دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آبان 1397 - 16:12
جولان روانشناسان قلابی؛

اینجا مشکلت را بنویس تا فحش بخوری!

اگر روانشناسی در حل مشکل بیمار سهل‌انگاری کند از سوی سازمان نظام روان‌شناسی امکان پیگیری وجود دارد، اما در صفحات اینستاگرامی این امکان به هیچ وجه وجود ندارد.
کد خبر : 322304

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، عدم نظارت صحیح بر فضای مجازی باعث شده تا بسیاری از سودجویان به اسم روان‌شناس برای مشکلات مخاطبان صفحه اینستاگرام خود راه حل ارائه دهند و این در حالی است که نه تنها مشکل او را حل نمی‌کنند بلکه با ارائه راهکار‌های غیرعلمی و نادرست باعث فروپاشی برخی از خانواده‌ها نیز می‌شوند. این روانشناسان تقلبی که فقط به دنبال افزایش تعداد دنبال‌کنندگان صفحاتشان هستند و تمام تلاش‌شان را می‌کنند تا لایک بیشتری بگیرند، سرنوشت مخاطبان خود را به بازی گرفته و مشکلات مردم را سوژه‌ای برای رسیدن به اهدافشان کرده‌اند.


بازارگرمی روانشناسان در اینستاگرام


یک خانم صفحه اینستاگرامی ساخته و خودش را روان‌شناس بالینی معرفی می‌کند. او که انگار این کار برایش تبدیل به تفریح شده از مشکلات نوشته شده برخی از افراد عکس می‌گیرد و آن را در صفحه اینستاگرامی‌اش به نمایش می‌گذارد. آن وقت است که هر کدام از مخاطبان می‌آیند و نظری می‌دهند، حتی برخی از این مخاطبان فحاشی کرده و به فردی که مشکلش را نوشته، توهین می‌کنند.


دو روز بعد از این ماجرا، خانم روان‌شناس که لایک‌ها و نظرات زیادی را با این بازارگرمی گرفته است به صحنه می‌آید و با باز کردن صفحه جدیدی در اینستاگرام به تشریح و بررسی مشکل فرد می‌پردازد. اما مگر این حرف‌های کلی و این مشاوره مجازی در کنار فحاشی مخاطبان اثری دارد؟


از همسرت جدا شو! او به درد تو نمی‌خورد


در یکی از این صفحات اینستاگرامی خانمی متأهل از خساست همسرش گله کرده و در این باره نوشته است: «4 ساله که ازدواج کرده‌ام. همسرم آدم خوبی‌ست، اما ایرادی که او دارد خسیس بودنش است. همسرم همیشه می‌خواهد از من پول بگیرد و آنقدر خسیس است که حتی نصف اجاره خانه را نیز از من می‌گیرد! بدتر اینکه اگر یک کادو یا لباسی برای من بخرد آنقدر آن را بر سرم می‌کوبد که تا چند روز دعوا داریم و حتی با هم قهر می‌کنیم! به نظر شما چه کار کنم؟ آیا او به مرور بهتر می‌شود یا اینکه در آینده خسیس‌تر خواهد شد؟»


صاحب این صفحه اینستاگرامی برای داغ‌تر شدن بازار کارش و اینکه مخاطبان صفحه را بیشتر درگیر کند از آن‌ها خواسته تا نظراتشان را برای این خانم بنویسند و او را راهنمایی کنند! به همین دلیل یکی از مخاطبان این صفحه اینستاگرامی با نام سارا به عنوان یک مشاور ظاهر شده و نوشته: «زندگی کردن با همچین آدمی واقعاً سخت است. او خیلی مادی‌گراست! تو چطور تا امروز او را تحمل کرده‌ای؟ صد در صد همسرت بدتر از این خواهد شد، پس طلاق بگیر و خودت را برای همیشه راحت کن!»


سوگل نیز در این صفحه و برای راهنمایی این خانم که همسر خسیسی دارد، رفت و آمد با مردی دست و دل‌باز را پیشنهاد داده و در این باره نوشته: «در میان آشنایان و فامیل شما کدام مرد دقیقاً برعکس شوهرت، دست و دل‌باز است؟ سعی کن با آن رفت و آمد کنید و وقتی شوهرت این مرد را ببیند قطعاً از او تأثیر می‌گیرد و دست و دل‌باز می‌شود. فقط یادت باشد آن مرد پولدارتر از شوهرت نباشد!»


بیراهه‌های زندگی با گوش سپردن به توصیه‌های مشاوران خانگی


در یکی از این صفحات اینستاگرام، اما دختری 20 ساله از رابطه‌اش با مرد 31 ساله‌ای صحبت کرده و آن‌طور که خودش نوشته بعد از گذشت 3 سال از این رابطه هنوز نمی‌داند که قرار است این رابطه به ازدواج ختم شود یا نه؟


در این صفحه نیز در کنار توهین‌های زننده‌ای که برخی از مخاطبان به این دختر 20 ساله کرده‌اند برخی از نظرات به چشم می‌خورد که جز به بیراهه بردن او هیچ چیز دیگری ندارد؛ و به طور حتم اگر تا امروز این دختر 20 ساله به راهنمایی‌ها و توصیه‌های این مشاوران خانگی عمل کرده باشد، دچار آسیب‌های روحی و روانی شده و مشخص نیست که چه سرنوشتی را برای خود رقم زده است!


هویت جعلی روانشناسان اینستاگرامی


کاظم قجاوند، جامعه‌شناس و آسیب‌شناس اجتماعی می‌گوید: «در مورد روش‌های نوین مشاوره در فضای مجازی تحقیقات زیادی صورت گرفته تا اثربخشی این مشاوره‌ها بررسی شود. اغلب معتقدند که مشاوره‌هایی که از طریق صفحات اینستاگرامی داده می‌شود دارای بار علمی نیست و بیشتر جنبه سرگرمی دارد.»


او با اشاره به عدم صداقت بسیاری از افراد در فضای مجازی می‌گوید: «یکی از ویژگی‌های فضای مجازی این است که هویت کاربر واضح و صادق نیست و ممکن است که برخی افراد علی‌رغم اینکه هیچ اطلاعاتی در زمینه روان‌شناسی نداشته باشند، اما در اینستاگرام با عنوان روان‌شناس فعالیت کنند و مشاوره‌های غلط به مردم بدهند.»


قجاوند اظهار می‌دارد: «باید حتماً فردی که دچار مشکل شده به صورت حضوری مشاوره بگیرد و با قرار گرفتن در یک محیط امن احساس آرامش کند و با خیال راحت دغدغه‌های فکریش را به زبان بیاورد تا روان‌شناس یا مشاور او را درمان کند.»


این آسیب‌شناس اجتماعی می‌گوید: «نه تنها مشاوره‌های اینستاگرامی حتی مشاوره‌های تلفنی نیز نمی‌تواند مؤثر باشد و در حد راهنمایی است. یعنی اینکه راهنمایی مشاور ممکن است اثرگذار باشد و ممکن است که هیچ تاثیری در حل مشکل فرد نداشته باشد و حتی به مشکلاتش اضافه کند. ضمن اینکه با به اشتراک گذاشتن این مشکلات ممکن است اظهارات غیرکارشناسانه‌ای از سوی دیگر افراد مطرح شود و فرد را دچار یاس و ناامیدی کند.»


برخی از مشاوره‌های اینستاگرامی، فرد را به سمت روابط نامشروع می‌برند


کاظم قجاوند با اشاره به اینکه اگر روان‌شناسی در حل مشکل بیمار سهل‌انگاری کند از سوی سازمان نظام روان‌شناسی امکان پیگیری وجود دارد، اما در صفحات اینستاگرامی این امکان به هیچ وجه وجود ندارد، اظهار می‌دارد: «در برخی از مشاوره‌های اینستاگرامی ممکن است که فرد به سمت خودکشی و روابط نامشروع کشانده شود. مثلاً ممکن است خطاب به فردی که همسرش به او خیانت کرده، بگویند که تو هم همین کار را کن تا همسرت متوجه اشتباهش شود! یا مثلاً جوانی که از درس خواندن خسته شده و مشکلات تحصیلی‌اش را مطرح می‌کند را به ترک تحصیل تشویق می‌کنند و با چنین راهنمایی‌های غلطی آینده افراد را تباه خواهند کرد.»


این جامعه شناس درباره راهکار مقابله با پدیده مشاوره اینستاگرامی می‌گوید: «باید به مردم آگاهی دهیم تا هوشیار باشند که این صفحات اینستاگرامی نمی‌توانند راهکار موثری برای مشکلات‌شان ارائه دهند و درگیر شدن او در این فضا باعث می‌شود که او از راهنمایی‌های اصیل دور بماند. مردم به خصوص جوانان دقت کنند که بسیاری از افراد در فضای مجازی ظاهر دلسوزانه‌ای دارند، اما ممکن است مقاصد پنهان و نیت نامناسبی داشته باشند.»


منبع: روزنامه جوان


انتهای پیام/4028


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب