دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رئیس موزه ملی قرآن کریم خبر داد:

آمادگی موزه ملی قرآن کریم برای خرید نسخه‌های ارزشمند قرآنی

رئیس موزه ملی قرآن کریم گفت: موزه ملی قرآن کریم برای خرید نسخه‌های ارزشمند قرآنی آمادگی دارد.
کد خبر : 314245
2720538.jpg

حجت‌الاسلام امیر لهراسبی در گفتگو با خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، توضیحاتی را درباره عملکرد این موزه ارائه کرد. وی دلیل تأخیر در افتتاح مرکز مستندنگاری نسخ خطی موزه را نوسانات ارزی و عدم تأمین اعتبارات لازم معرفی کرد. رئیس موزه ملی قرآن کریم امیدوار است با رفع این مشکل، در آینده‌ای نزدیک شاهد افتتاح این مرکز باشیم. این گفتگو را در ادامه می‌خوانیم:

پیشینه موزه ملی قرآن کریم

موزه ملی قرآن کریم فعالیت خود را از سال1384 آغاز کرده است و قبل از آن در قالب نمایشگاه بزرگ قرآن کریم فعالیت می‌کرد. به نوعی فعالیت آن به‌صورت فصلی بوده و تنها از نظر ساختاری متعلق به سازمان میراث فرهنگی بود، اما از سال 1384 به بعد این مجموعه به ‌صورت رسمی زیر نظر سازمان میراث فرهنگی کار خود را آغاز کرد.

کار احداث ساختمان موزه ملی قرآن کریم واقع در خیابان ولیعصر(عج)، تقاطع خیابان امام خمینی(ره) حدود چهار سال پیش از انقلاب اسلامی با کاربری فرهنگسرا شروع شد. این بنا در کنار کاخ مرمر و کاخ مجلس سنا (ساختمان مجلس خبرگان کنونی) قرار داشت و تا زمان وقوع انقلاب اسلامی ۲۵ درصد از آن تکمیل گردید.

پس از یک وقفه طولانی کار ساخت این بنا در سال 1376 پایان یافت، اما باز هم به بهره‌برداری نرسید. در سال ۱۳۸۴ با تلاش‌ مرحوم حسن حبیبی این مکان به عنوان موزه ملی قرآن کریم افتتاح شد.

آنچه  در موزه ملی قرآن کریم خواهیم دید

در حال حاضر سیر تحول هنرهای قرآنی از حدود قرن چهارم هجری تا اواخر دوره قاجار در این نمایشگاه ارائه شده است که نشان‌دهنده ارادت ایرانیان به ساحت مقدس قرآن کریم در عرصه کتابت و هنرهای قرآنی است. مجموعه‌هایی که ما در موزه داریم به سه بخش تقسیم می‌شود؛ بخش اول آثار تاریخی فرهنگی است که شامل نسخ خطی، آثار چاپ سنگی و سربی است و کتب ادعیه است. همچنین بخش‌ها و آیات مختلفی از قرآن کریم به خط کوفی در کنار طومار کامل قرآن کریم که اخیراً به نمایش گذاشته شده را می‌توان مشاهده کرد. دیوان‌های شعرای بزرگ مانند سعدی، حافظ و مولوی هم با بهترین کتابت و تزئین در این بخش موجود است.

بخش دوم آثار موزه قرآن کریم، اشیای قرآنی شامل ظروف قرآنی، جعبه‌های نگهداری قرآن، قلمدان‌ها، گلدان‌ها و پیراهن‌های قرآنی است. بخش سوم هم آثاری است که در دایره آثار معاصر قرار می گیرد و شامل آثار خوشنویسان مطرح و نگارگران برجسته با مضامین قرآنی است. تابلوخط، نقاشی و آثار تجسمی زیبایی در این گالری‌ها نگهداری می‌شود.

در موزه قرآن کریم از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 صبح تا 4 بعدازظهر به‌صورت رایگان پذیرای علاقه‌مندان و بازدیدکنندگان هستیم. البته بیشترین بازدیدهای‌ موزه، به صورت گروهی است. طرحی با ‌عنوان «یک روز ماندگار در موزه» داریم. گروه‌ها از قبل هماهنگی‌های لازم را به‌عمل می‌آورند و در جریان بازدید، راهنمایان موزه به‌صورت تخصصی پاسخگوی سؤالات دانشجوها و دانش‌آموزان و همه گروه‌های علاقه‌مند به هنرهای قرآنی خواهند بود.

افتتاح مرکز مستندنگاری نسخ خطی؛ معطل تأمین ارز 

مهم‌ترین برنامه‌ای که در حال حاضر مشغول انجام آن هستیم، فعالیت‌های عمرانی و گسترش و بهسازی فضاهای فیزیکی است تا فضای موزه نسبت به گذشته بهبود پیدا کند. کار شاخص‌ دیگر، افتتاح «مرکز مستندنگاری نسخ خطی» در هفته‌های آینده است. البته قرار بود این مرکز پیش از این تاریخ افتتاح شود، اما نوسانات ارزی باعث شد تا نتوانیم یکی از دستگاه‌های اصلی را تهیه کنیم. البته قول مساعد برای تأمین آن را هم گرفته‌ایم. با افتتاح این مرکز، همه آثار و نسخ موزه ملی قرآن کریم تصویربرداری می‌شود تا پژوهشگران و هنرمندان، راحت‌تر بتوانند روی این آثار کار کنند.

ارائه نسخه اصلی به خاطر آسیب‌هایی که حین کار صورت می‌گیرد، مطلوب نیست. با وجود این دستگاه و جمع‌آوری نسخ خطی و داشتن بانک اطلاعاتی قوی، ارتباط با پژوهشگران و هنرمندان دقیق‌تر و تخصصی‌تر خواهد شد و همکاری موزه با این عزیزان و همه کسانی که در زمینه نسخ خطی و نسخ قرآنی کار تخصصی انجام می‌دهند، بیشتر و مؤثرتر خواهد شد.

امکان هدیه و  فروش قرآن‌های خطی ارزشمند 

در واحد روابط عمومی موزه ملی قرآن کریم درباره کسانی که نسخ خطی قرآنی در اختیار دارند در حال برنامه‌ریزی هستیم. برخی از افراد هستند که نسخه‌ای را در اختیار دارند اما نمی‌دانند با آن چه کنند و خیلی‌ها هم دنبال ‌جایی هستند که از این نسخه به بهترین نحو حفاظت شود، چون میراث گذشتگانشان است. تعدادی از این افراد تشریف می‌آورند و یک‌سری از نسخه‌ها را هدیه می‌دهند. اینها بررسی می‌شود و اگر دارای آن شاخصه‌های هنری باشد، آنها را می‌پذیریم.

برخی دیگر هم قصد فروش نسخه‌ها را دارند. هیأت کارشناسی سازمان میراث فرهنگی این آثار را بررسی می‌کند و اگر تشخیص بدهد که جزء آثاری است که به‌عنوان آثار موزه‌ای شناخته می‌شود، قیمت‌گذاری شده و از علاقه‌مندان خریداری خواهد شد.هر نسخه‌ مرتبط با قرآن و ادعیه که به‌عنوان آثار فرهنگی ـ تاریخی محسوب شود و البته دیوان‌های شعر یا کتب مذهبی را بررسی و پذیرش می‌کنیم.

 انتهای پیام/4072/خ

انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
منتظری عباس
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۰۷ مهر ۱۳۹۷ - ۱۷:۱۱
۰
این کار ارزشمندی هست که میتونه در اینده یه گنجینه ارزشمند ازش خارج کنید و تبدیل به موزه قرآنی کنید
قالیشویی ادیب