صالحی: عدالت فرهنگی مستلزم تفویض و واسپاری اختیارات به استانهاست
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی در این نشست ضمن تشکر از حضور مدیران کل فرهنگ و ارشاد استانها عنوان کرد: «هدف اصلی از برگزاری این اجلاس که سال گذشته برای نخستین برگزار شد، تمرکززدایی از فعالیتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تحقق عدالت فرهنگی در سراسر کشور بود.»
مدیران خوب صرفا در تهران نیستند
وی افزود: «عدالت فرهنگی دارای مولفههایی است. نخستین مولفه آن تفویض و واسپاری فعالیتها به نفع حضور تشکلها و نهادهای استانی است. باید به این باور مشترک برسیم که نهادهایی در استانها حضور دارند که می توانند فعالیتهای مرکز را انجام دهند.»
معاون امور فرهنگی با تاکید بر واسپاری فعالیتها به استانها گفت: «در یکسال گذشته بحث تفویض اختیارات به استانها دنبال شده و به عنوان یک باور درونی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جاری است. باید به سمت واسپاری هر آنچه که میتوان تفویض کرد پیش برویم. این یک نگاه قاطع، جدی و عدول ناپذیر است که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیری میشود.»
صالحی مشارکت استانها در برنامهریزیهای فرهنگی را مولفه دوم عدالت فرهنگی دانست و گفت: «استانهای کشور باید در تصمیم سازی، ایده سازی و حل مشکلات کشور همکاری داشته باشند. باید به سمتی برویم که هم در تصمیمات کلان فرهنگی و هم در حل مشکلات فرهنگی از ظرفیت استانها به نحو احسن بهرهبرداری کنیم. معتقدم که مدیران خوب صرفا در تهران نیستند و نباید از شبکه وسیع استانی مدیران غافل بمانیم.»
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته از سوی معاونت امور فرهنگی برای تحقق این امر گفت: «با همین نگاه در یکسال گذشته اتفاقاتی رخ دادند که از جمله آنها برگزاری نشست تخصصی مدیران کل فرهنگ و ارشاد استانها با معاونت امور فرهنگی به میزبانی شهر تبریز بود. پس از برگزاری این نشست، 83 مصوبه تصویب شد و مورد پیگیری قرار گرفت. همچنین شورای تعاملات استانی شکل گرفت که به منظور کمک در امر تصمیم سازی ایجاد شد. هدف از این اقدامات این بود که هیچ آییننامه و مقرراتی بدون مشارکت استان ها پیش نرود.»
معاون امور فرهنگی درباره سومین مولفه عدالت فرهنگی در کشور گفت: «مولفه سوم که اهمیت جدی دارد توزیع منابع و برنامه هاست. باید شاهد عدالت توزیعی منابع در استانها باشیم و تلاش من این بوده است که در برنامهریزی به سوی این موضوع حرکت کنیم. برای این منظور در سال 1393، 34% از منابع مالی معاونت در تفاهمنامههای آشکار استانی قرار گرفتند. از سوی دیگر توزیع برنامهها و منابع محدود به این 34% نیست و در توزیع مالی غیر آشکار نیز این هدف دنبال شده است.»
وی افزود: «برای مثال عقد تفاهمنامه با وزارت آموزش و پرورش با اعتباری بالغ بر 860 میلیون تومان به منظور تجهیز کتابخانههای کلاسی در استانهای مرزی کشور یکی از این اقدامات بود. با همین نگاه عدالت محور توزیع بن کارتهای الکترونیکی خرید کتاب نیز با توزیع جغرافیایی و گستره مراکز دانشگاهی در سراسر کشور انجام شد. در حال حاضر نزدیک به 50 تا 60 درصد از منابع مالی معاونت امور فرهنگی در استانها مصرف میشود که گام مهمی در ایجاد عدالت فرهنگی در کشور است.»
حمایت از فعالیتهای مشترک مرزی در 5 نقطه کشور
همچنین معاون امور فرهنگی در این نشست از حمایت معاونت امور فرهنگی از طرحهای مشترک استانها در مناطق مرزی کشور خبر داد و گفت: «استانهای مرزی شمال، جنوب، شرق، غرب و شمال غربی کشور با ارایه طرحهای مشترک و پس از تایید و بررسی در شورای تعاملات استانی، میتوانند از حمایتهای معاونت امور فرهنگی برخوردار شوند.»
وی افزود: «همچنین اعتبار مناسبی جهت تقویت دیپلماسی فرهنگی در نظر گرفته شده است. در این راستا استانهای مرزی کشور با شناسایی ظرفیت کشورهای همجوار در صورت ارایه طرح مناسب، مورد حمایت قرار میگیرند. در این طرح انجام فعالیتهای فرهنگی در کشورهای همجوار مورد نظر میباشد تا از این طریق شاهد گسترش روابط فرهنگی در کشورهای همجوار باشیم.»
حضور پر رنگ استانها در پایتخت
وی در پایان عنوان کرد: «معتقدیم که حضور استانها در تهران باید پر رنگتر شود. باید ظرفیت استانها در مرکز دیده شود. یکی از اقدامات صورت گرفته در این راستا، برگزاری 11 نشست مربوط به استانها در بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بود تا استانها ظرفیتهای خود را در مرکز به نمایش بگذارند. در معاونت امور فرهنگی به تبع سیاستهای دولت تدبیر و امید، تاکید بر عدالت فرهنگی است و این سه مولفه به جد پیگیری خواهند شد. امیدورایم که در ادامه نیز این سه مولفه را پربارتر و با شتاب بیشتر جلو ببریم.»
در ادامه صفیپور مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان آذربایجان شرقی به ارایه آماری از روند مصوبات معاونت امور فرهنگی در استان تبریز پرداخت و میزان محقق شدن مصوبات در استانها را تشریح کرد.
در پایان این اجلاس نیز مدیران کل فرهنگ و ارشاد استانها با امضاء نامهای خطاب به علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از زحمات سید عباس صالحی و مدیران ستادی معاونت امور فرهنگی در برگزاری این نشست و پیگیری مصوبات اجلاس نخست در سال گذشته تقدیر و تشکر کردند.
انتهای پیام/