تشکیل ائتلاف ضدایرانی هدف پنهان سفر پمپئو به غرب آسیا
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا - محسن احدی؛ وزارت امور خارجه آمریکا اوایل هفته جاری در بیانیهای اعلام کرد که مایک پمپئو به منطقه خاورمیانه سفر خواهد کرد. مقاصد این سفر که از 8 تا 15 ژانویه (18 تا 24 دی) به طول خواهد انجامید، عربستان سعودی، مصر، اردن، قطر، امارات متحده عربی، کویت و بحرین خواهد بود.
هرچند در این بیانیه درباره سوریه و ایران هیچ صحبتی نشده و تنها به گسترش همکاریهای دوجانبه و اقتصادی تأکید شده است؛ ولی با توجه به همزمانی این سفر با دیدارهای جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا با بنیامین نتانیاهو و رجب طیب اردوغان و گفتگو درباره آینده سوریه، میتوان گفت که محور مذاکرات پمپئو، موضوع خروج سربازان آمریکایی از این کشور خواهد بود.
زلزله سیاسی در آمریکا در پی اعلام خروج سربازان این کشور از سوریه
اواخر سال گذشته میلادی (2018) دونالد ترامپ در تصمیمی که باعث شوکه شدن بسیاری از سیاستمداران آمریکایی و حتی متحدان این کشور شد، به پنتاگون دستور داد سربازان ارتش آمریکا را از سوریه خارج کند. این تصمیم ترامپ در داخل آمریکا به یک زلزله سیاسی منجر شد که در نتیجه آن وزیر دفاع، سخنگو و رئیس کارکنان پنتاگون و همچنین نماینده این کشور در ائتلاف بینالمللی در مبارزه با داعش از مقام خود کنارهگیری کردند.
تبعات این تصمیم منحصر به درون آمریکا نماند و بسیاری از متحدان این کشور در خاورمیانه تصمیم ترامپ را خیانتی مجدد توسط واشنگتن به اعراب دانستند. بسیاری از تحلیلگران عرب معتقدند که حمله آمریکا به افغانستان و عراق و عدمحمایت از حکومتهای عربی در جریان بیداری اسلامی توسط دولتمردان کاخ سفید همه موجب بسط نفوذ و قدرت ایران در خاورمیانه شده است. برخی از حکام عربی نیز تصور میکنند با اعلام خروج سربازان آمریکایی از سوریه بار دیگر واشنگتن منطقه را در اختیار ایران قرار خواهد داد، آن هم در زمانی که اتحادهای منطقهای با تهران ازجمله بقای دولت در سوریه، پیروزیهای مقاومت در لبنان و فلسطین و همچنین همراهی دولت عراق با ایران دست بالا را در منطقه دار اختیار دارند.
قوت قلب پمپئو به متحدان مرتجع
پایگاه خبری «واشنگتن فریبیکن» درباره سفر وزیر امور خارجه آمریکا به خاورمیانه در مقالهای تعداد کشورهایی که پمپئو به آنها سفر خواهد کرد را غیرمعمول دانسته و از لزوم توجه به متحدان منطقهای آمریکا بهخصوص در زمانی که آنها بعد از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از سوریه احساس نگرانی میکنند، صحبت کرد.
فریبیکن ادامه داد: هرچند هنوز برنامه زمانبندی خروج سربازان آمریکایی از سوریه اعلام نشده و این دستور در همان حد پیام ترامپ باقی مانده ولی موج نگرانی را در میان متحدان آمریکایی از تلآویو گرفته تا ریاض در پی داشته است.
عمق نگرانی از تصمیم ترامپ را شاید بتواند از سخنان سوزان رایس مشاور اسبق امنیت ملی امنیت ملی آمریکا در دوران باراک اوباما مشاهده کرد که این خروج را هدیه کریسمس آمریکا به ایران و روسیه دانسته بود. در همین زمان بنیامین نتانیاهو نیز هرچند سعی میکرد که نگرانی خود را از تصمیم ترامپ مخفی کند، ولی در سخنانی درباره لزوم ادامه عملیات در سوریه نشان داد که چقدر از تصمیم آمریکا نگران است.
ترامپ بزرگترین تهدید برای متحدان آمریکا است
روزنامه واشنگتنپست در مطلبی که در 9 دی سال جاری منتشر شد، تصمیمات ترامپ را عاملی تهدیدکننده برای امنیت متحدان آمریکا دانسته که در درازمدت موجب بیاعتمادی جهان به واشنگتن میشود. نیویورکتایمز نیز در همین روز در سرمقاله خود ترامپ را بهعنوان بزرگترین تهدید برای امنیت رژیم صهیونیستی اعلام کرد و افزود: «در زمانی که اسرائیل به بیشترین حمایتها از سوی آمریکا نیازمند است، تصمیم ترامپ بزرگترین عامل تهدید برای این کشور است.»
همه این موارد نشان میدهد که آمریکا برای رفع نگرانی متحدان عرب خود تصمیم گرفته است تا با آنان درباره موضوع سوریه و بهخصوص خروج سربازان آمریکایی از این کشور صحبت کند. فریبیکن معتقد است: پمپئو در این سفر قصد دارد به حکام عرب بقبولاند که آمریکا تصمیمی برای ترک خاورمیانه نداشته و نمیخواهد متحدانش را در مقابل ایران تنها بگذارد. آمریکا میخواهد بگوید که همچنان رهبر خاورمیانه محسوب میشود و نخواهد گذاشت که اقدامات ثباتزدای ایران ادامه یابد.
ایران بزرگترین تهدید برای ثبات آمریکایی در غرب آسیا
به اعتقاد فریبیکن کشورمان خطرناکترین بازیگر منطقه و تهدیدی برای ثبات خاورمیانه است و پمپئو تلاش میکند در سفر خود متحدان آمریکا را برای مقابله با تهدیدات کشورمان همراه و متحد کند.
«عبدالباری عطوان» تحلیلگر مسائل عرب نیز محور سفرهای پمپئو را ایران و مقابله با این کشور دانسته و افزوده است: پمپئو در این سفر تلاش زیادی برای همراه کردن متحدان آمریکا علیه ایران انجام خواهد داد.
ایران محور گفتگوهای پمپئو با کشورهای عربی
هرچند در بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا اهدافی چون رایزنی برای گسترش روابط دوجانبه، همکاریهای اقتصادی، شرکت در همایش استراتژیک دوحه و پیگیری پیشرفت پرونده قتل جمال خاشقجی عنوان شده است ولی به نظر میرسد موضوعاتی چون آینده سوریه، نفوذ ایران در منطقه و معامله قرن در ماجرای صلح فلسطین و رژیم صهیونیستی محور مذاکرات وزیر امور خارجه آمریکا با کشورهای عربی خاورمیانه خواهد بود.
پمپئو در دیدار با نتانیاهو در حاشیه مراسم ادای سوگند رئیس جمهور جدید برزیل در ریودوژانیرو تلاش کرد به وی اطمینان خاطر دهد که واشنگتن بههیچوجه امنیت دوستان خود را فدای تصمیمات لحظهای ترامپ نمیکند و حالا زمان آن فرا رسیده تا قوت قلبی نیز به متحدان عرب آمریکا داده شود.
همچنین به نظر میرسد پمپئو تلاش میکند برای ایجاد ائتلاف منطقهای علیه ایران به اختلاف عربستان سعودی و قطر پایان داده و از گرایش کشورهای عربی به روسیه جلوگیری کند.
این روزها که تزلزل سیاسی فضای واشنگتن را دربر گرفته و بحران عمیق میان سیاستمداران آمریکایی، دولت این کشور را به تعطیلی کشانده، به نظر میرسد سفر مایک پمپئو به خاورمیانه تلاش غریقی است که در حال دستوپا زدن برای جلوگیری از فرو رفتن در باتلاق است؛ تقلایی که بهرغم تلاشهای بیشتر، پایان کار آمریکا را تسریع میبخشد و تیر خلاصی خواهد بود به راهبردهای کاخ سفید در غرب آسیا.
انتهای پیام/4106/4093/
انتهای پیام/