یلدا را با چشم و همچشمی بیفروغ نکنیم
به گزارش خبرنگار حوزه میراث فرهنگی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، پس از نوسانات اخیر اقتصادی که باعث کاهش چشمگیر قدرت خرید خانوادهها شده و بهتبع آن اقلام بسیاری از سبد خانوارها حذف شد متأسفانه اثرات فرهنگی خود را هم بهجای گذاشت و در آستانه شب یلدا بسیاری از مردم نتوانستند سفره رنگین شب یلدا را به رخ خانواده هایشان بکشند.
با نوسانات شدید ارزی قیمت تمامی اجناس تحت تأثیر آن قرار گرفت و قیمت بسیاری از اجناس به یکباره با افزایش شدیدی همراه شد.
اگرچه بعد از مدتی با مدیریت بانک مرکزی این نوسانات کمی کاهش پیدا کرده و بازار آرام گرفت اما در این میان قیمت اجناس سر جای خود باقی ماند تا مردم نتوانند این کاهش قیمت ارز را در زندگی و سبد خرید خود لمس کنند.
در پس گران شدن اجناس آنچه که بیشتر رخنمایی میکند گرانی اقلام شب یلدا است. با وجود آنکه رفت و آمد مردم به بازار برای خرید شب یلدا بیشتر شده است اما خرید چندانی صورت نمیگیرد و امسال سفره یلدا نسبت به سالهای گذشته بیرنگ و لعابتر است.
کاهش تولید و سرمازدگی درختان گردو سبب شد که امسال قیمت خشکبار به بیش از 80 درصد افزایش یابد. هر چند قیمت میوه به اندازه آجیل سرسامآور نیست اما باز هم بسیاری از افراد قدرت خرید آن را ندارند.
شیرینی و شکلات هم همین شرایط را دارد و نسبت به قبل بیش از 50 درصد افزایش داشته است و باید گفت این خوراکی دوستداشتنی نیز امسال از سفره یلدای بسیاری از ایرانیها حذف شد.
با وجود آنکه بسیاری از مسئولان و مدیران اتحادیه ها پیش از این اعلام کردند که با متخلفان و گرانفروشان بهصورت جدی برخورد میشود اما هستند کسانی که از غفلت نهادهای نظارتی استفاده کنند و قیمت کالاها را بهاندازهای بالا ببرند که حسرت خرید آنها در دل طبقه متوسط به پایین بماند.
با این همه یلدا جشن باستانی همه ما ایرانیان است و پاس داشتن بلندترین شب سال در کنار تکریم خانواده موضوعی است که اهمیت آن بر کسی پوشیده نیست اما وقتی این شب سرد که شروع زمستان را نوید میدهد از زمانهای قبل بیفروغتر میشود که بخواهیم آن را با تجملات سپری کنیم، موضوعی که قاسم ناصری جامعهشناس اجتماعی و استاد دانشگاه شهید بهشتی آن را دلیل اصلی نگرانی و دلزدگی از این شب عنوان میکند.
این جامعهشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا میگوید: شب یلدا به انسجام اجتماعی و همبستگی ما کمک میکند و سبب افزایش تعاملات اجتماعی و تکریم خانوادهها میشود و بههمین دلیل باید در حفظ این سنت کوشید.
ناصری با اشاره به اینکه باید به سنتهایی که میتواند همبستگی اجتماعی را در ما افزایش دهد توجه ویژه شود، ادامه میدهد: شب یلدا از جمله شبهایی است که میتواند به این همبستگی بیشتر کمک کند زیرا در این شب همه به دیدار بزرگان خود میروند و این دور هم جمع شدنها باعث نشاط و طراوت خانوادهها میشود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر جامعه ما با مشکلات بسیار زیادی دست به گریبان است، ولی تقویت این نوع آداب و رسوم میتواند حداقل کمکی کوچک برای تقویت روحیه اجتماعی باشد، ادامه میدهد: تنگناهای اقتصادی و اجتماعی برای بسیاری از ما وجود دارد و گاهی بهدلیل آنکه خانوادهها نمیتوانند تشریفات این شبها را مهیا کنند این فرصت دور هم جمع شدن را از دست میدهند.
این جامعهشناس ادامه میدهد: لزومی برای برگزاری این رسومات با زرقوبرق و تشریفات وجود ندارد و میتوان در برگزاری چنین رسوماتی اصل را دور هم بودن قرار داد و از تشریفات آن کم کرد.
وی با اشاره به اینکه این وظیفه رسانههاست که این مهم را انجام دهند ادامه میدهد: رسانهها خصوصاً صداوسیما میتواند در کاهش چشم و همچشمی و پاسداشتن چنین مراسمی پیشقدم باشد. لزومی ندارد در برنامههای تلویزیونی برای دکور و نمایش آجیلها و میوههای آنچنانی قرار داده شود. گاهی با یک استکان چای نیز میتوان دور هم جمع شد و اوقات خوشی را فراهم کرد و این نیاز به فرهنگسازی دارد.
وی اضافه میکند: نباید اجازه دهیم گرانیهای اخیر در بازار کشور که منتهی به آخر پاییزِ سرد و همچنین شب یلدا شده سبب شود تا یلدا این جشن باستانی، باستانیتر از همیشه جلوه کند و جالی خالی محبت، صمیمیت و دورهمیهای شلوغ و پر سر و صدا بیشتر از همیشه احساس و لمس شود.
ناصری با اشاره به اینکه فضای مجازی جایی شده که این چشم و همچشمیها افزایش یابد و نتیجهاش کاهش توجه به مراسم چنین شبهایی شود، ادامه میدهد: بهتر است امسال اگر جشنی برگزار میکنید و یا اینکه سفره یلدای رنگارنگی را میچینید از انتشار آن در فضای مجازی خودداری کنید تا در کمرنگ شدن جذابیت این شب برای کسانی که قدرت تهیه آن را ندارند کمک نکرده باشید. امسال شاید سفره رنگارنگی نمیتوانیم پهن کنیم اما میتوان از ظرفیت این شب برای بیشتر با هم بودن استفاده کنیم.
انتهای پیام/4087/ن
انتهای پیام/