مانور سپر عرب، نمایشی در مقابل نفوذ ایران در منطقه است
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، مانور سپر عرب یک در چارچوب تقویت همکاریهای نظامی مشترک بین مصر و کشورهای عربی از سوم الی شانزدهم نوامبر (دوازدهم الی بیستوپنجم آبان ماه) در پایگاه نظامی محمد نجیب و در مناطق آموزشهای هوایی و دریایی در چارچوب دریای مدیترانه برگزار میشود. در این مانور نیروهایی زمینی، دریایی، هوایی، پدافند هوایی، و نیروهای ویژه مصر، عربستان، امارات، کویت، بحرین و اردن حضور دارند و این در حالی است که مغرب و لبنان بهعنوان ناظر در این مانور شرکت میکنند.
در همین راستا با سیدرضا صدرالحسینی کارشناس غرب آسیا به گفتگو پرداختهایم که در ادامه میخوانید.
سیدرضا صدرالحسینی کارشناس غرب آسیا با اشاره به برگزاری مانور اخیر برخی از کشورهای عربی گفت: مانور نظامی کشورهای عربی منطقه با همکاری کشورهایی چون بحرین، اردن، امارات و عربستان در مصر همراه با همکاری مصر به نام ستاره درخشان 2018 برگزار میشود. تفاوتهایی با مانورهای قبلی دارد که شامل مشارکت آمریکا انگلیس، ایتالیا، فرانسه، یونان در این مانور است.
آمریکا با کمک دلارهای نفتی به دنبال ناتوی عربی است
وی ادامه داد: بهنظر میرسد آمریکاییها با کمک دلارهای نفتی عربستان بهدنبال ناتوی عربیاند. این اتفاق در شرایطی اتفاق میافتد که به دنبال همکاریهای منطقهای در مقابل قدرت و نفوذ ایران در منطقه هستند همانطور که چندین بار ترامپ اعلام کرده بود هزینه امنیتی کشورها منطقهای خلیج فارس را خودشان باید بپردازند و اکنون بهنظر میرسد این رزمایش پرداخت بخشی از این هزینهها است. آنها برای موضوع هماهنگیهای بیشتر و ارتقاء توانمندیهای نظامی خودشان این کار را با حضور کشورهای خارج از منطقه انجام میدهند.
کارشناس غرب آسیا گفت: این مانور نظامی در سلسله مانورهای ستاره درخشان قرار دارد که هر دو سال یکبار برگزار میشود، البته هر سال تعداد کشورها متفاوت است، این مانور امسال بنام «سپر عرب یک» نامگذاری شده است و دو کشور لبنان و مراکش نیز بهعنوان ناظر در این مانور حضور دارند.
وی ادامه داد: موضوع ناتوی عربی چیزی است که کشورهای عرب خلیج فارس و بهخصوص عربستان و امارات دهههاست بهدنبال آن هستند و بهویژه این تلاشها بعد از جنگ سرد تشدید شد، ولی آمریکاییها تاکنون زیربار آن نرفتهاند و بعید است این موضوع به شکلی که آنها میخواهند پیش برود.
شعارهای توخالی سران کشورهای عربی در زمینه قدرت نظامی
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: این که آمریکا آنها را تشویق کند که سلاح بیشتری بخرند و ارتشهای خود را تقویت کنند (با ملاحظه سیاست دیرپای آمریکا مبنی بر QME یا حفظ برتری کیفی نظامی رژیم صهیونیستی در منطقه) چیز عجیبی نیست و تغییری هم محسوب نمیشود. این که اردن و مصر هم به این تلاشها بپیوندند (که آن هم محل تردید است بهویژه درباره مصر) این هم موضوعی است که احتمالاً آمریکاییها تشویق خواهند کرد. ولی دادن تضمین امنیتی به ماجراجوییهای احتمالی کشورهای حاشیه خلیج فارس و تجربه ارتش رژیم پهلوی در ایران به شیوه ای که چتر امنیتی آمریکا این کشورها را در بر بگیرد (مشابه چتر امنیتی آمریکا برای اروپای غربی در دوران جنگ سرد) بسیار بعید است.
صدرالحسینی با اشاره با ناکار آمدی ناتو عربی و عدم توان واقعی آنها برای مشارکت نظامی گفت: علاوه بر بیمیلی و اکراه شدید آمریکا و بهویژه پنتاگون، کشورهای حاشیه خلیج فارس هم تمایل و توان واقعی برای مشارکت مدنظر آمریکاییها را ندارند. هر از گاهی لفاظیهایی توخالی دارند، ولی در عمل اقدامی نمیکنند. مثلاً الجبیر (وزیر خارجه عربستان) در سال 2015 گفت صدهزار نیروی رزمی به سوریه میفرستند!!! که پنتاگون استقبال کرد و حتی در امپراطوری رسانهای خود بر سر این موضوع سر و صدای بزرگی بهراه انداختند اما در همان زمان تحلیلگران آشنا به واقعیتهای صحنه اعلام کردند اینها صرفاً مانور کلامی است و هیچ واقعیتی در این شعارها به عینه دیده نخواهد شد؛ یا اعلام چندباره ائتلافهای نظامی در طول سه سال گذشته توسط عربستان که بیشتر بر روی کاغذ بود و ... حتی ائتلاف برضد مردم استقلالخواه یمن نیز هیچگاه از مرز سه کشور تجاوز نکرد و همین امر باعث فروپاشی اقتصاد عربستان شده است.
وی تصریح کرد: اخبار جسته و گریخته این روزها هم حاکی از این است که این موضوع مطابق میل عربستان و امارات طی روزهای گذشته پیش نرفته و اگر هم به احتمال کم پیش برود بعید است دولت آمریکا یا بوروکراسی فعلی با آن همراهی کامل نماید؛ گذشته از این، چالش اساسی نبود نیروی نظامی کارآمد در این کشورها و مهمتر از آن بیکار شدن شرکتهای امنیتی مانند بلک واتر است که هرگز اجازه تشکیل ارتشهای حرفهای و کارآمد را به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نخواهد داد.
منبع: خبرگزاری حوزه
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/