دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
کارشناس اقتصاد فوتبال:

بورس، بهترین گزینه خصوصی‌سازی سرخابی‌هاست

کارشناس اقتصاد فوتبال با اشاره به این‌که بهترین گزینه برای واگذاری سرخابی‌ها، عرضه سهام این دو باشگاه در بورس است، گفت: بورس صورت‌های مالی آن‌ها را شفاف می‌کند.
کد خبر : 349913
139409030902195936571144.jpg

مهدی حاجی‌وند در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا درباره واگذاری تیم‌های پرسپولیس و استقلال به بخش خصوصی گفت: در حال حاضر در کشور ما زیرساخت‌های مناسب برای واگذاری تیم‌های فوتبال به بخش خصوصی وجود ندارد.


این کارشناس اقتصاد فوتبال ادامه داد: در حال حاضر دغدغه عمومی متولیان امر واگذاری و فروش این دو باشگاه به خریداری اهل و همچنین با قیمت بالاست، اما به این نکته توجه ندارند که آیا ما زیرساخت مناسب را برای واگذاری استقلال و پرسپولیس داریم یا خیر؟


نویسنده کتاب خصوصی‌سازی فوتبال با اشاره به این موضوع که وقتی تیمی را به شخصی واگذار کنیم باید تمام امکانات و زیرساخت‌ها از جمله حق پخش، برند، تبلیغات دور زمین، تبلیغات روی پیراهن، حق کپی‌رایت، بلیت‌فروشی و ... را برای صاحب و خریدار آن تیم محفوظ و در نظر بگیریم، تشریح کرد: در حال حاضر در کشور ما امکان رعایت کپی‌رایت، حق برند و حتی حق پخش تلویزیونی وجود ندارد؛ به همین علت بعید است خصوصی‌سازی تیم‌هایی همچون پرسپولیس و استقلال به ثمر برسد و با موفقیت همراه باشد.


وی با اشاره به نمونه واگذاری تیم‌های فوتبالی در گذشته تصریح کرد: در گذشته ما شاهد واگذاری باشگاه فوتبال راه‌آهن بودیم که همین هم امر سبب شد این تیم بعد از گذشت مدتی از صحنه رقابت فوتبال حذف شود.


این استاد دانشگاه با ارائه یک پیشنهاد درباره واگذاری تیم‌های پرسپولیس و استقلال مبنی بر اینکه می‌توان در یک پروسه 3 تا 4 ساله و به‌صورت تدریجی این دو باشگاه در بورس اوراق بهادار معرفی و عرضه شود، تشریح کرد: وقتی شرکتی قرار است در بورس عرضه شود می‌بایست ترازهای مالی‌اش کاملاً شفاف و طی 3 سال متوالی مثبت باشد؛ این در حالی است که با عرضه 10 درصد سهام این دو باشگاه امکان کشف قیمت سهام، آن‌هم به بهترین قیمت ممکن فراهم می‌شود و در نهایت هرکسی می‌تواند سهام این دو باشگاه را خریداری کند. ضمن این‌که این اتفاق به شفاف‌سازی صورت‌های مالی این دو باشگاه نیز کمک شایانی خواهد کرد.


این کارشناس اقتصاد فوتبال افزود: تجربه موفق خصوصی‌سازی باشگاه‌های فوتبال در بورس را می‌توان کشور انگلیس دانست که این موضوع موجب شده تا در حال حاضر یکی از حرفه‌ای‌ترین و پردرآمدترین لیگ‌های دنیا از آن این کشور باشد.


وی اضافه کرد: عرضه موفق سهام باشگاه‌های فوتبال در بورس در این کشور تا جایی پیش رفته است که در حال حاضر سهام بیش از 20 باشگاه فوتبال در انگلیس در بورس پذیرفته‌شده است و حتی در فاصله زمانی سال 1995 تا 1997 در مدت 2 سال، 16 تیم انگلیسی به بورس اوراق بهادار راه یافتند.


حاجی‌وند با تأکید بر اینکه پیش از تعیین نحوه واگذاری سهام این دو باشگاه باید یک مدل مدیریتی برای فوتبال ایران در نظر بگیریم، گفت: در دنیا و در کشورهای پیشرفته فوتبالی مدل مدیریتی متفاوتی وجود دارد، مثلاً در برخی از کشورها از جمله انگلیس مربی باشگاه همه‌کاره است و باید مربی و بازیکن را خودش خریداری کند و مدیریت و سودآوری باشگاه را به عهده دارد؛ در برخی کشورها از جمله آلمان نیز فردی که ۵۰ به‌اضافه یک درصد از سهام باشگاه را در اختیار داشته باشد، مدیریت باشگاه از جمله خرید بازیکن، مربی و حتی استفاده از حق برند بر عهده سهامدار اصلی است؛ به همین علت باید مشخص شود که سبک مدیریتی فوتبالی ما به چه نحوی است تا در نهایت بر پایه آن در خصوص واگذاری استقلال و پرسپولیس و نیز نحوه واگذاری بلوک سهام این دو باشگاه تصمیم بگیرند.


نویسنده کتاب خصوصی‌سازی فوتبال با اشاره به اینکه خصوصی‌سازی و واگذاری باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال در اولویت دولت نبوده و نخواهد بود، تشریح کرد: به نظر می‌رسد دولت قصد واگذاری این باشگاه را ندارد؛ چراکه در بودجه سال آینده دولت برای این دو باشگاه ردیف بودجه در نظر گرفته است.


وی تصریح کرد: ما باید خوشحال باشیم از اینکه این دو باشگاه در حال حاضر دولتی هستند و واگذار نمی‌شوند و نیز به سرنوشت برخی تیم‌ها دچار نمی‌شوند؛ چراکه این دو تیم هر موقع بودجه کم می‌آورند می‌توانند از درآمدهای نفتی و کمک‌های دولتی برای بقای خود استفاده کنند.


انتهای پیام/4092/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب