علی مطهری: وقتی سخنرانی در دانشگاه نیازمند اجازه نهاد خاص باشد یعنی دانشگاه، آزادی ندارد/ تأکید داریم که به اتهام آمرانِ حادثه شیراز هم رسیدگی شود
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در دیدار با جمعی از فعالان سیاسی استان فارس که شامگاه یکشنبه 18 مردادماه در محل خانه موزه شهید مطهری برگزار شد، اظهار کرد: اگرچه حادثه شیراز، حادثه تلخی بود؛ اما منشأ خیر شد تا آن فضای خیلی تندی که در استان فارس وجود داشت بعد از این حادثه و به خاطر آثار آن در کل کشور، شکسته شود.
افرادی که بازجویی میشوند در بازجوییهای خود به صراحت گفتهاند که ما دستور سازمانی داشتیم که از ورود علی مطهری به شیراز به هر نحو ممکن جلوگیری کنیم |
وی گفت: اتفاقاتی هم که بعد از آن حادثه رخ داد، از جمله تغییر استاندار، تا حد زیادی معلول آن حادثه بود.
به گزارش آنا، اسفندماه سال گذشته، علی مطهری به دعوت انجمن فرهنگ و سیاست دانشجویان دانشگاه شیراز به این شهر سفر کرده بود که در بدو ورود مورد هجوم نیروهای خودسر قرار گرفت. این اتفاق با واکنشهای زیادی همراه بود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: ما خوشحالیم که فضای افراط و تندروی و دوستیهای جاهلانه برای انقلاب، شکست.
وی ادامه داد: ریشه اینگونه حوادث دو چیز است؛ از یک طرف جهل برخی دوستان و از طرف دیگر نفاق و شیطنت عدهای دیگر که دسته اول را ابزار دست خود برای اهدافشان قرار میدهند.
مطهری گفت: مطمئنا افرادی که در آن روز در خروجی فرودگاه به من حمله کردند بچههایی هستند که دوستدار انقلابند و به عنوان دفاع از انقلاب آنجا آمدند و به خیال خودشان دارند کار خوبی برای انقلاب انجام میدهند؛ در حالی که دارند ضربه میزنند و خودشان هم توجه ندارند.
وی تصریح کرد: آن افرادی که فکر اینها را میسازند و اینها را تحریک میکنند و آنان را ابزار رسیدن به هدفهای خود قرار میدهند، مقصر اصلی هستند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به دادگاه رسیدگی به متهمان حمله به وی در شیراز گفت: در دادگاه مزبور تأکید داریم که به اتهام دستوردهندگان و آمرانِ عاملان حادثه شیراز هم رسیدگی شود. اینگونه نباشد که همین چند نفر احکامی برایشان صادر شود و هیچ کاری با دستوردهندگان و آمران نداشته باشند. قطعا جرم آنان سنگینتر است.
مطهری گفت: افرادی که بازجویی میشوند در بازجوییهای خود به صراحت گفتهاند که ما دستور سازمانی داشتیم که از ورود علی مطهری به شیراز به هر نحو ممکن جلوگیری کنیم.
وی تأکید کرد: ما تلاش میکنیم تا آنجایی که قدرت داشته باشیم این موضوع پیگیری شود؛ چون آن را یک موضوع ملی میدانیم و نه یک موضوع شخصی.
به گزارش آنا، مطهری ادامه داد: اتفاق مهمی برای شخص من نیفتاده است اما نفس این کار برای کشور یک بیماری است که باید درمان شود. اینکه ما فکر کنیم با جلوگیری از اظهارنظر مخالفانِ فکر خود، به انقلاب خدمت میکنیم یک اشتباه بزرگ است.
وی با اشاره به نقش شهید مطهری در تبیین اندیشه و آرمان انقلاب اظهار کرد: در همان روزهای اول پیروزی انقلاب اسلامی، شهید مطهری بارها راجع به این موضوع صحبت کردهاند که جوانان ما فکر نکنند با جلوگیری از اظهارنظر مخالفان، به انقلاب خدمت میکنند.
مطهری اضافه کرد: از اسلام فقط با یک نیرو میشود دفاع کرد و آن هم آزادی دادن به مخالفان و در مقابل، پاسخ دادن به آنهاست. اسلام از همین طریق تا امروز زنده مانده است و اگر قرار بود از همان ابتدا اجازه صحبت به منتقدان و مخالفان ندهند الان اثری از اسلام نبود.
یعنی هر فردی که در دانشگاه میخواهد سخنرانی کند باید از طرف آن نهاد خاص به او اجازه بدهند؟ این معنی ندارد. این مصوبه دیگر مصوبه نیست. یعنی یک نهادی که خودش مسئول حفظ امنیت است، میگوید اگر فلانی بیاید برنامه را بههم میریزیم و سایر اعضای شورای تأمین نیز به ملاحظه او رأی منفی بدهند و بعد اعلام کنند که شورای تأمین مخالفت کرد |
مطهری گفت: امیرالمؤمنین در دوران خلافت بیشترین آزادی را به مخالفان خودش داد. بزرگترین دشمن ایشان خوارج بودند. تا زمانی که آنها دست به سلاح نبردند حضرت هیچگونه محدودیتی برای آنان قائل نشد و حتی حقوق آنها را از بیتالمال قطع نکرد، در اظهارنظر آزاد بودند و پای منبر ایشان اعتراض و گاهی توهین میکردند؛ در حالی که ایشان خلیفه مسلمین بود. گاهی اصحاب میخواستند متعرض آنها شوند و حضرت مانع میشدند و میفرمودند که با تندی و عصبانیت حجتهای خدا اقامه نمیشود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اینکه عدهای بگویند فلانی چنین نظریاتی دارد و ممکن است بیاید این حرفها را بزند و بنابراین ما جلوی او را میگیریم و کسی حق ندارد به شهر وارد شود مگر اینکه ما اجازه بدهیم؛ این مسائل واقعا باید منسوخ شود و راه آن هم، مقاومت است.
مطهری با اشاره به حادثه شیراز در اسفندماه سال گذشته اظهار کرد: اولا شورای تأمین، مصوبهای در مورد سخنرانی من نداشته است بلکه تنها یک توصیه بوده که اگر برگزار نشود بهتر است. اما باز هم فرض کنید که مصوبهای بوده است؛ مصوبه به چه معناست؟ یک زمانی میگوییم که اگر فلانی به شهر ما بیاید مردم عادی دو دسته میشوند و به جان یکدیگر میافتند و امنیت شهر به خطر میافتد؛ در این صورت شورای تأمین میگوید صلاح نیست که چنین برنامهای اجرا شود. این تصمیم درست است. ولی زمانی یک نهادی از حکومت که خود از اعضای شورای تأمین است میگوید که اگر فلانی بیاید ما جلسه را بههم میریزیم و چنین و چنان میکنیم، بنابراین صلاح نیست که فلانی به عنوان سخنران بیاید؛ آیا اینجا دانشگاه باید قبول کند؟ یعنی هر فردی که در دانشگاه میخواهد سخنرانی کند باید از طرف آن نهاد خاص به او اجازه بدهند؟ این معنی ندارد. این مصوبه دیگر مصوبه نیست. یعنی یک نهادی که خودش مسئول حفظ امنیت است، میگوید اگر فلانی بیاید برنامه را بههم میریزیم و سایر اعضای شورای تأمین نیز به ملاحظه او رأی منفی بدهند و بعد اعلام کنند که شورای تأمین مخالفت کرد. این یعنی دانشگاه، آزادی ندارد و دیگران باید برای آن مشخص کنند که چه فردی بیاید و چه فردی نیاید. لذا ایستادگی دانشگاه در این مسئله به نظر من درست و لازم بوده است.
وی تأکید کرد: در گذشته هم در شیراز چنین اتفاقاتی افتاده بود و به نظرم کار دانشگاه شیراز درست بود؛ بالاخره یکجا باید در مقابل این رویه ایستاد.
مطهری گفت: البته اول میخواستند بگویند که فلانی با علم به اینکه شورای تأمین مخالفت کرده است آمده تا درگیری ایجاد شود؛ در حالی که هیچکس به من خبر نداد که مصوبهای هست یا نیست، نه استاندار به من گفت و نه وزارت اطلاعات.
به گزارش آنا، وی ادامه داد: به من گفتند که برنامه مجوز دارد. من فکر میکردم از آنجایی که در شیراز اختلافها و دخالتها زیاد است، حداکثر در جلسه سخنرانی، عدهای سؤالات و انتقاداتی داشته باشند؛ خب در اینگونه موارد، ما معمولا افراد را میخواهیم که پشت تریبون بیایند و حرف خود را بزنند، ولی اینکه عدهای غیردانشجو با برنامه قبلی بیایند جلوی فرودگاه و با آجر و سنگ و گوجه فرنگی و گاز فلفل حمله کنند چیز عجیب و غریبی بود که فکر کردم خواب میبینم.
نماینده مردم تهران در بخش دیگر از سخنان خود گفت: ما باید از نهضت و انقلاب خود دفاع کنیم و مراقب باشیم که انقلاب به انحراف کشیده نشود. همیشه انقلابها به دست یک عده فرصتطلب که میآیند شعارهایی تندتر از شعارهای اولیه انقلاب میدهند و جای انقلابیون راستین را میگیرند، از راه خودش منحرف شده است. بالاتر از انقلاب صدر اسلام که نداریم، آن انقلاب به تدریج از مسیر خود منحرف شد و بعد از 50 سال نوه پیامبر را کشتند. این انحرافها به مرور ایجاد شد؛ اول در زمان عثمان بیعدالتیها شروع شد و بعد در زمان معاویه و بعد هم واقعه کربلا.
مطهری افزود: اگر ما کوتاهی کنیم و توجه نداشته باشیم ممکن است انحراف ایجاد شود؛ همانطور که انقلاب مشروطه به انحراف کشیده شد و عینالدولهها پستها را گرفتند و ستارخانها و باقرخانها در گوشه عزلت از دنیا رفتند.
نماینده مردم تهران در مجلس تأکید کرد: امروز هم باید مراقب باشیم که فریب افرادی را که شعارهای تند میدهند نخوریم و با آنها مقابله کنیم و بگوییم شما اشتباه میکنید.
وی گفت: انشاءالله از آرمانهای انقلاب، از مسئله عدالت، آزادی بیان و استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دفاع کنیم و وظیفه خود را در قبال زحماتی که برای این انقلاب کشیده شده انجام دهیم.
مطهری با اشاره به علل پیدایش گروههای افراطی اظهار کرد: یک علت آن این است که عدهای اساسا زحمتی برای انقلاب نکشیدهاند و شاید سنشان اقتضا نمیکند که بدانند این انقلاب چگونه به دست آنها رسیده است؛ لذا قدر این انقلاب را نمیدانند و ایجاد تفرقه میکنند. زمانی من به یکی از این افرادی که خیلی تند صحبت میکرد و به انقلابیون اولیه همچون مرحوم آیتالله منتظری و آقای هاشمی توهین میکرد، گفتم زمانی که اینها در زندان بودند و شکنجه میشدند، شما یا هنوز به دنیا نیامده بودی و یا نوزاد بودی و پستانک در دهانت بود؛ الان میآیی اینگونه توهین میکنی که فلانی چنین است و چنان است. این زشت است. این رفتار به این خاطر است که نمیداند و درجریان این انقلاب نبوده است.
اگر ما کوتاهی کنیم و توجه نداشته باشیم ممکن است انحراف ایجاد شود؛ همانطور که انقلاب مشروطه به انحراف کشیده شد و عینالدولهها پستها را گرفتند و ستارخانها و باقرخانها در گوشه عزلت از دنیا رفتند |
وی اضافه کرد: حالا عدهای تازه به دوران رسیده آمدهاند و میخواهند مسیر انقلاب را تغییر دهند و از انقلاب یک چهره خشن، غیرمنطقی و غیرقابل دفاع نشان دهند. ما وظیفه داریم در مقابل اینها بایستیم.
مطهری در ادامه جلسه در پاسخ به سؤال یکی از حضار مبنی بر اینکه «آیا مجلس طرحی برای جلوگیری از ردصلاحیتهای گسترده دارد؟»، گفت: نه، طرحی در دستور کار نیست اما صحبتهایی هست و طرح اولیهای وجود دارد. در قانون اولیه، شورای نگهبان باید صرفا بر اساس استعلامهای چهارگانه وزارت اطلاعات، دادگستری، نیروی انتظامی و سازمان ثبت احوال قضاوت و اظهارنظر میکرد. ولی بعد شورای نگهبان اصل 99 قانون اساسی را به معنی نظارت استصوابی تفسیر کرد یعنی آنچه که ما خودمان به آن برسیم و احراز صلاحیت کنیم، و الان برای خود مسیرهای جدیدی برای کسب اطلاعات ایجاد کردهاند که در مورد افراد تحقیق کنند. قاعدتاً شورای نگهبان با آن طرح مخالفت خواهد کرد. البته اگر مجلس پافشاری کند، به مجمع تشخیص مصلحت نظام میرود و در صورت تصویب مجمع به صورت قانون درمیآید ولی با این فرصت کم بعید است که چنین اتفاقی برای این انتخابات رخ دهد.
نماینده مردم تهران گفت: من معتقدم که خیلی نباید به مسئله ردصلاحیتها توجه کرد. باید افراد مستقل و خوشفکر اصلاحطلب و اصولگرا در انتخابات شرکت کنند و به میدان بیایند؛ فراوانی کاندیداها میتواند مؤثر باشد.
وی همچنین در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه «ریشه موضعگیری و مانعتراشی دلواپسان چیست؟»، اظهار کرد: من شخصا معتقدم که عدهای در کشور ما نمیخواهند شرایط گذشته تغییر کند؛ چون در آن شرایط میشد خیلی محدودیتها ایجاد کرد و خیلی از کارهای سیاسی و اقتصادی را راحتتر انجام داد. لذا این شرایط برای آنها ایدهآل است و تا حد ممکن تلاش دارند این دوره تمام نشود و فضا تغییر نکند. البته بعید است موفق شوند چون آگاهی و اراده مردم بالاخره کار خود را خواهد کرد و تحولاتی که در جامعه اتفاق میافتد اجازه کار را به اینها نخواهد داد.
در ابتدای این جلسه، سید علیاکبر صفوی، قائممقام رئیس دانشگاه شیراز در سخنانی، ضمن عذرخواهی از علی مطهری به خاطر حادثه اسفندماه سال گذشته اظهار کرد: پدر شما در رژیم گذشته با وجود اینکه نماینده امام خمینی(ره) بودند با تکریم در شیراز سخنرانی کردند، اما حالا در شرایطی که سالها از پیروزی انقلاب و استقرار نظام جمهوری اسلامی گذشته، متأسفانه عدهای تندرو که به فکر آبروی نظام نیستند به شما بیحرمتی کردند و آبروی شهر را بردند.
من معتقدم که خیلی نباید به مسئله ردصلاحیتها توجه کرد. باید افراد مستقل و خوشفکر اصلاحطلب و اصولگرا در انتخابات شرکت کنند و به میدان بیایند؛ فراوانی کاندیداها میتواند مؤثر باشد |
صفوی گفت: شاید با اظهار ندامت این افراد فضای بهتری حاکم شود.
وی با تقدیر از نوع نگاه علی مطهری به مسائل جاری کشور، تأکید کرد: با جرأت میتوان گفت که بازگشت بسیاری از جوانان به ارزشهای انقلاب متأثر از رفتارهای شماست.
در ادامه این مراسم، محمدحامد سلیمانزاده، عضو انجمن فرهنگ و سیاست دانشجویان دانشگاه شیراز هم در سخنانی گفت: امروزه از ظرفیت دانشگاهها برای ساخت سیاست و قدرت استفاده نمیشود و دانشگاهی که قرار بود مارکسیستها هم برای ابراز عقیده آزاد باشند الان برای اظهارنظر فرزند یکی از بنیانگذاران انقلاب هم فضا بسته شده است.
همچنین، اصلاحطلبان فعال استان فارس در پایان این نشست، از علی مطهری درخواست کردند با جدیت پیگیر پرونده حادثه شیراز باشد و در این مسئله کوتاهی نکند.
انتهای پیام/