دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
علیرضا قزوه:

سرود ملی فعلی فاقد حماسه است/ آیه قرآن نیست که عوض نشود

رئیس مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری با اشاره به خالی از حماسه بودن سرود ملی فعلی گفت: سرود ملی، آیه قران نیست که نشود عوضش کرد.
کد خبر : 323031
_L3H9961.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، شامگاه 13 آبان در محل تالار سوره حوزه هنری آیین رونمایی از کتاب مجموعه اشعار زنده‌یاد حمید سبزواری به همت سازمان بسیج هنرمندان و با مشارکت نهادهایی همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مؤسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب و حوزه هنری برگزار شد.


مجموعه اشعار زنده‌یاد سبزواری در چهار جلد با عنوان «این بانگ آزادی» توسط انتشارات سیمرغ هنر وابسته به سازمان بسیج هنرمندان و با مشارکت شهرستان ادب منتشر شده است.


در ابتدای مراسم محسن مؤمنی‌شریف رئیس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه موضوعی که شاعران انقلاب اسلامی را به‌هم گره می‌زند ترویج عنصر مقاومت است، گفت: آنچه در آثار این شاعران وجود دارد از دستاوردهای انقلاب اسلامی و مکتب اهل‌بیت و هنرمندان ما آن را گسترش دادند همین مقاومت است که امروز استکبار جهانی را در منطقه آشفته کرده است و همین عنصر مقاومت باعث پیروزی گروه‌های مخالف استکبار شده که متأسفانه در کشورمان لذت این پیروزی را آن‌گونه که شایسته است احساس نمی‌کنیم.


رئیس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی افزود: مرحوم سبزواری از شاعرانی بود که آثارش مملو از مفهوم مقاومت در برابر استکبار بود. شعر بانک آزادی ایشان که به تعبیر استاد علی معلم دامغانی منشور انقلاب اسلامی است، یا شعر همپای جلودار، یک مقاومت فراملی را ترویج می‌کند.


در ادامه این آیین، اسفندیار قره‌باغی خواننده اثر معروف «آمریکا، آمریکا ننگ به نیرنگ تو» روی سن آمد و این آهنگ خاطره‌انگیز را اجرا کرد. قسمت‌هایی از اجرای او با همخوانی بخشی از جمعیت همراه شد و خاطره‌سازی آن را دوچندان کرد. قره‌باغی پیش از اجرای این آهنگ در سخنان کوتاهی گفت: این‌که  ما می‌گوییم مرگ بر آمریکا، منظورمان یک کشور یا یک حوزه جغرافیایی نیست. هدف، اندیشه‌ها و آن خباثت‌هایی است که از سردمداران آنها در  دهه‌های اخیر بر علیه ملت‌های مظلوم اعمال شد. همان‌طور که این خباثت، این روزها  نسبت به سالیان قبل بیشتر هم شده است.


وی افزود: به ما می‌گویند چرا پرچم این کشور را می‌سوزانید، عمل درستی نیست و دور از اخلاق است. بله، به ظاهر کار درستی نیست، امّا فراموش نمی‌کنیم زمانی را که ژنرال آمریکایی ماشه موشک را کشید و 290 مسافر هواپیمای مسافربری ما  که عده‌ای بی‌گناه و بی‌سلاح بودند در آن سوختند. آیا معنای این سوختن را به اندازه سوختن پرچمشان درک می‌کنند؟ پس ما به آن ضرب‌المثل قدیمی تکیه می‌کنیم که کلوخ‌انداز را پاداش سنگ است!


وی در توضیح چگونگی ساخت این آهنگ نیز گفت: تا آنجا که به خاطر دارم، این سرود یک شب به پیشنهاد مرحوم حاج سید احمد خمینی در یک جمعی مطرح می‌شود. زنده‌یاد سبزواری که دنیایی از استعداد ادبی بودند، آن شب تا صبح، شعر را می‌گویند. صبح فردا، این اشعار در اختیار آقای احمدعلی راغب قرار می‌گیرد و رویش ملودی می‌گذراند؛ برادر عزیزم آقای سید محمد میرزمانی تنظیم آهنگ را به عهده می‌گیرند که این کارها تا شب طول می‌کشد. همان شب ارکستر رادیو و گروه کر آماده شدند و کار را در استودیو اجرا کردیم. در نهایت تا صبح فردا کار آماده شد و ظهر به آنتن پخش رسید.


علیرضا قزوه، سخنران دیگر این مراسم بود. وی در ابتدا با اشاره به اجرای آهنگ «آمریکا، آمریکا» که شعر آن از مرحوم سبزواری بود و همچنین شعر معروف «این بانگ آزادی است کز خاوران خیزد» گفت: جای این اشعار و آهنگ‌های حماسی در سرود ملی جمهوری اسلامی خالی است. باید در سرود ملی ما حماسه پررنگ باشد. تولید سرود ملی یک کار جمعی بود و استاد سبزواری هم در آن زمان در قید حیات بودند، ای کاش از قلم و اندیشه او در این اثر استفاده می‌شد.


وی در ادامه اظهار کرد: ما یاد گرفته‌ایم که در جنگ‌ها باید از رجز استفاده کرد. هیبت دویدن اسب‌ها چگونه است؟ شاهنامه جاودان فردوسی بر وزن رجز سروده شده است. وزن همین شعر «این بانگ آزادی است کز خاوران خیزد» مستفعلن فعلن است؛ یعنی رجز است اما سرود ملی جمهوری اسلامی که ما امروز می‌شنویم، بحر دیگری است. حرکت نرم شتران بر ریگزار و رمل را به اذهان تداعی می‌کند! این نباید سرود جمهوری اسلامی باشد. با همه احترامی که به شعر و تنظیم و آهنگساز آن دارم امّا جای عنصر حماسه در آن خالی است.


قزوه با اشاره به این‌که سرود ملی آیه قرآن نیست که نتوان آن را عوض کرد گفت: حتی در مقام مقایسه، می‌بینم حماسه در سرود ملی شاهنشاهی بیشتر از سرود ملی فعلی است! فکر می‌کنم شاعران جوان و شاگردان استاد سبزواری، امثال محمدمهدی سیار، علی‌محمد مؤدب و میلاد عرفان‌پور و دیگران می‌توانند سرودی بسازند که این حماسه‌ها را منعکس کند، چون ملت ما ملت حماسه است. البته این یک پیشنهاد و نظر است و باید این حرف را جایی می‌زدم»


او در ادامه گفت: زنده‌یاد سبزواری نقش بزرگی در شعر انقلاب دارند. 300 سرود دارند. سرود گفته، ترانه نگفته‌اند. امروز ترانه‌ها ما را از سرودهای حماسی دور می‌کند. ای کاش صدا و سیما و وزارت ارشاد بین ترانه و سرود تعادلی ایجاد کند. حماسه باید در ترانه‌های ما پررنگ شود.


در ادامه این مراسم با حضور سردار محمدحسین سپهر جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین، محسن مؤمنی شریف رئیس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، امیر نصیربیگی رئیس سازمان بسیج هنرمندان و همسر و فرزند مرحوم حمید سبزواری، از کتاب چهار جلدی این بانگ آزادی رونمایی شد.


مجموعه اشعار زنده‌یاد حمید سبزواری به کوشش رضا اسماعیلی، مصطفی محدثی خراسانی و حسین اسرافیلی توسط انتشارات سیمرغ هنر وابسته به سازمان بسیج هنرمندان و با مشارکت شهرستان ادب منتشر شده است.


انتهای پیام/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ناشناس
Netherlands
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۳
۰
سرود ملی آهنگ حماسی و تهییج برای جنگ نیست!
ناشناس
Netherlands
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۳
۰
واقعا جای تاسف داره
صنوبری
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۹:۳۳
۰
تیتر و خبر عالی
قاسم
United States of America
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۸:۵۱
۰
راست گفته،موقع شنیدن این سرود آدم خوابش می گیره
قالیشویی ادیب