دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
حجت‌الاسلام شیرمردی:

امام رضا (ع) نهال تشیع را در منطقه به زیبایی غرس کردند

کارشناس مسائل مذهبی گفت: آغاز دوران امامت امام رضا (ع) در اسلام، رنسانس ایجاد کرد و باعث شد تحول چشمگیری در عالم اسلام و بشریت ایجاد شود.
کد خبر : 323975

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سید یدالله شیرمردی در گفتگو با خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا با اشاره به سالروز شهادت حضرت رضا (ع) گفت: آغاز دوران امامت امام رضا (ع) در اسلام، رنسانس ایجاد کرد و باعث شد تحول چشمگیری در عالم اسلام و بشریت ایجاد شود.


وی افزود: در زمان حضرت رضا (ع) جهان اسلام از آفریقا تا لیبی و مصر، از شام عراق تا عمان، عربستان و هند و ... را شامل می‌شد. در چنین عصری حضرت به سرزمین مرو تشریف آوردند و با حضور خودشان و مهاجرت به سرزمین مرو، تحول اساسی در اسلام به‌وجود آورد.


معاون بازرسی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه تصریح کرد: وجود مبارک ایشان در مدینه منوره در کنار قبر مطهر جد بزرگوارشان حضرت نبی مکرم اسلام (ص)، انقلاب عظیم علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را ایجاد کرد. به همین منظور جاسوسان مأمون و دستگاه مخوف هارون‌الرشید، اطلاعاتی داشتند که اگر امام رضا (ع) را کنترل نمی‌کردند چه بسا احساس خطر می‌کردند، یعنی این گونه بود که فکر می‌کردند دودمانشان بر باد می‌رود از این‌رو ایشان را در قالب بحث ولایتعهدی به خراسان دعوت کردند.


وی ادامه داد: در ابتدا پیشنهاد خلافت را به حضرت ارائه کردند، اما حضرت خلافت را نپذیرفتند، پس از آن پیشنهاد ولایتعهدی را به ایشان دادند، زیرا آن‌ها می‌خواستند از این طریق به عنوان تعظیم حضرت استفاده کنند و خیالشان راحت باشد و محترمانه ایشان را تحت کنترل در بیاورند. همچنین می‌خواستند شیعیان و علویان جهان اسلام که نسبت به ظلم بنی‌امیه و بنی‌عباس بیدار شده بودند، از طریق خلافت حضرت رضا (ع) آنها را نیز تحت کنترل داشته باشند.


شیرمردی خاطر نشان کرد: شعار بنی‌عباس در ظاهر این بود که ما پرچم را از بنی‌امیه می‌گیریم و به بنی‌هاشم و اهل‌بیت(ع) می‌سپاریم. اما در تلاش بودند با ترفندی کم کم اهل‌بیت(ع) را فراموش کنند و خودشان محکم‌تر از بنی‌امیه حکومت را به دست بگیرند و برای اینکه حکومت را به‌دست بیاورند، صدها جنایت انجام دادند.


وی یادآور شد: مأمون پس از حوادث مختلفی که رخ داد، تصمیم گرفت برای سلطنت خود راه جدیدی پیش بگیرد، زیرا راهی که پدرش در پیش گرفته بود برای او پاسخگو نبود به همین دلیل از راه جنگ نرم وارد شد و به مقابله آن حضرت پرداخت و چنین اظهار کرد که خلافت و ولایتعهدی از آن امام رضا (ع) است. اینها خاندان نبوت هستند باید خلافت را به آن‌ها بسپاریم و ولایتعهدی را به ایشان سپردند، اما آقا علی‌بن موسی الرضا (ع) پیشنهاد مأمون را نپذیرفتند ولی مأمون با اکراه و اصرار ولیعهدی را به ایشان سپردند، از این‌رو ایشان را به اجبار از مدینه هجرت دادند.


این کارشناس مسائل مذهبی تصریح کرد: وقتی حضرت می‌خواستند از مدینه منوره خداحافظی کنند، دستور دادند که همراهانش گریه و شیون کنند و برخی از اطرافیان ایشان نسبت به این دستور واکنش نشان دادند و گفتند که آقا خوبیت ندارد پشت سر مسافر مرثیه سرایی کنیم، اما حضرت با این کارشان چنین وانمود کردند که سفرشان بی‌بازگشت است و اجبار و اکراه در آن وجود دارد.


وی افزود: حضرت رضا (ع) در زمانی که در مدینه سکونت داشتند بر اساس سیره پیامبر (ص) زندگی می‌کردند، زندگی عادی با مردم داشتند. زندگی ایشان هیچ‌گونه ارتباطی به لحاظ شرایط زندگی اخلاقی و اجتماعی با هیچ‌یک از شاهان و حاکمان شباهت نداشت. هر کسی که حضرت را می‌دید به یاد وجود مقدس نازنین پیامبر (ص) می‌افتاد. برخوردها، رفتارها، قضاوت‌ها، مراجعات و ساده زیستی را از پیامبر الگو گرفته بودند، زیرا با غلامان و بردگان غذا می‌خوردند.


معاون بازرسی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گفت: مردم زمانی که زندگی حضرت را از نزدیک مشاهده می‌کردند به راحتی تناقض‌ها را در زندگی خلفا می‌‌دیدند، به همین دلیل مأمون نمی‌توانست ارتباط حضرت با مردم را تحمل کند، زیرا با وجود حضرت، خلافت او را زیر سؤال می‌برد، به همین دلیل مباحثات علمی به راه انداخت تا بتواند از این طریق شخصیت ایشان را زیر سؤال ببرد، اما مناظرات علمی هم به نفع حضرت تمام شد و مردم به عظمت خاندان امامت و نبوت پی‌بردند و هر روز به شکوه آن حضرت افزوده می‌شد.


وی با بیان اینکه پذیرش ولایتعهدی امام رضا (ع) به اجبار بود، تصریح کرد: برخی چنین اظهار می‌کنند که چرا حضرت ولایتعهدی را پذیرفتند؟ زیرا مامون طاغوت بود. در حالی که ما در قرآن داریم حضرت موسی و حضرت یوسف (ع) وقتی وارد دربار حاکم مصر می شود به پادشاه مصر می‌گوید من را به عنوان وزیر خود بگذار، در حالی که پادشاه مصر، موحد و خدا پرست نبود. اما در عصر امام رضا (ع)، مأمون ظاهرش اسلامی بود و خودش را به‌عنوان مدافع اسلام و کسی که پیرو پیامبر (ص) است قلمداد می‌کرد، همچنین حضرت رضا (ع) هرگز ولایتعهدی را نخواست، بلکه به اجبار بر ذمه آن نهادند. همچنین حضرت رضا (ع) در زمان ولایتعهدی‎‌شان، حداکثر استفاده را از آن کردند. یکی از کارهای مهمی ایشان انجام دادند، این بود که نهال تشیع را در منطقه به صورت زیبا غرس کردند.


این کارشناس مسائل مذهبی تصریح کرد: حضرت رضا (ع) شاگردان زیادی را تربیت کردند که آن‌ها مروج تشیع ناب علوی شدند. در زمان امام رضا(ع) یک اتفاقی افتاد که معمولا در دوران سایر ائمه (ع) رخ نداد و آن این بود که کسانی که امروز ولایت حضرت رضا (ع) و امامت حضرت را پذیرفتند تا ولایت امام زمان(عج) را پذیرفتند یعنی شیعه دوازده امامی شدند، اما نسبت به ائمه(ع) دیگه این‌طور نبود. برخی در امام صادق(ع) توقف کردند یا در امام کاظم (ع) برخی توقف کردند. روایت داریم که زیارت امام رضا (ع)، ثواب ده هزار حج مقبول را دارد و به تعبیر امام جواد (ع) کسی که یک شب بالاسر حضرت بیتوته کند و به نماز و دعا مشغول باشد، اجر یک میلیون شهید را دارد زیرا کسی که اعتقاد به ولایت امام رضا(ع) دارد اعتقاد به مهدویت و به موعود دارد.


انتهای پیام/4090/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۵۳
۰
سخنان و تحلیل قشنگی داشتند برای من درس آموز بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۵۴
۰
جملات شان برخی برای من تازگی داشت.
گوشتیران
قالیشویی ادیب