قاتلان خاشقجی پشت پرده شبکه ایران اینترنشنال
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از گاردین، سعود القحطانی مشاور محمد بنسلمان که طبق گزارشها در بازجویی اسکایپی از جمال خاشقجی پیش از قتلش گفته بود: «سر سگ را برایم بیاورید»، پدرخوانده تلویزیون ایران اینترنشنال است.
شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال که در لندن مستقر است، توسط یک تاجر نزدیک به ولیعهد عربستان سعودی اداره میشود. این موضوع باعث نگرانیهای فزایندهای درباره افزایش رسانههای مستقر در انگلستان میشود که با عربستان سعودی مرتبط هستند.
منبعی که گاردین نخواسته نامش را افشا کند به این نشریه گفته است که محمد بنسلمان که مسئول قتل جمال خاشقجی است، تلاشهای ضدایرانی خود را بیشتر کرده و فعالیتها علیه کشورمان را رهبری میکند و شخص اصلی پشت پرده شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال است. گاردین اضافه کرده است که مجموعهای که شبکه ایران اینترنشنال توسط آن اداره میشود هیچگاه دریافت کمک مالی از سعودیها را رد نکرده است.
شبکه ماهوارهای ایران اینترنشنال که سال گذشته وارد فضای رسانهای شد، از مجموعه 100 نفره از کارمندانی تشکیل شده است که بهطور تقریبی دو برابر همکاران خود در دیگر رسانهها حقوق دریافت میکنند.
گاردین در ادامه مقاله خود مدعی شده است که با توجه به فضای رسانهای و متهم کردن کشورمان به سانسور اخبار، میلیونها ایرانی از شبکههای ماهوارهای برای دریافت اخبار استفاده و لندن به محلی برای شبکههایی تبدیل شده است که علیه جمهوری اسلامی برنامه پخش میکنند.
این نشریه از شبکههای ماهوارهای مثل بیبیسی فارسی، شبکه من و تو، ایران فردا و ایران اینترنشنال بهعنوان رسانههایی نام میبرد که در حال فعالیت خبری ضدایرانی بوده و منابع مالی نامشخصی دارند.
گاردین در ادامه به نقل از منبع خود که نخواست نامش را افشا کند نوشت که سعود القحطانی از نزدیکترین افراد به شاهزاده سعودی در تأمین بودجه تلویزیون ایران اینترنشنال نقش داشته است. گاردین از قحطانی بهعنوان یکی از دو مقام ارشد سعودی نام میبرد که در جریان قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول نقش داشتهاند.
منبع روزنامه گاردین به این نشریه گفته است: «شما میتوانید ببینید که رسانههایی که توسط سعودیها خریداری و ایجاد و از سوی ولیعهد سعودی تأمین مالی میشوند، چگونه در حال تغییر ساختار رسانهای جهان هستند و تلاش میکنند که اخبار را به خواست شاهزاده سعودی تغییر دهند».
در مقابل، مدیران ایران اینترنشنال تمامی ادعاهای مطرحشده علیه خود و این رسانه را رد میکنند و آن را اتهامی بیپایه و اساس میدانند؛ اما به منابع مالی خود هیچگونه اشارهای نمیکنند.
گاردین در ادامه مقاله خود با اشاره به عدم تحمل انتقاد علیه اقتدارگرایی در عربستان سعودی و سرکوب مخالفان ادامه میدهد: «قتل خاشقجی مثال بارزی در مورد عدم تحمل صدای مخالفان در داخل عربستان سعودی است و این در حالی است که رسانههای زنجیرهای متعلق به سعودی در حال تلاش برای ایجاد یک فضای انتقادی علیه ایران هستند».
اسکندر صادقی بروجردی پژوهشگر تاریخ مدرن ایران در دانشگاه آکسفورد به گاردین گفته است: «شکی در این نیست که تلاش شاهزاده سعودی و شبکههایی مانند ایران اینترنشنال در فضاسازی علیه ایران با همکاری دولت ترامپ اجرا میشود».
یکی از کارمندان شبکه ایران اینترنشنال که نامش در این مقاله نیامده به گاردین گفته است: «من گفتهام که نمیدانستم پول این شبکه از عربستان تأمین میشود. اگر این موضوع را میدانستم به این شبکه نمیپیوستم. میتوانم بگویم که تلویزیون ایران اینترنشنال تبدیل به ساختاری برای فرقهگرایی شده است». کارمند شبکه ایران اینترنشنال در ادامه از دیگر فعالیتهای ضدایرانی این شبکه مانند پوشش گردهمایی گروهک تروریستی منافقین بهعنوان شاهد مثال آورده است.
مدیر شبکه «والنت مدیا» که مالک شبکه ایران اینترنشنال است، فردی به نام عادل عبدالکریم است که تبعه عربستان سعودی است و رابطه تنگاتنگی با مقامهای این کشور و بهخصوص افراد نزدیک با خاندان سلطنتی سعودی دارد. گاردین بهعنوان نمونه، از رابطه عبدالکریم با عبدالرحمن الراشد که رئیس بزرگترین شرکت چاپ و نشر در خاورمیانه است و رابطه نزدیکی با بنسلمان دارد یاد میکند. گاردین، الراشد را بهعنوان یکی از گردانندگان اصلی شبکه «العربیه» نام میبرد که از بازوهای رسانهای عربستان سعودی است.
نایب الخطیب یکی از کسانی که با ایران اینترنشنال همکاری میکند، بهعنوان نماینده سرمایهگذار در این شبکه معرفی میشود. گاردین در ادامه نوشته است که الخطیب فلسطینیتبار، پوششی برای پاک کردن نقش عربستان سعودی در مدیریت این شبکه است. گاردین اسنادی را منتشر کرده که نشان میدهد خطیب به فعالیتهای ضدایرانی شبکه جهت داده و این کار را در راستای اهداف عربستان سعودی انجام میدهد.
گاردین پیشتر نیز فاش کرده بود که محمد بنسلمان، مبلغی در حدود 250 میلیون دلار به این شبکه ماهوارهای تزریق کرده است تا علیه جمهوری اسلامی برنامهسازی کند. گاردین مدعی شده بود که بهرغم هزینه سنگین شبکههای ماهوارهای و پخش زنده و همچنین دستمزد بالای کارمندان شبکه ایران اینترنشنال، این شبکه، تبلیغات پخش نمیکند.
این روزنامه انگلیسی در مصاحبه با یکی دیگر از کارمندان سابق شبکه ایران اینترنشنال پی به این موضوع برده است که به کارمندان این شبکه برای گرفتن تابعیت انگلستان کمک شده است و همین موضوع باعث شده که بسیاری از کارمندان از ترس لغو تابعیت، همچنان با این شبکه همکاری خود را ادامه دهند. این کارمند سابق ایران اینترنشنال به گاردین گفته است که بسیاری از کارمندان این شبکه از پرداختهای سعودی (تأمین مالی عربستان از این شبکه) خبری ندارند.
راب بینان، مدیر اجرایی شبکه ایران اینترنشنال در مصاحبه با گاردین گفته است که این شبکه، رسانهای بیطرف است و تلاش میکند اخباری که مخاطبان فارسیزبان جستجو میکنند را برای آنها فراهم کند. بینان اما کمک مالی از عربستان سعودی را رد نکرد.
سازمان تنظیمکننده مقررات رسانهای انگلستان (آفکام) بهتازگی اعلام کرده است که پرونده شبکه ایران اینترنشنال را به خاطر دادن تریبون به گروهک تروریستی الاحوازیه مورد بررسی قرار میدهد.
علی علیزاده تحلیلگر سیاسی ساکن انگلستان مدتی پیش در حساب کاربری خود در اینستاگرام، فیش حقوقی یکی از کارمندان شبکه ایران اینترنشنال و چند ایمیل از مدیران این شبکه را منتشر کرده و از نقش دلارهای خونین سعودی در ایجاد جو رسانهای علیه کشورمان پرده برداشته بود.
انتهای پیام/4093/ن
انتهای پیام/