دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 آبان 1397 - 10:29
آنا گزارش می‌دهد؛

واکاوی ظرفیت‌های سازمان ملل متحد برای بسط صلح جهانی

در حالی سازمان ملل متحد وارد هفتادوسومین سالروز تأسیس خود می‌شود که انتقادهای جدی به آن در خصوص واکنش درست و به‌موقع به بحران‌های جهانی وجود دارد.
کد خبر : 320455
9b32cf1a-9ea1-442f-a107-7eb14a1f200d.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا- محسن احدی؛ در کشاکش جنگ جهانی دوم ایده تأسیس سازمانی مطرح شد که بتواند ضامنی برای صلح و امنیت جهانی باشد و کشورهای جهان را زیر یک سقف به یک تفاهم بین‌الاذهانی برای برقراری ثبات جهانی و صلح ابدی برساند.


البته 20 سال پیش از آغاز جنگ جهانی دوم و در 1919 نیز تجربه تأسیس سازمانی بین‌المللی برای حفظ صلح وجود داشت که با تأکید صرف بر مفاهیم تئوریک صلح، عملاً ناکارآمدی خود را از وقوع دومین جنگ جهانی نشان داد.


 ایده تشکیل سازمان ملل متحد بارها در ذهن رهبران گروه متفقین که با فاشیسم و نازیسم می‌جنگیدند مطرح شد تا اینکه در ملاقات رهبران سه قدرت برتر آن زمان یعنی اتحاد جماهیر شوروی، انگلستان و آمریکا در کنفرانس تهران، تشکیل سازمانی که بتواند از وقوع جنگ خانمان‌سوز دیگری جلوگیری کند مطرح و روند آغاز به کار آن شروع شد تا نهایتاً در 24 اکتبر 1945 (2 آبان 1324) با حضور 51 کشور جهانی رسماً فعالیت خود را آغاز کرد.


در حال حاضر سازمان ملل متحد 193 کشور عضو دارد و تلاش می‌کند تا با همکاری و همفکری به حفظ صلح و جلوگیری از جنگ کمک کرده و کشورهای کم‌تر توسعه‌یافته را برای رشد و ترقی یاری رساند.


هرچند در این راه طی شده، انتقادهای جدی به سازمان ملل متحد در عدم واکنش درست و به‌موقع به مسائلی مانند نسل‌کشی روآندا، جنگ ایران و عراق، جنگ بوسنی و هرزگوین و همچنین عدم توانایی این نهاد در مهار کشورهایی چون آمریکا برای جلوگیری از یک‌جانبه‌گرایی در تحولاتی همچون حمله ناتو به صربستان (در جریان جنگ کوزوو) و حمله بی مجوز به عراق در 2003 وارد می‌شود؛ اما به‌طورکلی عملکرد سازمان ملل متحد و مجمع عمومی قابل دفاع بوده است.


سازمان ملل متحد در حالی هفتادوسومین سالروز تأسیس خود را جشن می‌گیرد که تلاش‌های آن برای کم کردن تبعیض میان کشورهای شمال-جنوب، بهبود آموزش و رفع فقر توانسته فرصت‌های بسیاری را برای کشورهای جهان سوم خلق کرده و افق‌های روشنی را برای مردمان این کشورها و به‌خصوص نسل جدید فراهم کند.


کشورمان ازجمله کشورهایی بود که در تأسیس سازمان ملل متحد نقش داشت و از همان ابتدا یکی از اعضای رسمی آن بوده است. ایران چه در خود سازمان ملل متحد و چه در سازمان‌های تخصصی وابسته به آن به‌عنوان یکی از اعضای فعال و مؤثر شناخته می‌شود که توانسته است در تدوین بسیاری از قوانین اثرگذار بوده و ابتکار عمل برای ثبت جهان عاری از خشونت (WAVE) را در این سازمان در دست داشته است.



انتهای پیام/4093


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب