دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 آذر 1397 - 13:20

شب یلدا در کشور‌های مختلف دیگر چگونه است

کشور‌های مختلف شب یلدا را با آداب و رسوم متفاوت جشن می‌گیرند که در این گزارش به برخی از آن‌ها پرداخته‌ایم.
کد خبر : 345271
9102523_479.jpg

به گزارش  گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، شب یلدا همواره به عنوان یک جشن کهن ایرانی در حافظه ایرانیان ثبت شده است که بلندترین شب سال یا انقلاب زمستانی را جشن می‌گیرند. 


خانواده‌های ایرانی در شب یلدا دور هم جمع می‌شوند و پس از سرو میوه‌هایی چون انار و هندوانه گوش به داستان‌های بزرگان خانواده می‌سپارند. تفال به دیوان حافظ یکی از رسوم مردم کشورمان در شب یلدا است البته برخی از صاحب‌نظران معتقدند که این کار پاسخی به کنجکاوی مردم درباره آینده است و الزام‌آور نیست اما این تفال یکی از زیباترین تفریحات ایرانیان در شب یلدا محسوب می‌شود.


جشن شب یلدا فقط در ایران نیست بلکه کشورهای بسیاری در این شب با  آداب و رسوم متفاوت دور هم جمع می‌شوند و آغاز زمستان را جشن می‌گیرند.


امیر اسماعیل آذر استاد ادبیات فارسی و عضو کمیسیون هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: شب یلدا فقط در ایران نیست. کشور‌های دیگری هم هستند که یلدا را جشن می‌گیرند. مصریان حدود ۴ هزار سال پیش با زاییده شدن خورشید و هم‌زمان با یلدا، ۱۲ روز جشن می‌گرفتند و اگر جنگ و خشونتی هم در این شب بود، آن‌ها را کنار می‌زدند و با دوستی و مودت و مهر کنار هم قرار می‌گرفتند.


اسماعیل آذر افزود: در فرانسه و سوئد هم شب یلدا را با نام رویون می‌شناسند. این کلمه به معنی بیداری است و مردم در این شب تا بامداد بیدار می‌نشستند.


وی ادامه داد: در جنوب روسیه هم شب‌های یلدا را جشن می‌گرفتند و شیرینی‌هایی به شکل انسان و حیوان درست می‌کردند یعنی شیرینی‌هایشان شبیه‌سازی حیوانات و انسان و... بود. این شیرینی‌ها را بین مردم پخش می‌کردند. آن‌ها اتاق‌های چوبی خود را با چرم می‌آراستند، روی پنجره‌ها پوستین می‌گذاشتند، از سقف پشم می‌آویختند و گندم و حبوبات و تنقلات را هم استفاده می‌کردند. مردم جنوب روسیه در این شب قربانی هم می‌کردند.


 عضو کمیسیون هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: مردم روم باستان اعتقاد داشتند که کیوان یا زحل خداوندان زراعت هستند از این رو ۱۷ تا ۲۳ دسامبر را جشن می‌گرفتند. تاجیکی‌ها هم مراسم شب یلدایشان را با نام چله می‌شناسند. در این روز با غذا و تنقلاتشان  به خانه همسایه‌های خود می‌روند. دور کرسی که به آن صندلی می‌گویند، می‌نشینند و شادی می‌کنند. افغانستانی‌ها هم مثل ایرانی‌ها تنقلات استفاده می‌کنند و دور کرسی می‌نشینند اما فرق آنها با ما این است که  هر کجا دعوت باشند، شب را هم در همانجا می‌مانند و به جای دیگری نمی‌روند.


گفتنی است؛ پاکستانی‌ها در شب یلدا به دعا و نیایش می‌پردازند و حمام زمستانی می‌گیرند؛ مردان پاکستانی این حمام را باید ایستاده انجام دهند که از صبح تا بعد از ظهر آخرین روز پاییز ادامه خواهد داشت. زنان و دختران هم مراسم سنتی حمام را به جا می‌آورند و بعد از این تطهیر، مراسم آتش‌افروزی، جشن و پایکوبی را آغاز و غذایی که از شکمبه بز تهیه شده را سرو می‌کنند.


دونگ‌ژی مراسمی است که مردم شرق آسیا در شب یلدا برگزار می‌کنند. آن‌ها در این شب دور هم جمع می‌شوند و غذایی به اسم تانگ یوآن و کوفته برنجی می‌خورند. ژاپنی‌ها در این روز حمام مرکبات می‌گیرند تا نیرو‌های منفی را از خود دور کنند و در زمستان از سرماخوردگی  در امان باشند.


مردم کره در شب یلدا مایع ویژه‌ای را در اطراف خانه خود می‌پاشند تا ارواح خبیث و نیرو‌های شر را از اطرافشان دور کنند. آن‌ها در این شب غذایی به نام سائیلسیم را می‌خورند. مردم کشور‌های بولیوی، پرو و اکوادور هم در شب یلدا به اصطلاح خورشید را طناب‌پیچ می‌کنند. آن‌ها در این شب  به ارتفاعات می‌روند و در مراسمی آیینی وانمود می‌کنند خورشید را به سنگ‌ها بسته‌اند تا روز‌ها را طولانی‌تر کنند.


مردم برخی از کشور‌های آفریقایی هم با لباس‌های عجیب و غریبی همچون کله گاو، پیکر اسب، شیطان و فرشته و… به خیابان‌ها می‌آیند و موسیقی‌های آیینی خود را می‌نوازند تا به استقبال زمستان بروند.


منبع: باشگاه خبرنگاران جوان


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
رحمانی
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۷:۱۰
۰
امسال شب چله بی آجیلی موج میزنه
قالیشویی ادیب