شرایط پیروز شدن در یک انتخابات دانشجویی/ چگونه عضو یک انجمن فعال در دانشگاه شویم؟
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دوران دبیرستان، عدهای از دانشآموزان سرگرم پر کردن چوبخط برای روزشمار پایان سال تحصیلی بودند و برخی دیگر، کتابهای درسی را به چشمهایشان سنجاق کرده بودند تا مبادا لحظهای پیوندشان با فیزیک و حسابان و زیست و فلسفه گسسته شود و از دیگر رقیبان قدر یک تست عقب بمانند.
هر دانشکدهای یک انجمن علمی دانشجویی فعال دارد که این مرکز بهترین مکان برای فعالیت جانبی در رشته تحصیلی محسوب میشود.
در این میان بودند کسانی که با بهرهگیری از هوش اجتماعی، در کنار مطالعه و تمرکز بر درس، نیمنگاهی به مسائل پیرامون خود داشتند و در برنامههای فرهنگی مدرسه فعال بودند. از انتخابات شورای دانشآموزی گرفته تا انتخاب شهردار مدرسه و شرکت در مسابقات علمی، همه گزینههایی است که در نظام آموزشوپرورش برای بروز استعدادها و خلاقیت دانشآموزان در نظر گرفتهشده است.
این گزارش مربوط به همان دسته سومی است که در مدرسه هم هوای معدل خود را داشتند و هم حواسشان به رویدادهای مدرسه بود و امروز، با پذیرفته شدن در کنکور توانستند وارد دانشگاه شوند و احتمالاً تمایل زیادی دارند که از همان ابتدا در محل تحصیل جدیدشان خودی نشان بدهند.
هر دانشکدهای یک انجمن علمی دانشجویی فعال دارد که این مرکز مکانی برای فعالیت جانبی در رشته تحصیلی محسوب میشود. اما برای عضویت در شورای مرکزی انجمن علمی چند شرط و قاعده وجود دارد که برای آشنایی بیشتر با این قوانین با دبیر کل انجمنهای علمی دانشگاه علم و صنعت، یکی از افراد پرتجربه در این زمینه گفتگو کردیم.
ویژگیهای یک عضو شورای مرکزی انجمن علمی
سید امیر سعادتجو، درباره شرایط پذیرش در انجمن علمی دانشجویی گفت: انجمنهای علمی دانشجویی در هر دانشکدهای بهتناسب رشتهها ایجادشده است که برای انتخاب اعضای شورای مرکزی انجمن علمی، انتخاباتی بین همه دانشجویان دانشکده برگزار میشود.
بر اساس آییننامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری معدل دانشجویانی که برای شورای مرکزی انجمنهای علمی یک دانشکده انتخاب میشوند، باید از میانگین معدل تمامی دانشجویانی که همزمان با آنها در آن دانشکده تحصیل خود را شروع کردند؛ بیشتر باشد.
وی ادامه داد: پس از انتخابات اولیه، هفت نفر بهعنوان شورای مرکزی انتخابات انتخاب میشوند و در ادامه این هفت نفر به برنامهریزی کلی در انجمن میپردازند و با برگزاری انتخابات بین خودشان، دبیر انجمن علمی را انتخاب میکنند.
دبیر کل انجمنهای علمی دانشگاه علم و صنعت بیان کرد: بر اساس آییننامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری معدل دانشجویانی که برای شورای مرکزی انجمنهای علمی یک دانشکده انتخاب میشوند، باید از میانگین معدل تمامی دانشجویانی که همزمان با آنها در آن دانشکده تحصیل خود را شروع کردند؛ بیشتر باشد.
سعادتجو که از چهار سال پیش در این حوزه فعال است، ادامه داد: همچنین، این دانشجویان نباید سابقه انضباطی داشته باشند و اگر در شورای مرکزی انجمن علمی پذیرفته شدند، نمیتوانند همزمان در شورای مرکزی سایر گروههای دانشجویی نیز عضو شوند.
وی گفت: مسلماً به دلیل آنکه معدل یکی از شروط پذیرش در شورای مرکزی انجمنهای علمی است، فقط دانشجویان ترم سه به بالاتر در دوره کارشناسی میتوانند داوطلب حضور در شورای مرکزی انجمن شوند.
دبیر کل انجمن علمی دانشگاه علم و صنعت در پاسخ به این سؤال که عضویت در شورای مرکزی انجمن علمی چه مزایایی دارد؛ توضیح داد: علاوه بر آنکه حضور در انجمن به رشد فردی کمک میکند، تمامی فعالیتهایی که در انجمنهای علمی انجام میشود توسط معاونت فرهنگی تأیید شده و بهمنزله سابقه فعالیت دانشگاهی برای دانشجویان تلقی میشود و سازمانهایی نظیر بنیاد ملی نخبگان امتیاز ویژهای برای این دسته از دانشجویان در نظر میگیرد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: عدهای از دانشجویان در همین گروههای انجمن علمی توانستند به تعامل و تفاهم برسند و پس از فارغالتحصیلی، به ایجاد شرکت دانشبنیان و ادامه فعالیت گروهی اقدام کردند که بهعنوان نمونه اعضای انجمن کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت توانستند در حوزه کامپیوتر فعالیت خود را با تأسیس شرکت ادامه دهند.
تمامی فعالیتهای که در انجمنهای علمی انجام میشود توسط معاونت فرهنگی تأیید شده و بهمنزله سابقه فعالیت دانشگاهی برای دانشجویان تلقی میشود و سازمانهایی نظیر بنیاد ملی نخبگان امتیاز ویژهای برای این دسته از دانشجویان در نظر میگیرد.
تقسیم بودجه بین انجمنهای علمی
سعادتجو درباره بودجه انجمنهای علمی دانشگاهها نیز توضیح داد: هرساله وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بودجه مصوبی را برای فعالیت انجمنهای علمی تخصیص میدهد که این بودجه بر اساس ارزیابی مجموعه مدیریت فرهنگی دانشگاه برای برگزاری برنامههای انجمنهای علمی به آنها پرداخت میشود.
وی تصریح کرد: دوره فعالیتهای اعضای شورای مرکزی انجمنهای علمی شامل دو ترم یا یک سال تحصیلی است و طی این دوره، هر فعالیتی که انجمنهای علمی دانشجویی انجام میدهند بر اساس بودجه تعیینشده، هزینه آن را دریافت میکنند.
دبیر کل انجمنهای علمی دانشگاه علم و صنعت درباره نحوه تقسیم بودجه بین انجمنهای علمی دانشگاه توضیح داد: برخی از انجمنهای علمی با توجه به رشته تحصیلی، فعالیتهای بیشتری نسبت به سایر انجمنها دارند که بهمنظور رعایت عدالت در تخصیص بودجه میان انجمنهای علمی دانشگاه، به این نکته نیز در تقسیمبندی صورتگرفته، توجه میشود.
انجمن کمکار منحل میشود
وی در پاسخ به اینکه چه برخوردی با انجمنهای غیرفعال میشود، گفت: زمانی که یک انجمن در مقایسه با انجمنهای علمی دیگر فعالیت کمتری از خود بروز دهد، مورد شکایت دانشجویان قرار میگیرد و اگر تأیید شود که آن انجمن فعالیت مطلوبی ندارد، پس از چند جلسه بررسی موضوع و فرصت دادن برای جبران، اگر بازهم فعالیت انجمن کمتر از حد مناسب باشد، انجمن منحل و انتخابات میاندورهای برای انتخاب اعضای شورای مرکزی جدید برگزار میشود.
سعادتجو در پایان خاطرنشان کرد: انجمنهای علمی در دانشگاهها فعالیتهای مختلفی نظیر برگزاری سمینار علمی، دورههای آموزشی در قالب کلاس و ورکشاپ یک روزه، دعوت از اساتید برجسته برای سخنرانی و بازدیدهای علمی دارند.
بر اساس آنچه گفته شد، ورودیهای جدید، فرصت حضور در انجمن علمی دانشگاه را حداقل پس از گذراندن سه ترم میتوانند بهدست بیاورند اما این موضوع، به این معنی نیست که در این سه ترم حق فعالیت اجتماعی در دانشگاه از آنان سلب شده است بلکه این یک سال و نیم فرصت مناسبی است که هم با بالا بردن معدل، شرایط حضور در شورای مرکزی انجمن علمی را کسب کنند و هم در این مدت با سازوکار فعالیتهای دانشجویان سال بالایی در انجمن آشنا شوند تا بهمحض در دست گرفتن زمام امور، عملکرد مطلوبی داشته باشند و راه اشتباه پیشینیان را در پیش نگیرند.
سخن پایانی اینکه ترم اولیهای عزیز، قبل از هر چیز محیط دانشگاه را خوب بشناسید تا مکانهایی که مجالی برای بروز استعدادهای شماست، از دیدتان پنهان نماند و با آگاهی و اطلاع به دنبال فعالیت در انجمنهایی باشید که از هر نظر به طرز فکر و گرایش شما نزدیک باشد.
انتهای پیام/4085/پ
انتهای پیام/