کشورهای در حال توسعه بازنده اصلی توافقنامه پاریس
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا از مقاومتینیوز، گزارش اخیر سازمان ملل درخصوص افزایش میزان انتشار گاز دياكسيدكربن در جهان نشان داد که بخش قابلتوجهی از کشورها اجرای محدودیتهای توافق پاریس را کنار گذاشتهاند.
هدف از توافق پاریس تلاش برای کاهش فعالیتهای صنعتی کشورها بهمنظور جلوگیری از تغییر اقلیم زمین عنوانشده است. اما مسئله مهم در این میان آن است که اجرای این محدودیتها به یک مانع جدی در مسیر پیشرفتهای صنعتی کشورهای درحالتوسعه تبدیل خواهد شد.
ازاینرو از سال ۲۰۱۵ که بهطور رسمی کشورهای جهان بر سر اجرای محدودیتهایی در شهر پاریس به توافق رسیدند، بسیاری از کشورها به مرور زمان با آن مخالفت نمودهاند.
کشورهای نفتی و کشورهای درحالتوسعه مخالفان جدی توافق پاریس
کشورهایی که با اجرای محدودیتهای توافق پاریس مخالفند بهطورکلی در قالب دودسته «کشورهای تولیدکننده سوختهای فسیلی» و «کشورهای درحالتوسعه» قابلتقسیمبندی هستند.
برخی کشورها از جمله آمریکا، روسیه و عربستان به دلیل نقش بارز نفت و گاز و بهطورکلی سوختهای فسیلی در اقتصادشان، اعمال محدودیتهای توافق پاریس را یک مانع بزرگ برای دستیابی به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در داخل کشورشان میدانند و درنتیجه با آن مخالف هستند.
کشورهای درحالتوسعه همچون برزیل، هند و چین نیز بر این باورند که محدودیتهای توافق پاریس اجازه توسعه بیشتر این کشورها و رسیدن به سطح کشورهای صنعتی غربی را از آنها خواهد گرفت و به این دلیل با اعمال محدودیتهای توافق پاریس مخالفند.
کشورهای توسعهیافته بزرگترین تولیدکنندگان دياكسيدكربن در جهان
همچنین براساس آمارهای جهانی کشورهای توسعهیافته اکنون بیشترین سهم را در انتشار گاز دياكسيدكربن در جهان دارند.
براساس آمار حتی درصورتیکه میزان انتشار گاز دياكسيدكربن بهصورت سرانه در نظر گرفته شود، بازهم کشورهای آمریکا، کانادا و دیگر کشورهای توسعهیافته بیشترین سهم را به خود اختصاص خواهند داد.
در نمودار زیر میزان سرانه انتشار گاز دياكسيدكربن از سوی برخی کشورهای جهان نشان دادهشده است.
براساس نمودار فوق میزان انتشار گاز دیاکسیدكربن در کشورهای توسعهیافته عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی OECD، بیش از ۹ میلیون تن به ازای هریک نفر جمعیت است؛ در حالیکه این میزان برای کشورهای درحالتوسعه بهمراتب پایینتر است و میانگین کل کشورهای جهان در حدود ۴.۳۵ میلیون تن به ازای هر نفر جمعیت محاسبهشده است.
کشورهای در حالتوسعه بازنده اصلی توافقنامه پاریس
کشورهای درحالتوسعه تاکنون سهمی بهمراتب کمتر در انتشار گازهای گلخانهای همچون دیاکسید کربن در جهان داشتهاند.
در این شرایط اعمال محدودیتهای توافق پاریس، که همه کشورها را به کاهش میزان انتشار دیاکسیدكربن از سطح فعلی محدود میکند، آنها را از طی نمودن سریعتر مسیر توسعه بازخواهد داشت و در عمل به سود کشورهای توسعهیافته ختم خواهد شد.
نکته مهم دیگر اینکه براساس توافق پاریس، اجرا یا عدم اجرای تعهدات از سوی کشورها هیچگونه عواقب تشویقی و یا تنبیهی برای آنها درپی ندارد و به همین دلیل بسیاری از کشورها باوجود برنامهریزی برای کنترل فعالیتهای آلاینده، اجرای تعهدات توافق پاریس را از دستور کار خارج کردهاند.
انتهای پیام/4092/4083/خ
انتهای پیام/