جلسه استراتژيک!
گروه سیاسی خبرگزاری آنا؛ سرانجام 40 اقتصاددان در یک نشست سهساعته با رئیسجمهور حضور یافته و با او دیدار کردند. از این نشست، 40 سطر خبر بیرون آمد که اگر هر کدام از حاضران یک سطر هم سخن گفته باشند نمیشود حدس زد سر و ته جلسه را چگونه سر هم آوردند!
پیش از این اقتصاددانان در نامههای مختلف و فعالان سیاسی در بیانیههای متعدد از باب خیرخواهی مطالب را به دولت در خصوص خروج از وضعیت کنونی یادآور شدند. بزرگانی از اساتید دانشگاه و اقتصاددانان مطرح در این جلسه غایب بودند ضمن اینکه دکتر مسعود نیلی سرتیم اقتصادی دولت نیز در این نشست حضور نداشت.
اگر بخواهیم کل حرف اقتصاددانان حاضر در این جلسه را در چند سطر خلاصه کنیم به راحتی میتوانیم آن را در آخرین نامه 50 اقتصاددان برجسته کشور ببینیم.
اقتصاددانان 8 چالش اقتصادی را به شرح زیر به تفصیل برای رئیسجمهور و مقامات اقتصادی کشور تشریح کردند.
1- مشکلات بازار ثانویه ارز 2- قیمت ارز 3- شوک ارزی موجود 4- قیمتهای دستوری 5- بیکاری 6- دور باطل ارز و تورم 7- سیاسی شدن نقدینگی و 8- رانت ارزی.
آنها فقط به تشریح چالشهای اقتصادی امروز اشاره نکردند بلکه راهحل هم نشان دادند. راهحلهای آنها به شرح زیر است؛
1- شفافسازی 2- اصلاح ساختار هزینهای دولت 3- اصلاح سیاستهای پولی مالی و تجاری و صنعتی 4- بهبود صادرات غیرنفتی 5- سیاست صنعتی توسعهگرا 6- برخورد با متخلفان ارزی 7- محدود کردن واردات 8- تعیین اولویتهای جدید تخصیص ارز 9- شفافسازی واردات و صادرات 10- اخذ مالیات از درآمدهای سوداگری 11- پایش روزانه نقدینگی 12- افزایش متناسب دستمزدها 13- مدیریت قیمتها و 14- استقرار نظام عادلانه توزیع.
بدون شک جلسه اقتصاددانان و اساتید اقتصاد دانشگاههای کشور را یک جلسه استراتژیک برای حل مشکلات اقتصادی باید تلقی کرد. اما آنچه رئیسجمهور در این نشست مطرح کرد هیچ نسبتی با دیدگاه اقتصاددانان در مورد چالشها و نیز راهحلهای آنان نداشت.
آقای روحانی در این نشست گفته است؛ "با برنامهریزیهای دقیقی که انجام شده آمریکا در بلندمدت قادر نیست به سیاستهای ضدایرانی خود ادامه دهد."
همچنین رئیسجمهور گفته است؛ "دولت طرحهای گستردهای برای مقابله با جنگ روانی و اقتصادی دشمنان و رفع مشکلات دارد."
اما در خبر منتشره از سوی پایگاه اطّلاعرسانی رئیسجمهور هیچ اشارهای نشده است که آن "برنامههای دقیق" چیست؟ و این "طرحهای گسترده برای مقابله با جنگ روانی و اقتصادی دشمن" کدام است؟
رئیس دفتر رئیسجمهور یک هفته پیش در دیدار مدیران رسانهها گله کرده بود که دولت صدا و سیما ندارد و نمیتواند برنامههای خود را تبلیغ و ترویج کند و پاسخ منتقدین را بدهد. هرچند این انتقاد نوعی کملطفی است اما آنچه مسلم است آن است که هر وقت وزرا و رئیسجمهور اراده کنند همه امکانات صدا و سیما در اختیار آنهاست. اما سخن اینجانب این است که رئیسجمهور چرا از موقعیتهایی که پیش میآید در مورد روشنگری در خصوص سیاستهای دولت استفاده نمیکند. دیدار 40 تن از اقتصاددانان کشور فرصتی بود تا یک گفتگوی رو در رو در مورد خواسته دولت و دیدگاههای رئیسجمهور و نیز نقد مشفقانه اقتصاددانان صورت گیرد و مردم در جریان منطق دولت در مدیریت کشور و پاسخ رئیسجمهور برای سؤالات کلیدی دیده و شنیده شود. چه خوب بود دکتر مسعود نیلی تئوریسین اقتصادی دولت یازدهم و دوازدهم در این نشست حضور داشت و او از تئوریهای خود دفاع میکرد. تئوریهایی که اقتصاد کشور را به وضعی دچار کرده است که نه تولیدکننده تکلیف خود را میداند و نه مصرفکننده! از آن مهمتر بازارها دچار تلاطم و بیانضباطی و اغتشاش قیمتها و ارزش پولی ملی در پایینترین حد ممکن در 40 سال اخیر است. طبیعی است در چنین نشست تخصصی رئیسجمهوری که یک واحد از دروس اقتصاد را پاس نکرده نمیتواند پاسخگو باشد. باید کسانی در این نشست پاسخگو باشند که در چند و چون اوضاع اقتصادی کشور مسئولیت مستقیم دارند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/