نمک دریا مصرف خوراکی ندارد/ غنیسازی آرد نانوائیها با ویتامین D
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، زهرا عبداللهی در نشست بسیج همگانی برای مصرف ویتامین D که صبح امروز در ساختمان وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: کمبود ویتامین D شانس ابتلا به بیماریهای غیرواگیردار را بیشتر میکند و اجازه نمیدهد کلسیم جذب بدن شود.
سرپرست معاونت سلامت و تغذیه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: شایعترین بیماری که از کمبود این ویتامین در بدن ایجاد میشود پوکی استخوان است.
وی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۹۳ برنامههای مکملیابی رایگان در شبکههای بهداشت و درمان کشور انجام میشود، ادامه داد: قرصهای 50 هزار واحدی از سوی وزارت بهداشت تأمین و بهصورت رایگان در اختیار نوجوانان، جوانان و افراد سالمند تحت پوشش شبکههای بهداشت قرار گرفت تا به این طریق این گروه از افراد مکملهای ویتامین D را دریافت کنند با کمک آموزشوپرورش نیز در سطح دبیرستانهای دخترانه و پسرانه قرصهای ویتامین D را بهصورت ماهانه در مدارس توزیع کنیم. بررسیها و ارزشیابیهای انجامشده نشان میدهد که این ماجرا اثربخش بوده است.
عبداللهی با اشاره به اینکه بهمیزان قابل ملاحظهای از کمبود ویتامین D کنترل شده است، افزود: اقدامات مداخلهای نیز در این خصوص انجام گرفته است و آن هم اضافه کردن ویتامین D از طریق غذاهای مختلف مانند روغن است؛ بخش آموزش رژیم غذایی نیز از اقدامات دیگر است که در این خصوص انجام میشود.
سرپرست معاونت بهبود و تغذیه وزارت بهداشت در ادامه خاطرنشان کرد: بنا داریم برنامه غنیسازی آرد با ویتامین D را نیز در اولویت برنامهها قرار دهیم و بستر مناسب آن از سال ۱۳۸۶ آغاز شده است.
این مقام مسئول افزود: از سال 1386 کارخانههای آرد تجهیز شده و آرد موردنیاز نانواییها با آهن و اسید فولیک غنیسازی شدهاند و از حالابهبعد ویتامین D نیز به آن اضافه شده و فاز اولش در یک استان شروع به فعالیت کرده است.
وی به بحث نمک و مصرف نمک یددار نیز اشاره کرد و ادامه داد: یکی از نکات بسیار مهم، بحث کاهش مصرف نمک است اما با اینحال همان میزان نمکی که مردم از آن استفاده میکنند، باید یددار و تصفیهشده باشد.
عبداللهی تصریح کرد: در سالهای 68 و 69 شیوع گواتر از 20 تا 70 درصد بین مردم شایع شد و دلیل آن نیز کمبود ید بود. کمبود این ماده مهم سبب ناهنجاریهای ذهنی، عقبماندگیهای ذهنی، مشکلات ناباروری و سقط جنین میشد؛ همچنین سیستم ایمنی بدن تضعیف شده و کمکاری تیروئید سبب مرگ و میرهایی در کشور میشد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: وزارت بهداشت طرح یددار کردن نمک را اتخاذ و اجرا کرد و همه کارخانههای نمک موظف شدند ید را به نمک اضافه کنند. در 30 سال گذشته که روی این موضوع کار شد، بیش از 70 درصد مشکل گواتر برطرف و درحالحاضر آمار شیوع به این بیماری تنها 6 درصد است و وزارت بهداشت با برنامههای مدون توانسته شیوع گواتر را بهوسیله نمک یددار بیش از 90 درصد کاهش دهد.
وی با اظهار تأسف از اینکه در سالهای اخیر بحث غیرعلمی در خصوص مصرف نمک دریا در بین مردم همهگیر شده است، ادامه داد: نمک دریا مصرف خوراکی ندارد چون ناخالصی دارد و دارای عناصر سنگین است و از همه مهمتر اینکه نمک دریا فاقد ید است و در حالت عادی باید 40 گاما ید داشته باشد تا قابل استفاده باشد.
عبداللهی افزود: بههمیندلیل مصرف نمک دریا بههیچعنوان توصیه نمیشود و در صورت اصرار در مصرف این نمک مشکل کمبود ید به میان مردم برمیگردد و باید شاهد مشکلات عدیدهای ازجمله عقبماندگی ذهنی، ناباروری، سقط جنین و کاهش بهره هوشی کودکان باشیم. زیرا مصرف نکردن ید 13.5 امتیاز از بهره هوشی کودکان را کاهش میدهد.
وی ادامه داد: بههمیندلیل اگر وزارت بهداشت در تمام مراحل عرضه، فروش و توزیع نمک دریا بهعنوان مصرف خوراکی با عوامل آن روبهرو شود، بلافاصله برخورد میشود زیرا نمک دریایی که از معاونت غذا و دارو مجوز دارد، برای مصارف درمانی و مشکلات پوستی استفاده شده و در وان یا حمام بهکار میرود.
سرپرست معاونت بهبود و سلامت وزارت بهداشت به برنامه امنیت غذایی و ارتقای کیفیت نان نیز اشاره کرد و افزود: این برنامه بهصورت جدی در دبیرخانه شورای سلامت دنبال میشود و کارگروهی برای بهبود کیفیت نان تشکیل شده است. این گروه تخصصی در زنجیره گندم، آرد تا نان فعالیت و همه مشکلات و چالشهای این حوزه را دنبال میکند.
عبداللهی گفت: قطعاً یکی از اقدامات این کارگروه، اجباری کردن استاندارد نان است که در واقع کیفیت نان بهلحاظ نمک و ویژگیهایی که باید بهصورت استاندارد داشته باشد را بررسی میکند. بهدنبال تفاهمنامه مشترکی که ما با سازمان ملی استاندارد در سال 95 داشتیم، این سازمان هم ما را در امر کنترل همراهی میکند و درواقع استانداردها را بازبینی و بحث جوششیرین و نمک و میزان مصرف آن در نانواییها مورد توجه قرار میگیرد. حتی میزان گندم و آردی که از آن تهیه میشود باید استاندارد و دارای کیفیت لازم باشد.
سرپرست معاونت بهبود و سلامت وزارت بهداشت با تأکید بر اینکه رعایت تغذیه سالم 30 تا 40 درصد از آمار ابتلا به سرطان را کاهش میدهد، ادامه داد: تغذیه درست میزان دیابت را تا 80 درصد و اختلال قند خون را تا 90 درصد کاهش میدهد. رژیم غذایی درست میتواند در جلوگیری از بسیاری از امراض نقش تأثیرگذار داشته باشد.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا در مورد اینکه چطور کاهش مصرف روغن نباتی از سوی مراکز بهداشتی توصیه میشود، اما از سوی دیگر بحث غنیسازی آن با ویتامین مطرح میشود، خاطرنشان کرد: در مورد ید نیز این اتفاق صورت گرفت و ید به نمک اضافه میشد، درحالحاضر نیز توصیه میکنیم مصرف آن را کاهش دهند. روغن و ویتامین D نیز در همین سیکل قرار میگیرند. قطعاً مصرف روغن به کسی توصیه نمیشود اما از آنجا که میزان مصرف ویتامین D موجود در روغن میتواند نیاز بدن به ویتامین D را تأمین کند، ناچار این ماده غذایی غنیسازی شده است.
عبداللهی در همین رابطه به بحث تبلیغات اشتباه در صدا و سیما اشاره کرده و میگوید: بعضی از تبلیغات روغن نباتی گمراهکننده است و به مردم اینگونه القا میکند که روغنهای غنی شده با ویتامین D مشکل ندارند و مردم هر چه بیشتر از آن استفاده کنند ویتامین بیشتری کسب میکنند، درحالیکه این اشتباه است و مصرف روغن مشکلاتی مانند چربی خون و اضافه وزن را بههمراه خواهد داشت و تعادل در مصرف موضوعی است که ما به آن تأکید اساسی داریم.
سرپرست معاونت بهبود و سلامت وزارت بهداشت درخصوص از بین رفتن ویتامین D بر اثر حرارت ادامه داد: در غنیسازی مواد غذایی به بحث هدررفت ویتامین با احتساب افزایش میزان حرارت توجه شده است و این ویتامین به اندازهای به مواد غذایی اضافه میشود که درصورت از بین رفتن مقداری از آن براثر حرارت، مقدار باقیمانده پاسخگوی مصرف مورد نیاز بدن انسان باشد.
انتهای پیام/4087/ن
انتهای پیام/