دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
سه خبر از جشنواره

پیام علی نصیریان به جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی/ پاسداری از این نمایش‌ها از وظایف ماست

علی نصیریان رئیس هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی درآستانه آغاز جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی پیام داد.
کد خبر : 34090

به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از ستاد خبری جشنواره آیینی سنتی، علی نصیریان رئیس هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی در آستانه آغاز این جشنواره، پیامی صادر کرد که به شرح زیر است:


«حفظ و عرضه نمایش‌های آیینی و سنتی ایران که در این روزگار فرسنگ‌ها از آن دور مانده‌ایم و به فراموشی سپرده شده است، از اهم کارهای اساسی اهل فرهنگ و هنر است. این نمایش‌ها پل ارتباطی مردم ایران با ادبیات کهن فارسی و ادبیات عامیانه این سرزمین است و پاسداری از آن از وظایف ماست.


زمانه تغییر کرده و بسیاری از اساتید این نمایش‌ها از دنیا رفته‌اند، ابزار سرگرم‌کننده دیگری جایگزین این‌گونه نمایش‌ها شده‌اند ولی اگر به سبک و سیاق این کار، نمایش‌های تازه ای آفریده شود با مضامین امروز و مسائل مردم، با ذوق و روحیه ایرانی هماهنگ است و بر دل مردم می نشیند چون ایرانی است و از جای دیگری گرفته نشده.


احیای انجمن‌های حامی نمایش‌های آیینی و سنتی، همراهی و کمک به جوانان و به خصوص دانشجویان رشته‌های نمایشی در شناخت این نمایش‌ها و به کارگیری سبک و سیاق این کارها با برگزاری کارگاه‌های نمایشی از کارهای جدّی متولیان امور هنری است.


راه‌اندازی تئاترهایی در شهر برای اجرای این نمایش‌ها در تمام طول سال از اموری است که باید انجام شود تا تداوم نمایش ایرانی حفظ شود. البته نمایش ایرانی فقط این گونه نمایش‌ها نیست و هنرمندان تئاتر این سرزمین از گذشته تا به امروز که با تئاتر دنیای غرب و شرق آشنا شده‌اند و در سبک و شیوه‌های گوناگون ذوق آزمایی‌های فراوان کرده‌اند که متن‌های اجرا شده و نشده آن‌ها موجود است ولی نمایش‌های عامیانه ایرانی نه تنها مکتوب نیست بلکه هیچ دستور العمل مدوّنی از لحاظ شیوه اجرایی ندارد، آن چه بوده و هست از طریق روایت سینه به سینه و استاد شاگردی بوده ولی پژوهشگران امروز کارهای خوبی در این زمینه کرده‌اند که مفید است ولی مهمترین کار در این زمینه ایجاد کارگاه‌های نمایشی برای تمرین و تجربه است. هنرمندان دلسوزی هنوز هستند که در گوشه و کنار چیزهایی آموخته اند و می‌توانند به جوان‌ها منتقل کنند که این رشته از ادب و هنر این سرزمین از بین نرود.


برگزاری این جشنواره هم یکی از کارهایی است که داشتن چنین گنجینه‌ای از ادبیات عامیانه ایران را یادآوری می‌کند. امید است کنجکاوی هنرمندان جوان را برانگیزد و مسئولان و متولیان هنری را بر آن دارد که به این مهم توجه کنند.»


پیش‌فروش بلیت‌های جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی آغاز شد


پیش‌فروش بلیت‌های نمایش بخش صحنه‌ای هفدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی از امروز 28 مرداد ماه از طریق سامانه فروش سایت «تیوال» آغاز شد.


پیش فروش بلیت نمایش‌های شرکت کننده در بخش صحنه‌ای هفدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی از ساعت 12 ظهر امروز چهارشنبه 28 مرداد ماه از طریق سامانه فروش بلیت سایت «تیوال» آغاز شد.


دانشجویان برای تهیه بلیت از تخفیف 30 درصدی برخوردار هستند. نمایش‌های بخش صحنه‌ای هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی در سالن‌های چهارسو و سایه مجموعه تئاترشهر، تماشاخانه سنگلج، تالار حافظ،‌ تالار هنر، تالار محراب و خانه نمایش اداره تئاتر به روی صحنه می روند.


مجلس «کین ایرج» برای نخستین بار در جشنواره آیینی و سنتی شبیه‌خوانی می‌شود


مجلس شبیه‌خوانی «کین ایرج» کاری از علی عزیزی برای نخستین بار در هفدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی شبیه‌خوانی می‌شود.


مجلس شبیه‌خوانی «کین ایرج» کاری از گروه شبیه‌خوانی متوسلان به حضرت علی اکبر (ع) شهرستان گرمسار است. این مجلس برای اولین‌بار و بر اساس برداشتی آزاد از شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی و با نگاهی به طومارهای نقالی توسط علی عزیزی سروده شده است. این مجلس به داستان خونخواهی منوچهر از سلم وتور می‌پردازد.


فریدون سه فرزند به نامهای ایرج، سلم و تور داشت و مملکت خود را بین سه فرزند تقسیم کرد. ایرج که پادشاه ایران شده بود از سوی برادران خود مورد حسد قرار گرفت و به دست ایشان به قتل رسید. از ایرج نواده‌ای به نام منوچهر به یادگار ماند که توسط فریدون پرورش می‌یابد و جوانی برومند و جنگاور می‌شود. سلم و تور لشکری را برای نبرد با منوچهر و ایرانیان مهیا می‌کنند. منوچهر در مقابل توطئه سلم و تور که به مرزهای ایران حمله‌ور شده‌اند عازم میدان نبرد می‌شود. تور بدست منوچهر کشته می‌شود و سلم که در مقابل منوچهر یارای ایستادگی ندارد از دیو سفید و لشکرش مدد می‌خواهد. لشکر دیوان عازم جنگ با ایرانیان می‌شوند. منوچهر توان مقابله با آنها را ندارد و از فریدون کمک می‌خواهد. فریدون نیز گرشاسب، (استاد منوچهر) را به میدان نبرد گسیل می‌دارد. دیو سفید در نبرد با گرشاسب مغلوب می‌شود و به سوی مازندران فرار می‌کند و سلم نیز بدست منوچهر کشته می‌شود. لشکر ایران پیروزمندانه به نزد فریدون باز می‌گردند و منوچهر پادشاه ایران می‌شود.


این مجلس برای نخستین بار توسط علی عزیزی سروده و شبیه گردانی شده است. علی عزیزی پیشتر مجلس شبیه‌خوانی «ضحاک ماردوش» را بر اساس داستان شاهنامه تالیف و شبیه گردانی کرده بود که به عنوان یکی از مجالس برگزیده شبیه‌خوانی در شانزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی سنتی به نمایش در آمد.


وی معتقد است شیوه اجرایی شبیه‌خوانی بستر و قالب اجرایی بسیار مناسبی برای به نمایش در آوردند استان‌های کهن ایرانی است . همانطور که گفته شد این مجلس برداشتی آزاد از داستان شاهنامه است. آنچنان که نقالان نیز در روایت داستان‌های شاهنامه تغییراتی متناسب با شیوه روایی خود اعمال می‌کردند به نظر می‌رسد برای اقتباس از داستان‌های کهن ایرانی در شیوه اجرایی شبیه‌خوانی نیز می‌بایست تغییراتی متناسب با رسانه جدید اعمال گردد تا اثرحائز ارزش‌های روایی و نمایشی شود.


گروه شبیه‌خوانی متوسلان به حضرت علی اکبر (ع) شهرستان گرمسار از سال 1374 فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون در 5 دوره از جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی به عنوان گروه منتخب شرکت داشته است. علی عزیزی شبیه‌گردان و مسئول این گروه متولد 1358 (آبادان) و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد کارگردانی انیمیشن از دانشکده سینما تئاترِ دانشگاه هنر است که علاوه بر فعالیت اجرایی در حوزه شبیه خوانی مقالات متعددی در حوزه پژوهش هنرهای آیینی سنتی و به ویژه هنر شبیه خوانی تالیف کرده است.


هفدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی به ریاست علی نصیریان و دبیری داود فتحعلی بیگی از 4 تا 10 شهریور ماه در تهران برگزار می‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته