ارزشیابی عملکرد دولت و سازمانهای دولتی منتشر میشود
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، ارزیابی عملکرد جزو لایفک هر گونه فعالیت و کار اجرایی به شمار میرود. فقدان ارزیابی در ابعاد مختلف سازمان اعم از ارزیابی، استفاده از منابع و امکانات، کارکنان، اهداف و استراتژیها، یکی از علائم بیماری سازمان قلمداد میشود. مطالعات نشان میدهد فقدان نظام کسب بازخورد امکان انجام اصلاحات لازم برای رشد، توسعه و بهبود فعالیتهای سازمان را غیرممکن میسازد که سرانجام این پدیده مرگ سازمانی است.
در طول دو دهه گذشته، معرفی ارزیابی عملکرد یکی از گرایشهای گسترده بینالمللی در مدیریت دولتی بوده است، دستگاههای اجرایی اعم از وزارتخانهها، سازمانها، برای انجام وظایف دولت ایجاد شده است و با توجه به وظایف، مسئولیتها و منابع در اختیار هر یک از واحدهای مذکور، ملزم به پاسخگویی هستند.
ارزیابی عملکرد یکی از مهمترین فرایندهای راهبردی است که ضمن ارتقای پاسخگویی میزان تحقق اهداف و برنامههای هر سازمان را مشخص میکند.
ارزیابی عملکرد بهتر فراگرد، کسب اطمینان از ارتباط برنامهها و خط مشیهای یک دولت یا سازمان چالشهای مهمی است که افراد و جوامع و ملتها با آنها روبهرو هستند. اصول ارزیابی عملکرد برای کسب اطمینان از این است که سازمانها در هر اندازه، شکل یا موقعیتی (خدمات یا محصولاتی مؤثر و اثربخش عرضه میکنند. به تعبیری، ارزیابی عملکرد دولت به نحوه اداره سازمانهای دولتی و غیرانتفاعی اشاره دارد، به گونهای که این سازمانها بتوانند فعال و متناسب با خواستههای جامعه عمل کنند.
رسیدگی به این حد از تنوع و تعدد نیازمند بهرهمندی از مدلهای جامع و در عین حال منعطف است، سیستم ارزیابی دولتی باید با این حد از تنوع، ظرفیت کافی برای رسیدگی به ابعاد گوناگون عملکرد دولت و دستگاههای اجرایی را داشته باشد. ارزیابی عملکرد با چالشها و موانعی نیز مواجه است، زیرا کیفیت ارزیابی عملکرد به شدت تحت تأثیر روشهای استفاده از آن قرار میگیرد؛ بنابراین دادهها، مفروضات و فنون استفاده شده در ارزیابی عملکرد باید با اهداف ارزیابی متناسب و همسو باشد تا اهداف ارزیابی عملکرد دولتی تحقق یابد. همچنین ارزیابی و مدیریت عملکرد از جمله اقدامات مهم در عرصه حکمرانی است که به شدت تحت تأثیر ساختار، مراقبه و موازنه کشورها قرار میگیرد. سطح پیشرفت کشورها در این باره متفاوت است و به نحوی میرسد که کشورهای پیشرفته در زمینه ارزیابی عملکرد در برههای از زمان، تحت تأثیر فشارهای درونی و بومی برای توسعه فرهنگ ارزیابی بیشتر به این مهم پرداختهاند. در همین رابطه اقدامهای مناسبی در کشور ما صورت گرفته است، به طوری که در سالهای اخیر چشمانداز بیست ساله، ترسیم و به تصویب مراجع ذیصالح رسیده و همواره مجموعه سازمانها و نهادهای تصمیمگیر و اجرایی کشور تحقق آن را هدف خود قرار دادهاند، لذا این امر علاوه بر برنامهریزی، لزوم ارزیابی و پایش نظاممند در سطوح و حوزههای مختلف را با نگرش سیستمی برای بررسی میزان تحقق اهداف و انتظارات پیشبینی شده در سند چشمانداز دو چندان نموده است.
امروزه سازمانهای بخش دولتی با چالشهای بسیاری روبرو هستند؛ این سازمانها در تلاشند تا هر چه بیشتر شهروند مدار و پاسخگو باشند و خدمات بهتری با هزینه پایینتری ارائه کنند و اعتماد عمومی را جلب کنند از این رو سازمانهای دولتی باید همواره به بهبود عملکرد خود فکر کنند، بنابراین ارزشیابی عملکرد در این سازمانها از اهمیت روزافزونی برخوردار شده است.
کتاب حاضر مطابق سرفصل شورای برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای درس ارزشیابی عملکرد دولت و سازمانهای دولتی در مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت دولتی در 10 فصل تنظیم شده است. همچنین محتوای این کتاب در دروس دیگر از جمله درس سمینار بهرهوری در بخش دولتی در مقطع دکترای تخصصی مدیریت دولتی منابع انسانی و برای کسانی که با ارزشیابی عملکرد دولت و سازمانهای دولتی ارتباط دارند، قابل استفاده است.
در فصل اول کتاب با کلیات و مفاهیم ارزیابی عملکرد آشنا میشویم، در فصل دوم به ارزیابی عملکرد دولت و سازمانهای دولتی پرداخته شده است، در فصل سوم مدیریت عملکرد توضیح داده میشود، در فصل چهارم اهمیت نظارت و ارزشیابی در محضر قرآن کریم و ائمه معصومین (ع) مورد بررسی قرار میگیرد، در فصل پنجم مدلها و الگوهای ارزیابی عملکرد تشریح گردیده است، در فصل ششم آسیبشناسی، چالشها و مشکلات ارزیابی عملکرد در بخش دولتی توضیح داده میشود، در فصل هفتم ارزیابی عملکرد دولت و دستگاههای اجرایی در ایران مورد بحث و بررسی قرار میگیرد، در فصل هشتم شاخص های ارزشیابی عملکرد به صورت تطبیقی بررسی میشود، در فصل نهم به شاخصهای عمومی ارزیابی عملکرد برنامه تحول نظام اداری پرداخته شده و بالاخره در فصل دهم نحوه تفسیر و تحلیل نتایج ارزشیابی و تنظیم گزارش، مورد مطالعه قرار میگیرد.
کتاب «ارزشیابی عملکرد دولت و سازمانهای دولتی» تألیف جعفر بیکزاد عضو هیئت علمی، فریبا سلطانی و صابر قربانی در 336 صفحه ، شمارگان یک هزار نسخه توسط انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب منتشر میشود.
انتهای پیام/4072/4046/
انتهای پیام/