد سپس پشت دستگاه میایستد که برای فرد مدنظر، مبلغ را همان جا کارت به کارت کند. شخص صاحب کارت، شماره کارت را برای کلاهبردار میخواند که او پول را واریز کند اما چند بار این کار تکرار میشود و شخص کلاهبردار مدعی میشود، صاحب کارت شماره را اشتباه میخواند. پس این بار خودش کارت را میگیرد و از روی آن شماره کارت را در دستگاه وارد میکند و مبلغ واریز میشود. بعد هم با احترام، کارت را برمیگرداند. صاحب کارت هم تشکر میکند و میرود اما مدتی بعد متوجه میشود کارتی که به او برگردانده شده، کارت خودش نیست و صرفاً شبیه آن است. در واقع کلاهبردار در فرصت کوتاهی که داشته، کارت را عوض کرده و کارتی شبیه آن را به صاحبش بازگردانده است. این جاست که صاحب کارت، پیامکهای برداشت را دریافت میکند و تا به خودش بیاید، متوجه میشود که کلاهبردار با استفاده از آن کارت، به صورت اینترنتی یا از عابربانک و دستگاه پوز فروشگاه، پول برداشت کرده یا خرید انجام داده است.
فروش جنس تقلبی
این شگرد با استفاده از یک جنس تقلبی و تطمیع افراد انجام میشود. فردی در مکانی عمومی به گونهای با پوشش و لهجه خود وانمود میکند که اهل آن شهر نیست و آن جا غریبه است سپس با شخصی که او را طعمه خود قرار داده است، صحبت میکند و از مشکلی که برایش پیش آمده است، میگوید. مثلاً این که فرزندش در بیمارستان است و او برای درمان به پول احتیاج دارد. او شیء به ظاهر قیمتی مثلاً یک ساعت را عرضه میکند و از شخص میخواهد که آن را بخرد. در همین راستا همدستش وارد کار میشود و با بررسی ساعت وانمود میکند که ساعت بسیار قیمتی است و مبلغی را پیشنهاد میکند. کلاهبردار اول با کسی که تازه از راه رسیده است بحث میکند و میگوید: تو داری دلالی میکنی و به همین علت من ساعت را به دلال نمیفروشم. در این حالت اگر توانسته باشد، اعتماد طعمه خودش را جلب کرده باشد، ساعت را دوباره به او عرضه میکند. در همین مورد پیش میآید که افراد زیادی که فکر میکنند شکار کردهاند و دارند زیر قیمت میخرند، با قیمتهای میلیونی جنس را خرید میکنند، غافل از آن که کلاه بزرگی سرشان رفته است.
ذخیره اطلاعات کارت
اصولاً در بحث رعایت امنیت در استفاده از دستگاه پوز فروشگاهها مهم است که شما خودتان کارت را بکشید و حتماً خودتان شخصاً رمز کارت را وارد کنید. در یکی از شگردهای کلاهبرداری، شخص کلاهبردار که در پوشش یک فروشنده یا پیک موتوری ظاهر میشود، کارت مشتری و رمز کارت او را میگیرد اما دور از چشم شخص، کارت او را افزون بر دستگاه پوز فروشگاهی همزمان در دستگاه دیگری به نام «اسکیمینگ» که قادر است تمام اطلاعات یک کارت را ذخیره کند، میکشد. مثلاً به این شکل که شخص به عنوان پیک موتوری در منازل حاضر میشود و پس از تحویل کالا، هنگام کارت کشیدن به این بهانه که سیم کارت داخل کارت خوان در فضای آپارتمان، آنتندهی لازم را ندارد و تراکنش ناموفق است، کارت را با خودش میبرد و از محل دور میشود و به دور از چشم مشتری، کارت را در دستگاه اسکیمینگ میکشد و به این ترتیب به کلیه اطلاعات کارت دسترسی پیدا میکند. بهترین راه برای پیشگیری از این کلاهبرداری و موارد مشابه، آن است که ضمن دقت همیشگی برای بالا بردن امنیت، باید کارتی که برای خرید دارید متفاوت از کارتی باشد که پساندازتان را در آن ذخیره میکنید.
کلاهبرداری با خودرو
در این شگرد، کلاهبردار تنها با داشتن یک خودرو مانند پراید، افراد زیادی را طعمه خود قرار میدهد. شرح این کلاهبرداری به این شکل است که فرد کلاهبردار با خودروی ارزانقیمتی مانند پراید و زدن اعلامیه مبنی بر فروشی بودن آن، توجه افرادی را که به دنبال خرید خودرو هستند، جلب میکند. پس از تماس مشتریها با شخص، آنها با قیمت بسیار وسوسه کنندهای روبهرو میشوند. پس از چرب زبانیهای فروشنده و بررسی شرایط خودرو توسط مشتری اگر توافق انجام بگیرد، مشتری پول را در اختیار فروشنده قرار میدهد سپس دو طرف برای انتقال سند خودرو به نام خریدار و ثبت آن به دفترخانه مراجعه میکنند و شخص فروشنده پولها را مثلاً توی داشبورد خودرو میگذارد و سوئیچ را هم در اختیار خریدار قرار میدهد. دو طرف در خودرو را قفل میکنند و وارد دفترخانه میشوند اما هنگامی که آن جا رسیدند شخص فروشنده به بهانه نداشتن کپی مدارک یا. .. از دفترخانه خارج میشود. فروشنده که یک سوئیچ یدک همراه خودش داشته و به وسیله آن سوار خودرو شده و همراه پولها صحنه را ترک کرده است.
بستههای دلار تقلبی
در این روش چند کلاهبردار، فردی که دارای تمکن مالی خوبی است را طعمه خودشان قرار میدهند. شخصی که میتواند یک طلافروش، یک بازاری عمدهفروش یا هر شخص پولدار دیگری باشد سپس کلاهبرداران در پوشش گردشگر خارجی به فرد مد نظر نزدیک میشوند و با جلب اعتماد وی با فارسی دست و پا شکستهای از او میخواهند، کمکشان کند، مقداری دلار برایشان تهیه کند. دو سه باری این اتفاق با مبالغ مختلف تکرار میشود، همه چیز خیلی عادی اتفاق میافتد و بدین وسیله اعتمادسازی میشود. حتی ممکن است در ازای این تغییر ارز به شخص پول بیشتری هم بدهند. حالا پس از چند بار انجام این کار، این بار کلاهبرداران به صورت تلفنی از فرد مد نظرشان میخواهند که مبلغ بسیار بیشتری برایشان ارز تهیه کند سپس وقتی به محل قرار میرسند و دلارها را دریافت میکنند، آنها را داخل کیف میگذارند اما در ادامه وانمود میکنند، یادشان رفته است که پول کافی برای تبادل ارز همراه خودشان بیاورند. حالا دوباره کیف را باز میکنند و بستههای دلار را به شخص برمیگردانند و میروند که دوباره پول بیاورند. پس از رفتن آنها وقتی مال باخته بستهها را نگاه میکند، متوجه میشود بستههای دلاری که گردشگرها برگرداندهاند، آن بستههای دلار اصلی نیستند بلکه دلارهای تقلبی هستند که به او بازگشت داده شدهاند.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/